Το Κονκλάβιο (08/03/19)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανδρέας, ήλιος, ζιβάγκο…

Οι μυημένοι διαδρομιστές της πολιτικής το έχουν προδικάσει εδώ και καιρό. Πολύ πριν δηλαδή οι διάφοροι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ (που προέρχονται απ’ το ΠΑΣΟΚ) αρχίσουν να λαμβάνουν μέσω sms και τηλεφώνων το παν-πασοκικό και ενίοτε οργισμένο αίτημα των ψηφοφόρων τους να επιστρέψει επιτέλους ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ (και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο). Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω ότι ο πράσινος ήλιος, ο Ανδρέας και το ζιβάγκο συνθέτουν κάτι σαν την «Αγία Τριάδα» του ΠΑΣΟΚ, το Ιερό Δισκοπότηρο, το απόλυτο τοτέμ της Φυλής των Πρασίνων.

Oύτε να επαναλάβω τη σημασία των συμβόλων στην πολιτική και τι μπορούν να προκαλέσουν. Οπως και προκάλεσαν όταν το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει πιο… φλου τον ήλιο με τις εννέα ακτίνες. Εκτοτε ο ήλιος άλλαξε ξανά, τον Ιανουάριο του 2015, όταν το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε ως Δημοκρατική Παράταξη με έναν παράξενο ήλιο (με επτά ακτίνες). Είχε, εξάλλου, προηγηθεί η κάθοδος στις ευρωεκλογές ως Ελιά.

Ηλιε μου, ήλιε μου

Τα αναφέρω όλα αυτά διότι, παρότι διαψεύδονται οι σχετικές σκέψεις, καθαρόαιμοι πασόκοι πιστεύουν ότι το παλλαϊκό αυτό αίτημα θα εκφραστεί στο συνέδριο που είναι πιθανό να κάνει ολική επαναφορά στον ήλιο. Δεν θεωρώ τυχαία όσα είπε χθες ο Νίκος Παπανδρέου. Από την άλλη, έχω την εντύπωση ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θέλει επαναφορά στον ήλιο. Για αρχή, ακούω ότι ο ήλιος θα υπάρχει στα ψηφοδέλτια. Αν και δεν ξέρω με πόσες ακτίνες…

Ευλογημένες παρουσίες

Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι ακριβώς ο τίτλος που «καιγόταν» να προσθέσει στη μακρά διαδρομή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος –υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με το «επίτιμος»– αλλά, όπως και να ’χει, ένας τίτλος τιμής είναι τίτλος τιμής. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο Βασίλης Κορκίδης ανακήρυξε τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Εξωτερικών επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά για τις δεκαετίες προσφοράς του στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτά, στην εκδήλωση για το βιβλίο του Βενιζέλου στον Πειραιά, όπου μίλησε και ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Σημειώνω ότι παρών ήταν ο Γιάννης Μώραλης, αλλά και ο μητροπολίτης Σεραφείμ. Θυμίζω ότι με τον Βενιζέλο είχαν ανταλλάξει «ευλογημένες» επιστολές το 2013, όταν συνεζητείτο η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Σεραφείμ είχε μιλήσει για «ύβριν προς τον Θεό». Ο Βενιζέλος του είχε απαντήσει ότι οι κυβερνήσεις λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Εκλαμβάνω την παρουσία ως ένδειξη σεβασμού σε έναν δύσκολο αντίπαλο.

Είπε το νέο όνομα

Kαι ναι. Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Ντουκάνοβιτς, ο Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να είπε για πρώτη φορά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό κατά τη διάρκεια των δηλώσεων και ενώ αναφερόταν στο γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της στα Βαλκάνια, αλλά υπό όρους.

Παράλληλο σύμπαν

Μέγα πλήθος και μέγα πάθος στη μεγάλη εκδήλωση στον «Μύλο», όπου ο Νίκος Ταχιάος παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης τους δημοτικούς του συμβούλους. Εκεί έδωσαν το «παρών» περί τις 2.500 άτομα και μου λένε ότι ο κόσμος ήταν «κρεμασμένος» από τις σκάλες. Πληροφορούμαι ότι σχόλιο έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και για τις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου, δηλώνοντας ότι ο ίδιος, ναι, ήταν εκεί και είναι περήφανος για το έργο του (παραλία Τούμπας και όχι μόνο). Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω τι σχολίαζαν διάφοροι διαδρομιστές στη Θεσσαλονίκη. Οτι όταν ο Ταχιάος ανακοίνωσε την εκδήλωση, ο Γιώργος Ορφανός έσπευσε να οργανώσει… αντισυγκέντρωση με γυναικείο άρωμα την ίδια ώρα. Για την ακρίβεια, γιόρτασε τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας… προχθές.

Τρέιλερ από τα προσεχώς

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνέλαβε κατάσκοπός μου το βράδυ της Τετάρτης στον «Ιανό». Ο Σταύρος κάθησε διακριτικά χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του. Τον «μαρτύρησε», όμως, ο εικαστικός Αγγελος Παπαδημητρίου, προς τιμήν του οποίου και η εκδήλωση της βραδιάς. Και φώναξε ενώπιον όλων κάτι του τύπου «ευχαριστώ τον Σταύρο, γιατί αυτός ευθύνεται που ασχολούμαι με την πολιτική». Κάτι σαν τρέιλερ δηλαδή για τις επόμενες κινήσεις του, που δεν αποκλείουν υποψηφιότητα σε κάποια από τις λίστες του Ποταμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή