Το Κονκλάβιο (09/03/19)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελέφαντες στο δωμάτιο

Οι όμορφες (και μεγάλες) πολιτικές ομάδες όμορφα καίγονται; Δεν νομίζω. Λαμβάνουν μέτρα πριν να είναι αργά, διαφορετικά παύουν να είναι μεγάλες. Αναφέρομαι στα «μιάσματα» και τα «σκιάχτρα» του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον δρόμο προς τις ευρωκλογές. Στο ΕΛΚ φέρουν τα όνοματα Βίκτορ Ορμπαν (για ευνόητους λόγους) και Γκερτ Βίλντερς (λόγω του φόβου συμπόρευσης των ακροδεξιών σε νέα ομάδα). Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ο Λίβιου Ντραγκνέα, επικεφαλής των κυβερνώντων Ρουμάνων Σοσιαλιστών, ο οποίος κυβερνά χωρίς να είναι πρωθυπουργός, με σκιές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και όχι μόνο.

Εκκαθαρίσεις

Πηγή μου λέει ότι η μία ομάδα περιμένει την άλλη να δράσει. Διαφορετικά, θα αλληλοδυσφημίζονται μέχρι τελικής πτώσεως στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι και οι μεν και οι δε έχουν συμφέρον να εκκαθαρίσουν τις εκκρεμότητες. Ο σταρ, βέβαια, της υπόθεσης είναι ο Ορμπαν. Εχει υπερπηδήσει τις κόκκινες γραμμές του ΕΛΚ κατά μερικά χιλιόμετρα και έχει ήδη βγάλει από τα ρούχα τους, με σχετικές επιστολές που ζητούν την τιμωρία του, 12 κόμματα – μεταξύ των οποίων και η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη. Η τύχη του θα κριθεί στις 20 Μαρτίου, παραμονές της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου τα… «Πολίτμπιρο» του ΕΛΚ θα αποφασίσουν. Οπως το έθεσε πηγή μου που γνωρίζει τις ισορροπίες, «είναι πλέον δύσκολο να μην ληφθούν μέτρα».

Ξαφνικός θάνατος;

Βέβαια, επειδή για όλα υπάρχουν λύσεις και επειδή διάφοροι φοβούνται ότι ο Βίκτορ μπορεί να πάει να τα βρει με τους «Σαλβίνιδες», έχω την αίσθηση ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στο «τόσο όσο». Δηλαδή, άλλο η αναστολή συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ και άλλο ο αποκλεισμός/ παύση. Το πρώτο σημαίνει μη συμμετοχή του στα όργανα του ΕΛΚ και θα επιδιώκει να δώσει μήνυμα στον Ούγγρο ότι αν συνετιστεί, η ιδιότητα του μέλους θα επανενεργοποιηθεί. Η παύση είναι πιο περίπλοκη, κάτι σαν «ξαφνικός θάνατος». Και δεν νομίζω να επέλθει αν οι Γερμανοί, και κυρίως ο Βέμπερ, δεν το αποφασίσουν.

Παπαδήμος καλεί Ντράγκι

Τον Μάριο Ντράγκι εξέλεξε την Πέμπτη η Ακαδημία Αθηνών ως εταίρο της στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών, αναφέροντας ότι είναι μια κορυφαία προσωπικότητα της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής με παγκόσμια εμβέλεια και θυμίζοντας τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ελληνικής δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης. Εμαθα ότι αυτός που του το ανακοίνωσε ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Τον κάλεσε, μάλιστα, στην Ελλάδα και ο «σούπερ Μάριο» υποσχέθηκε ότι θα την επισκεφθεί τους επόμενους μήνες. Θυμίζω ότι οι δύο άνδρες διατηρούν πολύχρονη φιλία, καθώς και ότι ο Ντράγκι είχε κάνει ειδική αναφορά στον Παπαδήμο μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του.

«Μπλε» πρόσκληση

Δεν ξέρω αν φταίνε τα χρώματα που κυριαρχούν στην πρόσκληση που έπεσε στα χέρια μου – κάτι μπλε κουτιά που με παραπέμπουν στην αποδόμηση του νέου λογότυπου της Ν.Δ. (αν και, για να είμαι ειλικρινής, θα μπορούσαν να είναι και Ποτάμι). Αλλά δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι ο Δ. Τσιόδρας οργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη μεγάλη εκδήλωση-ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο με τίτλο «Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση». Σε αυτή, μάλιστα, θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, και ο Κ. Χατζηδάκης. Θυμίζω ότι ο κ. Τσιόδρας αποχώρησε πρόσφατα από την εκπροσώπηση του Ποταμιού. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Α΄ Αθήνας. Περιμένω να δω αν θα το ανακοινώσει.

Χωρίς ευλογία Σημίτη

Η κοινή πολιτική τους καταγωγή δεν σημαίνει ότι είναι και καθοδηγούμενοι από τον παλαιό τους μέντορα. Αναφέρομαι στους «Γεφυροποιούς» και στον Κώστα Σημίτη, καθώς από πολλές πλευρές άκουσα και συνεχίζω να ακούω ότι ο Σημίτης έχει «ευλογήσει» την πρωτοβουλία της «Γέφυρας». Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό μου φάνηκε εντελώς αλλόκοτο. Ρώτησα λοιπόν και έμαθα αρμοδίως ότι ο Σημίτης δεν θεωρεί υπερασπίσιμο τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές του. Αντίθετα, τις θεωρεί επιζήμιες για τον τόπο. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε η παραμικρή σκέψη από πλευράς του για υποκίνηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Αντίθετα, πληροφορούμαι ότι θα παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ. Συνεννοηθήκαμε;

Σπάει ταμεία

Ως μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στη διαδρομή του περιγράφει ο Κυρ. Μητσοτάκης την επίσκεψή του προ ημερών στο εσπερινό σχολείο του Αιγάλεω, καθώς συνάντησε ανθρώπους που αποφάσισαν, κόντρα στις αντιξοότητες, να τελειώσουν το σχολείο. Αν κρίνω από το αποτέλεσμα –το σχετικό βίντεο έχει πάνω από 800.000 views στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης–, δεν συγκινήθηκε μόνο ο ίδιος. Σημειώνω ότι στο βίντεο για πρώτη φορά αφηγητής είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί το συναίσθημα να μην αντικαθιστά την πολιτική, αλλά σίγουρα τη βοηθάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή