Το Κονκλάβιο (14/03/19)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτοαπαγόρευση

Και όμως. Συνέβη και αυτό. Χθες το μεσημέρι, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπινε… ούζα στο παραδοσιακό ουζερί «Ερμής» στην αγορά της Μυτιλήνης, σε τραπέζι που του έκαναν οι αλιείς, οι ελαιοπαραγωγοί και φυσικά οι ουζοπαραγωγοί της Μυτιλήνης, κάποιοι άλλοι ξέφυγαν. Το λέω διότι Μυτιληνιός κατάσκοπός μου συνέλαβε τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη να πίνουν μπίρες χωρίς αλκοόλ(!) σε παρακείμενη ταβέρνα. Τι να πω… Ισως να μην ήθελαν να έχουν πολλούς μάρτυρες σε αυτή την άσκηση αποχής από το αλκοόλ. Πάντως, ο Μητσοτάκης απείλησε χθες το βράδυ στην ομιλία του στη Μυτιλήνη ότι στο πλαίσιο των περιοδειών του θα πάει παντού. Και σε χωράφια!

Κωδικός «μπουλντόζες»

Νωρίτερα, ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια. Εντελώς τυχαία, χθες, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες μπουλντόζες που θα αναλάβουν την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. Οι αρμόδιοι στον καταυλισμό τις περίμεναν από τον Οκτώβριο, καθώς αυτή ήταν η τελευταία δέσμευση της κυβέρνησης η οποία υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρώσει το έργο το 2017. Kωδικός μπουλντόζες. Κάτι σαν τους μουσαμάδες του μετρό της Θεσσαλονίκης…

Τώρα το θυμήθηκε…

Φαντάζομαι ότι αν υπήρχε πράγματι ευαισθησία, η κυβέρνηση δεν θα έφερνε ένα τόσο σημαντικό θέμα σε διαβούλευση την τελευταία στιγμή (για την ακρίβεια, μέσα σε 20 μέρες). Αναφέρομαι στις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της αντιπολίτευσης. Kατόπιν τούτων, πληροφορούμαι ότι ο Μιχάλης Καλογήρου εδέησε να καλέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής) την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσουν τις ενστάσεις τους.

«Πράσινα» συστήματα

Σήμερα, όπως σας είχα πει, ανακοινώνεται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την Ευρωβουλή. Πάντως, οι παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν την αίσθηση ότι η υποψηφιότητα και η ενδεχόμενη πρωτιά του Ανδρουλάκη μάλλον βολεύει τη Φώφη Γεννηματά έναντι της δυναστείας των Παπανδρέου. Το λέω διότι δύο Παπανδρέου –ένας στην Πάτρα κι άλλος ένας στο ευρωψηφοδέλτιο– ίσως να είναι υπερβολικά πολλοί για να χωνευτούν. Εξ ου και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το «πράσινο σύστημα» βοηθήσει τον Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή. Η νεκροψία θα δείξει.

Θεσσαλονίκη

Μεγάλη πασοκική κινητοποίηση πληροφορούμαι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της πολυαναμενόμενης πολιτικής ομιλίας του Κώστα Σημίτη την ερχόμενη Δευτέρα. Θυμίζω ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει με θέμα «Τέρμα στην αποτελμάτωση» και έχω την αίσθηση ότι δεν θα είναι ήπιος με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ποιος γέρνει;

Σας έλεγα τις προάλλες ότι φαινόταν ότι ο Δημήτρης Τσιόδρας θα κατέβαινε υποψήφιος της Ν.Δ. στην Α΄ Αθήνας, με αφορμή την αποψινή πολιτική ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο. Ε, ναι λοιπόν! Η κάθοδος ανακοινώθηκε και επισήμως μετά τη χθεσινή συνάντηση του Τσιόδρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο υποψήφιος τάχθηκε υπέρ ενός μεγάλου μετώπου των «φιλοευρωπαϊκών, πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων» υπό τον Μητσοτάκη και τόνισε ότι αυτό πρέπει να τύχει της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης στήριξης, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας. Προφανώς αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Σταύρο Θεοδωράκη, που έσπευσε να σχολιάσει ότι η επιλογή του τέως συνεργάτη του δεν ήταν σωστή, γιατί «πηγαίνει στη Ν.Δ. σε μια περίοδο που γέρνει επικίνδυνα δεξιά». Το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι τον Σταύρο δεν τον συμφέρει η συζήτηση για το ποιος γέρνει και προς τα πού…

Προσκλητήρια

Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν τιμά μόνο τον εαυτό του με το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο ΠΑΠΕΙ προς τιμήν του – με επίσημη αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου. Τιμά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση. Εννοείται ότι ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ θα έρθει. Ούτως ή άλλως, είναι τόσο συχνές οι συναντήσεις Σκοπιανών αξιωματούχων με κυβερνητικούς –και πρώην κυβερνητικούς– ώστε τείνω να πιστέψω ότι σε λίγο Ντιμιτρόφ και Ζάεφ θα ανταποκρίνονται και σε προσκλητήρια γάμων και βαπτίσεων. Να σημειώσω, πάντως, ότι θεωρώ ιδιαίτερα ευγενικό εκ μέρους του Γιώργου Κατρούγκαλου το γεγονός ότι, όπως ακούω, σκοπεύει να τιμήσει το συνέδριο (και τον Κοτζιά) με την παρουσία του το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι η πολιτική είναι άθλημα για γερά νεύρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή