ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (17/03/19)

to-konklavio-17-03-19-2305323

Μεγαλόσταυροι…

Δεν το συνηθίζω, αλλά αρχίζω με μια προειδοποίηση προς όσους θα κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας σήμερα το μεσημέρι. Μην τρομάξετε αν δείτε να διασταυρώνονται μαραθωνοδρόμοι με σορτσάκια με πολυπληθή ομήγυρη ρασοφόρων. Θα είναι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα επιχειρούν να προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο και όσοι θα τρέχουν στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Οι ρασοφόροι θα μεταβούν στο Προεδρικό για μια σημαντική τελετή που θα λάβει χώρα στο σαλόνι του δευτέρου ορόφου: την παρασημοφόρηση από τον Προκόπη Παυλόπουλο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου (με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου και του προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής για το κοινωνικό, φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Σημειώνω ότι με το ίδιο παράσημο είχε τιμηθεί ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, το 1997, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ επί Προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλου. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο γεύμα με νηστίσιμα στο Προεδρικό, καθώς είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

…και μεγαλόσχημοι

Οι κακές γλώσσες, λένε πάντως, ότι κάποιος μεγαλόσχημος –όχι ο Πατριάρχης– πρώην πλέον παράγοντας της κυβέρνησης, που πάσχει από αυτοκρατορικό σύνδρομο, επιχειρούσε το προηγούμενο διάστημα να βάλει φρένο στην παρασημοφόρηση. 

Ούτε βήμα πίσω

Μένω στα εκκλησιαστικά, καθώς σε λίγες ημέρες συνέρχεται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος με πρώτο θέμα στην ατζέντα το ζήτημα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας. Ακούω ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ενοχλήθηκε εξαρχής σφόδρα με την περίφημη δήλωση Τζανακόπουλου περί αποπομπής από το Δημόσιο 10.000 κληρικών, προκειμένου να προσληφθούν 10.000 «δικά μας» παιδιά, είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω στα ζητήματα που αφορούν τη διατήρηση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος των κληρικών. «Για μένα», λέει σε στενούς του συνεργάτες, αυτό που έχει σημασία είναι «να μη γίνει τίποτα χωρίς τη συναίνεση των κληρικών μας που έχουν κρατήσει την κοινωνία όρθια». 

Ποιoς είναι προοδευτικός 

Το όλον ΠΑΣΟΚ (και ΚΙΝΑΛ) συντονίζεται για την αυριανή ομιλία του Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα είναι μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του και δη σε κρίσιμο τάιμινγκ. Ο Σημίτης προφανώς δεν θα λυπηθεί καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο θεωρεί ότι έχει ως μόνο στόχο την εξουσία. Θα μιλήσει για δημαγωγική κυβέρνηση, ο διάλογος με την οποία δεν είναι δυνατός. Για τον Σημίτη προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει να εργάζεσαι για την κοινή πρόοδο. Αυτή η συνθήκη δεν εξυπηρετείται με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

To τεστ του καφενείου 

Η Βουλή δεν είναι τίποτα μπροστά στο τίμιο και ανόθευτο ελληνικό καφενείο, όπου οι πολιτικοί κρίνονται πολύ σκληρά. Μάλλον αυτό εννοούσε ένας πολύπειρος γέροντας που βλέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνει στο καφενείο του Εχίνου της Ξάνθης την Παρασκευή, του είπε: «Να ξέρεις ότι όποιος μπαίνει σε αυτό το καφενείο γίνεται πρωθυπουργός». Του θύμισε δε ότι έχουν περάσει από κει και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν έχει σημασία να γίνω πρωθυπουργός, αλλά αφού τελειώσει ο χρόνος μου να μπορώ να γυρίσω στο ίδιο καφενείο και να με ευχαριστείτε για κάτι που έκανα», απάντησε ο Κυριάκος. Και πρόσθεσε φαρμακερά: «Γιατί νομίζω ότι ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Παπανδρέου μπορούν να γυρίσουν εδώ και να πουν κάτι τέτοιο». 

Εκπροσωπώντας  τον Αλέξη…
 
Στην αυριανή δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας θα δώσουν το «παρών» επιφανείς Ελληνες ομογενείς καθώς και μια κυρία που δεν είναι ομογενής· είναι, όμως, μιας κάποιας οικονομικής επιφάνειας. Η λατρεία της για τον Αλ. Τσίπρα θυμίζει μια άλλη κυρία που στην πορεία το μετάνιωσε. Η νέα κυρία εκδηλώθηκε δημοσίως τον Σεπτέμβριο στη δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, για την οποία έβαλε το χεράκι της. Ε ναι, η Κατερίνα Παναγοπούλου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη δεξίωση. Να μην ξεχάσω. Στον Λευκό Οίκο θα παρευρεθεί και ο Γιώργος Πατούλης. Οχι παίζουμε.
 
Μάθε τέχνη και ξαναπι(άστηνε)…
 
Ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο Κώστας Μπακογιάννης είχε εξασφαλίσει πρωτιά σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2018. Γιατί να μην το κάνει και για την Αθήνα; Προφανώς γι’ αυτό επισκέφθηκε προ ημερών το Λουξεμβούργο, όπου συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία γνωρίζει από τη θητεία του στην Περιφέρεια. Μου λένε ότι εστίασε σε τρεις παρεμβάσεις στην Αθήνα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕΠ: ανάπλαση προσόψεων κτιρίων, ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων ακινήτων και «πράσινες» στέγες. Αυτά με άτοκα δάνεια που θα πάρουν μέσω του δήμου οι ιδιοκτήτες και θα μπορούν να εξοφλήσουν σε ορίζοντα εικοσαετίας στα δημοτικά τέλη.