ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τραμπ, ο Ερντογάν και εμείς

Εχουν οι πάντες εξοικειωθεί με την αντιπαράθεση των Ευρωπαίων ηγετών και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχουν οι υπερβασίες του κ. Ερντογάν, σε πλείστα θέματα, που αντιστρατεύονται τις «ευρωπαϊκές αρχές». Αλλά και η εγγενής άρνηση των ισχυρών κρατών να ενσωματώσουν την Τουρκία στο ευρωπαϊκό σύστημα.

Οι σχέσεις όμως του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του παρέμεναν μάλλον λειτουργικές, παρά τις σοβαρότατες διμερείς διαφορές – όπως η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και η περιστασιακή πλην όμως ανορθόδοξη προσέγγιση της Αγκυρας με τη Μόσχα. Εδώ και λίγες ημέρες, όμως, η σύγκρουση προσέλαβε προσωπικό χαρακτήρα.

Ο κ. Τραμπ είναι ένας ανατρεπτικός και ριζοσπάστης πολιτικός. Είχαμε χρόνια να δούμε αυτό το είδος στην πολιτική σκηνή της Δύσεως. Αλλά το σύστημα των προκατόχων του –προέδρων Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα– μάλλον εξήντλησε τη δυναμική του. Κεφαλαιώδους σημασίας ήταν η ήττα που υπέστη το παραδοσιακό αμερικανικό κατεστημένο με την απαλλαγή του Αμερικανού προέδρου από την κατηγορία συμπράξεώς του με τη Μόσχα στις εκλογές του 2016. Τώρα ο κ. Τραμπ, εποχούμενος δρεπανηφόρου, κινείται εναντίον των εσωτερικών του αντιπάλων και των πολιτικών συμμάχων τους στη Δύση.

Ακραία ανατρεπτικός και ριζοσπάστης πολιτικός είναι ο κ. Ερντογάν, που ηγείται κρισίμου εκστρατείας ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοικήσεως της προσεχούς Κυριακής, εστιάζοντας την αντιπαράθεση στα θέματα εθνικής ασφαλείας, αποκομμένος από τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του.

Η απόφαση του κ. Τραμπ να αναγνωρίσει την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ –προφανώς εν είδει «αντιποίνων» για την επέκταση της ρωσικής επιρροής στη Συρία– ήταν η αιτία της κρίσεως των δύο πολιτικών ανδρών. Και ο κ. Ερντογάν ανέλαβε τον ρόλο του υπερασπιστή του ισλαμικού κόσμου.

Κάποιοι πιθανολογούν κλιμάκωση της κρίσεως. Δεν αποκλείεται. Ομως εις την Εγγύς Ανατολή αυτά συμβαίνουν επί αιώνες. Δεν ζούμε εις την ευτυχή περιοχή της Βόρειας Ευρώπης. Και η Ελλάς ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως είναι εκτεθειμένη πάντα σε κραδασμούς. Εξ ου και η ανάγκη ψυχραιμίας. Κινούμενη άμμος η περιοχή. Θα έπρεπε να είχαμε εξοικειωθεί με όσα συμβαίνουν.