Το Κονκλάβιο (04/04/19)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βορειομακεδονικό Chateau

Οίνος ευφραίνει καρδίαν. Οχι ότι χρειαζόταν αυτό για να ευφρανθούν κι άλλο κατά την προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και της αποστολής του στα Σκόπια Ελληνες και Βορειομακεδόνες υπουργοί και επιχειρηματίες, αλλά φαντάζομαι ότι ο Ζόραν Ζάεφ ήθελε να τους δείξει ό,τι καλύτερο διαθέτει η πρωτεύουσά του. Εξ ου και το δείπνο προς τιμήν της ελληνικής αποστολής –υπουργών και επιχειρηματιών– το βράδυ της Τρίτης οργανώθηκε σε… οινοποιείο.

Τρολάρισμα

Αυτόπτης μάρτυρας μου περιέγραψε τον χώρο –χτισμένος πάνω σε λόφο– και το περιβάλλον ως «πολιτισμένα» με ωραία θέα στα… Σκόπια και έντιμη προσπάθεια να θυμίζει γαλλικό chateau. Το τελευταίο δεν το σχολιάζω. Η ατμόσφαιρα μου λένε ότι ήταν ελαφριά και δροσερή σαν το αεράκι που φυσούσε… Ελληνες και Βορειομακεδόνες κάθονταν εναλλάξ, προφανώς για να έρθουν πιο κοντά. Το μενού είχε πολλά και διάφορα και άρχισε με σολομό. Εννοείται ότι οι Σκοπιανοί τούς έκαναν και επίδειξη κρασιών. Δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω για τρολάρισμα της συγκυρίας ή της Ιστορίας…

Οχι άλλες selfies

Στην επετειακή δεξίωση για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, με οικοδεσπότες τον Μάικ Πομπέο και τον Γενς Στόλτενμπεργκ, βρέθηκε χθες το βράδυ ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Σημειώνω ότι το σεμνό event έλαβε χώρα στην ίδια αίθουσα που είχε υπογραφεί και η Συνθήκη της Ουάσιγκτον. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, βέβαια, θεωρώ το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προηγουμένως παραχώρησε μαζί με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ συνέντευξη στο NewsΗour του PBS. Νομίζω ότι σε λίγο το «όχι άλλες selfies» με τους γείτονες θα γίνει το μεταμοντέρνο ισοδύναμο του «όχι άλλο κάρβουνο».

Βαθμολογίες

Σας έλεγα χθες για τους διαλόγους από το πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Σεπόλια. Ε, δεν ήταν οι μόνοι. Προφανώς επηρεασμένος από τη δική του συνήθεια να βαθμολογεί στελέχη και βουλευτές –έχει και μπλοκάκι!– ο Μητσοτάκης ρώτησε έναν καταστηματάρχη να του πει τι βαθμό βάζει στην κυβέρνηση. «Με άριστα το 10, τους βάζω 1», απάντησε εκείνος. Εννοείται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε να ακούσει και τη δική του βαθμολογία. Η ετυμηγορία ήταν «αν δείξεις καλή διαγωγή, μπορεί να πάρεις και 11, αλλά μέχρι τώρα 8». «Το 8 είναι μια χαρά, για να έχουμε περιθώρια προόδου», ήταν η αντίδραση. Πιο μητσοτακική πεθαίνεις.

Ο Μακρόν στο Ποτάμι

Εντάξει. Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, που άρχισε χθες τη δική του επανάσταση από την πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, να μην έχει αποφασίσει αν θα κατέβει στις ευρωεκλογές με το κόμμα του Μακρόν. Αλλά το κόμμα του Μακρόν πηγαίνει ήδη στο Ποτάμι. Αναφέρομαι στην Ξένη Μπαλωτή, νέα υποψηφιότητα του Ποταμιού για το ευρωψηφοδέλτιο. Η κυρία, με σπουδές στη Σορβόννη παρακαλώ, δραστηριοποιείται από την αρχή στο En Marche! του Μακρόν και στις πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή αναγέννηση. Με την ευκαιρία, δεν ξέρω αν ο Μακρόν θα πρέπει να προβληματιστεί για την πορεία του Ποταμιού ή αν ο Σταύρος για την εξέλιξη του Μακρόν. Μάλλον το δεύτερο.

Η Αθήνα στο LSE

Διαφήμιση της Αθήνας και του έργου που έκανε ως δήμαρχος –αλλά φαντάζομαι και του εαυτού του ως υποψήφιου ευρωβουλευτή– σε ένα διαφορετικό κοινό έκανε τις προάλλες στο LSE o Γιώργος Καμίνης, αγκαζέ με τον Κέβιν Φέδερστοουν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του LSE cities. To κοινό μού λένε ότι απαρτιζόταν κυρίως από νέους, Ελληνες φοιτητές και όχι μόνο. Εξω πάμε καλά.

Μπροστά τα πρόσωπα

Υπερήφανος για τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιό του δηλώνει στους συνομιλητές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχουν ανακοινωθεί και τα τρία πρόσωπα που απομένουν για να κλείσει η λίστα, η Πειραιώς οργανώνει γκράντε εκδήλωση προς τιμήν των υποψηφίων της. Θα τους παρουσιάσει έναν έναν. Δεν αποκλείω να το κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος. Πηγή μου στην Πειραιώς με προϊδέασε για «έξυπνη» εκδήλωση. Για να δούμε τι (και πώς) θα δούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή