ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επανάσταση της σοβαρότητας

Κάποτε ζητούμενο στην Ελλάδα ήταν αυτό που είχε πει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου: η επανάσταση του αυτονόητου. Τώρα σε επίπεδο διακυβέρνησης ζητείται η επανάσταση της σοβαρότητας, αυτής που σπανίως επιδεικνύει η τωρινή κυβερνητική πλειοψηφία. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν, λέει, στη Βουλή τροπολογία που αναφέρει ότι «υποχρεωτική για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων “πόθεν έσχες” θα είναι η αξιοποίηση των πληροφοριών από την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου».

Ας προσέξουμε λιγάκι τι προβλέπει η τροπολογία. Αν η επιτροπή, που ελέγχει τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» (και εκ του νόμου δεν περιορίζεται από κανένα απόρρητο), βρει στον λογαριασμό π.χ. ενός υπουργού πέντε εκατομμύρια ευρώ θα είναι… υποχρεωμένη να αξιοποιήσει αυτήν την πληροφορία! Με άλλα λόγια κατατέθηκε κοτζάμ τροπολογία, πάνω σε προηγούμενες τροπολογίες, για να υποχρεώσει την επιτροπή να κάνει αυτό που προβλέπεται από τον νόμο! Ο νομομαθής κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος την έκανε δεκτή και οι βουλευτές της πλειοψηφίας την υπερψήφισαν!

Ο κ. Σπυρίδων Λάππας, εις εκ των βουλευτών που κατέθεσαν τη ρύθμιση, είπε στη Βουλή: «Σχετικά με την τροπολογία που υπογράφουμε με την κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη, πρέπει να σας πω ότι πράγματι η επιτροπή είχε την απλή ευχέρεια με βάση οποιαδήποτε πληροφορία να προβεί και να ζητήσει την άρση του τραπεζικού, επαγγελματικού και φορολογικού απορρήτου. Ομως την είχε πολύ αφηρημένα, γενικά και όχι συγκεκριμένα. Τώρα, είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει και να αξιοποιεί κάθε πληροφορία που την οδηγεί στην άρση αυτού του απορρήτου.

Και επειδή, λοιπόν, η ενημέρωση σε όλα τα ΜΜΕ που ελέγχει η αξιωματική αντιπολίτευση έχει “Πετσιτωθεί”, εδώ είναι λοιπόν η Ρόδος, εδώ και το πήδημα. Ελάτε και φέρτε στοιχεία να ξεπετσωθούμε» (4.4.2019).

Με άλλα λόγια η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε για χάρη του κ. Μανώλη Πετσίτη και για τα μάτια του κόσμου. Ελα όμως που ο θαμώνας του Μαξίμου είναι, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παππά, «ιδιώτης» και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται σε κατάθεση δήλωσης «πόθεν έσχες»;

Αλλά και αλλιώς να ήταν τα πράγματα, έχουμε σκεφθεί πόσες τροπολογίες ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, επειδή κάποιοι φορείς της εξουσίας πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη; Για κάθε κ. Πετσίτη που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, φωτογραφιζόταν να χασκογελά με τον πρωθυπουργό και έβαζε στοίχημα για τα ποσοστά του κόμματός του, περί τους 200.000 πολίτες ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο να συγκεντρώνουν δικαιολογητικά, να τρέχουν στις τράπεζες για να βρουν τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους, να καταθέτουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων κ.λπ. Φέτος μάλιστα ζητήθηκε να επανακατατεθούν όλες οι δηλώσεις από το 2016 και εντεύθεν.

Στη χώρα του παραλόγου, όπου προστατεύεται η «ιδιωτικότητα» όσων επισήμως κατηγορούνται από το κράτος για κάποιο αδίκημα (εξ ου και οι θολές φωτογραφίες στα ΜΜΕ και οι περιγραφές για τον «45χρονο επιχειρηματία» που δολοφονήθηκε από τον «31χρονο Βούλγαρο», ο οποίος «είχε σχέσεις με 26χρονο μοντέλο»), εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι –πολλοί εκ των οποίων δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα– είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στον μεγαλύτερο εχθρό της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή στο κράτος, ολόκληρη την οικονομική τους ιστορία. Και άντε! Ας πούμε ότι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν κάθε χρόνο στη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για να καταπολεμήσει η κυβέρνηση τη διαφθορά· λέμε τώρα… Με τον επονομαζόμενο «Μανόλο» τι κάνουμε; Πώς θα «ξεπετσωθούμε» που λένε και οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ;