Το Κονκλάβιο (09/04/19)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύριος Επικρατείας

Ολες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο. Τι να πει κανείς για τη ΔΗΜΑΡ… Η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ –έπειτα από ένα διαζύγιο με τον ΣΥΝ (ίδρυση της ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2010), έναν γάμο με την «απέναντι» πλευρά (συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), μια σύμπραξη με τους παραδίπλα (ΔΗΣΥ και κατόπιν ΚΙΝΑΛ) και ακόμα ένα διαζύγιο πριν από την επιστροφή– σίγουρα κλείνει έναν κύκλο. Δεν κόβω το κεφάλι μου, όμως, ότι ανοίγει έναν νέο.

Θυμίζω ότι η ΔΗΜΑΡ έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ποσοστό 0,48%. Κοινώς, τελείωσε ως κόμμα. Δεν τελείωσε, όμως, ως σφραγίδα ή ως παραγοντιλίκι. Το λέω γιατί πολύ πριν παιχθεί το έργο Γεννηματά – Θεοχαρόπουλου, πληροφορούμαι ότι ο εν λόγω –πριν πάει στο ΠΑΣΟΚ για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη– είχε ζητήσει την πρώτη θέση στο Επικρατείας του Ποταμιού. Ο Σταύρος δεν το συζήτησε καν. Προσφάτως, ζητούσε πράγματα από τη Γεννηματά, ενώ οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα επιμένουν ότι είχε ήδη συναντηθεί με τους Ν. Παππά και Αλ. Φλαμπουράρη ζητώντας θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παζάρι για τη «σφραγίδα»

To deal για τη μεταφορά της «σφραγίδας» έκλεισε με απόλυτη μυστικότητα τις προηγούμενες μέρες σε ανώτατο επίπεδο. Τις λεπτομέρειες πληροφορούμαι ότι ανέλαβαν ο Πάνος Σκουρλέτης και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Στέργιος Καλπάκης. Η συμφωνία διαμορφώθηκε την Πέμπτη και εγκρίθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε έκτακτη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πέριξ του Θεοχαρόπουλου αρνούνται φυσικά ότι έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το Επικρατείας. Αλλά η ΔΗΜΑΡ θα έχει δύο υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Και ο Φώτης, κύριε;

Τι να σκέφτεται, άραγε, ο Φώτης Κουβέλης; Πάντως, πληροφορούμαι ότι δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν από τους άλλοτε συντρόφους στη ΔΗΜΑΡ. Θυμίζω ότι ο Χατζησωκράτης έλεγε για τον Κουβέλη ότι παλιά τον γνώριζε, αλλά ότι πλέον δεν τον αναγνώριζε… Ακόμη μια σχέση που διερράγη πλήρως. Η έτερη είναι αυτή του Χατζησωκράτη με τον Θόδωρο Μαργαρίτη, ο οποίος ανήκει στους «αντιφρονούντες» και καταγγέλλει τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ο Θεοχαρόπουλος πήρε τη ΔΗΜΑΡ και πήγε στο Γαλάτσι διαγράφοντας τους διαφωνούντες (που είναι στο ΚΙΝΑΛ).

Σιγά τα αίματα

Η πλευρά του Θεοχαρόπουλου επικαλείται το άρθρο 4 του καταστατικού, που θέτει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΑΡ αν υπάρχει ενεργός κινητοποίηση σε άλλο κόμμα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι είχε το… μεγαλείο να παραχωρήσει τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη σύσκεψη που έκαναν οι 30 διαφωνούντες την Κυριακή για να καταγγείλουν τον Θεοχαρόπουλο. Αν στόχος του Τσίπρα ήταν να διαλύσει ό,τι απέμεινε από τη ΔΗΜΑΡ, τα κατάφερε. Αλλά δεν θεωρώ ότι ήταν και κανένα μεγάλο επίτευγμα.

Υποψηφιότητα (μετά μουσείου)

Την υποψηφιότητα της ιστορικού-μουσειολόγου Αλεξάνδρας Χαριτάτου στην Α΄ Αθήνας ανακοίνωσε η Ν.Δ. Ενδιαφέρον έχει η ιστορία πίσω από την υποψηφιότητα, καθώς όλα ξεκίνησαν με ένα mail που έστειλε η Χαριτάτου στη Ν.Δ., εισηγούμενη την ίδρυση ενός «Μουσείου των Αθηνών» που θα αποτυπώνει την ιστορία της πρωτεύουσας. Ο Μητσοτάκης βρήκε ενδιαφέρουσα την ιδέα και την κάλεσε να συζητήσουν. Πάντως, αν πράγματι η ιδέα υλοποιηθεί, η υποψήφια σκοπεύει να παραχωρήσει στο μουσείο τη σπάνια συλλογή του πατέρα της, Μάνου Χαριτάτου, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).

Σε ένα λεπτό

Mπορούν να συνυπάρξουν ο εθελοντισμός και η πολιτική; Δεν ξέρω. Αυτοί που σίγουρα θα συνυπάρξουν είναι ένα ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. –πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής– ένας πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου και νυν υποψήφιος στον Βόρειο τομέα της Β΄ Αθήνας και ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής. Αναφέρομαι στη Μαριέττα Γιαννάκου, στον Νίκο Ρωμανό και στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που θα συνυπάρξουν σε συζήτηση με προέδρους εθελοντικών οργανώσεων την Παρασκευή στο Μαρούσι. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι οι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή θα έχουν την τιμητική τους την ερχόμενη Κυριακή, καθώς η Ν.Δ. διοργανώνει γκράντε εκδήλωση για να τους παρουσιάσει. Η σκέψη είναι να ανέβει ο Μητσοτάκης στη σκηνή και σταδιακά να πλαισιώνεται από τους ανθρώπους του ευρωψηφοδελτίου. Οσο για τους υποψηφίους, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό να μιλήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή