Το Κονκλάβιο (28/04/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινεζική «άνοιξη»

Την άνοιξη του 2013, ενόψει της πρώτης πρωθυπουργικής επίσκεψής του στην Κίνα, ο Αντώνης Σαμαράς μελετούσε τα «Ανάλεκτα» του Κομφούκιου. Δεν νομίζω να έχει κάνει κάτι αντίστοιχο ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά το θυμήθηκα με αφορμή την επίσκεψή του στο Πεκίνο και το κλίμα κινεζικής «άνοιξης» που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Πάντως, αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου, όταν θα επισκεφθεί το Πεκίνο ο Προκόπης Παυλόπουλος.  Το ενδιαφέρον, ακούω, είναι ότι η επίσκεψη δεν θα περιλαμβάνει μόνο το επίσημο μέρος – δηλαδή υποδοχή από τον Σι Τζινπίνγκ και συναντήσεις με την ανώτατη κινεζική ηγεσία. Θα έχει και πολιτισμικό σκέλος, καθώς ο πρόεδρος είναι προσκεκλημένος σε διεθνή διάσκεψη για τον διάλογο των πολιτισμών, όπου έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και ηγέτες της Ασίας. Ο ΠτΔ είναι ο μοναδικός προσκεκλημένος από την Ευρώπη. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα μιλήσει όχι μόνο ως εκπρόσωπος του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού πνεύματος…

Ευτυχώς δεν έβρεξε

Ο τρόμος των διοργανωτών της γκράντε συμπαραγωγής ΕΛΚ-Ν.Δ. στο Ζάππειο το βράδυ της Τρίτης ήταν ένας: Μια βροχή. Οταν κάποιες  σταγόνες άρχισαν να πέφτουν στο αίθριο, όλοι φοβήθηκαν. Ευτυχώς δεν έβρεξε. Το αναφέρω γιατί πληροφορούμαι ότι στο σύντομο δείπνο που είχαν μετά την εκδήλωση Μητσοτάκης και Βέμπερ στο «Σερσέ Λα Φαμ» στη Μητροπόλεως, εξέφρασαν τη σχετική ανακούφιση. Πάντως, κάτι ήξερε ο Βέμπερ που δεν ήπιε σταγόνα στο οινοποιείο της Νεμέας νωρίτερα: έφυγε από το δείπνο και πήγε στο ξενοδοχείο του στο Σύνταγμα, όπου μπριφάρισε τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν μέχρι τα μεσάνυχτα!

«Εξυπνη» πόλη

Στο μέλλον, κάθε Αθηναίος θα μπορούσε να λαμβάνει ηλεκτρονικά –χωρίς επαφή με τις δημοτικές υπηρεσίες– τα δέκα πιο δημοφιλή δικαιολογητικά. Θα μπορούσε ακόμα να βρίσκει 100 σημεία στην πόλη ελεύθερης πρόσβασης σε wi-fi. Οχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά στο πρώτο 12μηνο της θητείας του, υπόσχεται ο Κώστας Μπακογιάννης που θέλει να κάνει την Αθήνα «έξυπνη πόλη». Για να δούμε. 

Το «θαύμα» μιας παραίτησης 

Καμιά φορά τα θαύματα γίνονται τη Μεγάλη Πέμπτη. Εγινε και το «θαύμα» που περίμεναν στη Σεβαστουπόλεως, ομολογουμένως με μεγάλη επίδειξη καρτερικότητας. Αναφέρομαι στην παραίτηση της Κατερίνας Μάρκου από τη βουλευτική έδρα, αφού θα είναι υποψήφια για τις ευρωεκλογές με τη Ν.Δ., αλλά η έδρα ανήκει στο Ποτάμι. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα την παραλάβει ο άσπονδος εχθρός της, Νίκος Νυφούδης. Το αναφέρω διότι οι δυο τους είχαν φτάσει στο Εκλογοδικείο μετρώντας σταυρούς το 2015. Το μόνο που μου μένει να σχολιάσω είναι ότι το αίμα νερό δεν γίνεται και ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. 

Θα «έβγαινε» και στην Ελλάδα  

Ηταν μια ωραία ατμόσφαιρα το βράδυ της Τρίτης στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Πολύς και εκλεκτός κόσμος έδωσε το «παρών» στο δείπνο που οργάνωσε ο Τζέφρεϊ Πάιατ προς τιμήν του Μπομπ Μενέντεζ. Το μείγμα είχε επιχειρηματίες και πολιτικούς. Ηταν εκεί ο πρόεδρος του  Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστόπουλος, αλλά και Νίκος Παππάς. Παρόντες ακόμα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά και οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Κάποια στιγμή, ο Μενέντεζ πέρασε και από το τραπέζι όπου κάθονταν ο Χατζηδάκης με τον Αδωνι. Του έδωσαν τις δέουσες ευχαριστίες  για τη στάση του. Του είπαν μάλιστα ότι και στην Ελλάδα να κατέβαινε υποψήφιος σίγουρα θα εκλεγόταν βουλευτής. Δεν ξέρω βέβαια με ποιο κόμμα. 

Ενέργεια και Τουρκία

Τα ενεργειακά και το τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ «πουλάνε» πολύ στις ΗΠΑ. Το λέω γιατί θα είναι βασικό θέμα σε συνέδριο που οργανώνει ο Economist την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Για το θέμα θα μιλήσει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, στο ίδιο πάνελ, μάλιστα, με τον Ντέιβιντ Χάρις (φωτ.) της American Jewish Committee. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. ακούω ότι, με την ευκαιρία, θα συναντηθεί και με το Νο 2 του γ.γ. του ΟΗΕ Ρόζμαρι ντι Κάρλο. Μπορώ να μαντέψω ότι θα μιλήσουν για το Κυπριακό και για τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» στην περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή