Το Κονκλάβιο (07/05/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνοδος με διαδοχές

Δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ύστερα από 20 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής και με την τρίτη (θυμίζω ότι της τρίτης και φαρμακερής προηγήθηκαν άλλες δύο συστάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Δημήτριο να παραιτηθεί). Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνέρχεται από την Πέμπτη και ολοκληρώνει τις εργασίες της το Σάββατο, θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Και όχι μόνο, αφού πληροφορούμαι ότι η Ιερά Σύνοδος θα προετοιμάσει ακόμη το έδαφος για τη διαδοχή τόσο στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας –πρέπει να εκλεγεί διάδοχος στη θέση του κοιμηθέντος Στυλιανού– όσο και στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων. Ακούω δε ότι για αμφότερες ο Βαρθολομαίος εξετάζει το σενάριο της κατάτμησης – στην περίπτωση Θυατείρων το σενάριο αφορά την κατάτμηση σε Αρχιεπισκοπή Ιρλανδίας και σε Αρχιεπισκοπή Μ. Βρετανίας.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Επιστρέφω στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποφασίσει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο να διαδεχθεί τον Δημήτριο. Ομως, κρατά τα χαρτιά του κλειστά έως την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι υποψήφιοι

Σημειώνω ότι στο παλμαρέ των υποψηφίων βρίσκονται ο μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Χάλκης, ο μητροπoλίτης Δαρδανελλίων – και πρώην Χονγκ Κονγκ– Νικήτας που κατάγεται από τη Φλόριντα, ο μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας που κατάγεται από τη Βοστώνη, ο εκλεγείς πριν από έναν χρόνο μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ, αλλά και ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος. Πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στην περίπτωση, όμως, που αυτή δεν κατατμηθεί. Δεν ενδιαφέρεται, καθώς φαίνεται, ούτε ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος.

Παραίτηση με προθεσμία;

Βέβαια, εκλογή ή διαδοχή χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει. Το λέω διότι μια κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι ο παραιτηθείς Δημήτριος έχει ζητήσει από τον Βαρθολομαίο η παραίτησή του να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2019 και όχι άμεσα. Αυτό, προκειμένου, όπως είπε στον Πατριάρχη, να έχει στη διάθεσή του περίπου άλλες 20 μέρες για να τακτοποιήσει εκκρεμότητες. Αν αυτό γινόταν δεκτό από Πατριάρχη, η εκλογή για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, θα μετατίθετο για τον Ιούνιο. Το παράδοξο, όπως πληροφορούμαι, είναι ότι διάφορα συστήματα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση – προς την ενεργοποίηση δηλαδή της παραίτησης του Δημητρίου την 1η Ιουνίου. Το λέω διότι o Δημήτριος είχε όλο τον χρόνο να κλείσει εκκρεμότητες από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και η τελευταία συνάντηση στην οποία ο Βαρθολομαίος του είχε ζητήσει να τα κλείσει όλα μέχρι το Πάσχα, δίνοντάς του και την τελευταία παράταση.

Ακατανόητη απαίτηση

Πάντως, ο Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να τιμήσει τον Δημήτριο για την 20ετή προσφορά του στην Εκκλησία της Αμερικής εκλέγοντάς τον στη γεροντική μητρόπολη Ηρακλείας που αποτελεί κομβική μητρόπολη. Η απαίτηση του παραιτηθέντος να παραμείνει για είκοσι μέρες ακόμη στον θρόνο ακούγεται ακατανόητη και δημιουργεί υποψίες ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες. Πολύ περισσότερο, αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιδιώκει να αναθερμάνει και να επανασυσφίγξει τις σχέσεις ανάμεσα στον Οικουμενικό Θρόνο και τη σημαντικότερη επαρχία του –την Αμερική– και ο διάδοχος που έχει επιλέξει είναι αυτός που θα μπορεί να τους εμπνεύσει, να τους συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει τις κοινότητες και τις μητροπόλεις.

Κουρασμένος…

Επιβεβαίωσε η Κατερίνα Παναγοπούλου (στο protothema.gr) ότι οι φωτογραφίες –τις έβγαλε χθες στο Διαδίκτυο ο Αρης Πορτοσάλτε– από τις διακοπές του πρωθυπουργού σε πολυτελή θαλαμηγό το περασμένο καλοκαίρι προέρχονται από το σκάφος «Odyssey» του συζύγου της. Είπε μάλιστα ότι ο εκλιπών σύζυγός της το είχε παραχωρήσει στον Αλέξη Τσίπρα, στη σύντροφό του Μπέτυ και στα δύο τους παιδιά το περασμένο καλοκαίρι, επειδή έβλεπε τον Τσίπρα «κουρασμένο»… Η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της μίλησε για «ξεδιάντροπη υποκρισία» του πρωθυπουργού που «παριστάνει ότι πολεμά τις ελίτ και κάνει δωρεάν διακοπές με τα κότερά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή