Το Κονκλάβιο (09/05/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Εχω την εντύπωση ότι δεν ψεύδονται από τις Βρυξέλλες όταν επιμένουν ότι δεν γνώριζαν για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης από το Ζάππειο. Βέβαια, αυτή είναι μάλλον η μισή αλήθεια. Προφανώς είχαν μια ιδέα ότι ο Τσίπρας θα ετοιμαζόταν να μοιράσει δώρα ενόψει εκλογών. Απλώς δεν ήξεραν τις λεπτομέρειες. Και, πάντως, δεν ενέκριναν κάτι απ’ όσα εξαγγέλθηκαν. Πηγές μου από τις Βρυξέλλες κουνούσαν το κεφάλι τους με νόημα. Κι αυτό διότι λιγότερες από 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές έχουν μια αίσθηση deja vu…

Παράσταση για δύο

Δεν θεωρούν το τάιμινγκ τυχαίο και δεν εννοώ μόνο το προεκλογικόν της όλης υπόθεσης. Κάποιοι έχουν την αίσθηση ότι το τάιμινγκ του Τσίπρα ήταν μελετημένο έτσι ώστε να προκαλέσει αντίδραση από τις Βρυξέλλες και να ανέβει και πάλι η παράσταση του… ήρωας που τα βάζει με τους δανειστές. Εκεί, πάντως, δεν τσίμπησαν (ακόμη). Ξέρουν ότι στην Ελλάδα –αργά ή γρήγορα– έρχονται εκλογές. Εξάλλου, και οι ίδιοι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, για να μην πω ότι έχουν ήδη χαιρετίσει τα καθήκοντά τους ενόψει αλλαγής σκυτάλης.

Σημειώνω ότι με διαφορά κάποιων ωρών από τον πρωθυπουργό που έδινε παράσταση στο Ζάππειο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θύμιζε πώς διέσωσε την Ελλάδα. Πώς θα μπορούσε να βγει αμέσως μετά η Κομισιόν και να επιστήσει την προσοχή στον Τσίπρα; Χώρια που όλοι μετακινούνταν χθες το απόγευμα προς τη Ρουμανία, όπου και σήμερα θα γίνει το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ταμείο…

Πάντως, δεν έχω πειστεί ότι ο Τσίπρας διεσώθη μόνο από τη συγκυρία. Μένει να φανεί, καθώς οι πηγές επιμένουν ότι θα μελετηθούν και θα εξεταστούν αναλυτικά όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η αυτοψία –ή νεκροψία– θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στην έκθεσή της για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης και η τελική συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Βέβαια, μετά την απομάκρυνση από το Ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Μέχρι τότε ο Τσίπρας θα έχει ψηφίσει τα «δώρα», θα έχει δώσει τη 13η σύνταξη και θα έχουν περάσει οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές.

…και η Μπάνκα

Οι Βρυξέλλες υποτίθεται ότι θα κοστολογήσουν και θα βγάλουν την ετυμηγορία. Υπάρχει, πάντως, η εντύπωση ότι με το επιχείρημα για τη δέσμευση 5,5 δισ. από το «μαξιλάρι» των 31 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση –για να μοιράζει κάποια ως προεκλογικές παροχές– οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν τινάζει την…μπάνκα στον αέρα. Εχει, όμως, καμιά σημασία, αφού αυτή η σκέψη αφορά το 2020; Ούτως ή άλλως, όπως το έθεσε γαλάζια πηγή μου, αν ο Τσίπρας προχωρήσει στη νομοθέτηση αυτού του μέτρου, θα φτάσει το πολύ μέχρι το προσχέδιο του προϋπολογισμού το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Χωρίς… Γέφυρες

Δεν έχει τους γνωστούς… γεφυροποιούς το πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη «Το πρωτείο της Δημοκρατίας: η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Αναμενόμενο. Εξάλλου, νομίζω ότι οι «Γέφυρες» έχουν μείνει στην εποχή της πρωτεϊκής σοσιαλδημοκρατίας… Οπως και να έχει, στο ίδιο τραπέζι προς τιμήν του Σιακαντάρη θα βρεθούν την επόμενη Τρίτη ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Ανδρουλάκης (πάλι υποψήφιος για την Ευρωβουλή), ο Θεόδωρος Μαργαρίτης και ο καθηγητής Νίκος Δεμερτζής.

Σπρίνγκστιν εναντίον Ανκα

Σχεδόν συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή. Η ομήγυρη ήταν χαρούμενη που ξαναβρέθηκε με δύο νέες προσθήκες, την Αντιγόνη Λυμπεράκη και τον Νίκο Νυφούδη, ο οποίος πήρε την έδρα της παραιτηθείσας Κατερίνας Μάρκου. Για να σας δώσω μια ιδέα της ατμόσφαιρας, η μόνη αντίρρηση που εκφράστηκε ήταν από τον Σπύρο Λυκούδη και ήταν μουσικής φύσεως. Για την ακρίβεια, αφορούσε την ανάρτηση που είχε κάνει νωρίτερα ο Θεοδωράκης με αφορμή την είδηση για την ανασυγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία συνόδευσε με το «Hello Sunshine» του Μπρους Σπρίνγκστιν. Οπως είπε ο Λυκούδης, «εγώ θα έβαζα Πολ Ανκα που είναι πιο κοντά στα μουσικά μου γούστα». Τι να πω. Πρέπει να είναι ωραίο να είσαι Ποτάμι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή