Fake news και Νέμεσις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έλεγε ότι το Λονδίνο στέλνει κάθε εβδομάδα 350 εκατ. στερλίνες στις Βρυξέλλες. Ισχυριζόταν δηλαδή ότι αυτό είναι το κόστος συμμετοχής της χώρας του στην Ε.Ε. και υποσχόταν ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ενίσχυση του βρετανικού ΕΣΥ (NHS). Το σύνθημα έγινε σημαία της καμπάνιας υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. και έφθασε στο σημείο να κοσμεί τα εμβληματικά κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου. Την επομένη του δημοψηφίσματος πολλά στελέχη της εκστρατείας Leave παραδέχθηκαν ότι το νούμερο ήταν απολύτως ψευδές και αυθαίρετο. Χθες, ο Τζόνσον, ο οποίος προαλείφεται τώρα για πρωθυπουργός της χώρας, κλήθηκε ενώπιον δικαστηρίου να δώσει εξηγήσεις για τις παραπλανητικές δηλώσεις του. Το τραγικό είναι ότι ο ίδιος είναι βέβαιο πως ξέρει την αλήθεια και επέλεξε εσκεμμένα να τη διαστρεβλώσει, ενώ οι ψηφοφόροι υπέρ του Brexit απλώς έβλεπαν τα λεωφορεία να περνούν. Αυτό είναι το ενοχλητικό στοιχείο με τους λαϊκιστές. Δεν είναι αδαείς οι ίδιοι, αλλά αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως ηλίθιους.

Το βλέπουμε και στην περίπτωση του Κυριάκου Βελόπουλου. Τώρα που εξελέγη στην Ευρωβουλή, διαισθανόμενος προφανώς ότι θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες όσα έλεγε όταν πωλούσε βιβλία στην τηλεόραση, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης θυμήθηκε ότι οι επιστολές του Ιησού δεν είναι ακριβώς αληθινές. «Γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Επιστολή δική Του. Θα είστε οι μοναδικοί στον κόσμο που θα έχετε επιστολές του Ιησού Χριστού, του Θεού μας! Το καταλαβαίνετε;» έλεγε προεκλογικά, ενώ τώρα ρίχνει την ευθύνη στον εκδοτικό οίκο και στον συγγραφέα. Στο μεταξύ, όμως, έχει πουλήσει προφανώς εκατοντάδες αντίτυπα σε αφελείς πιστούς, έχει φιλοξενηθεί σε αμέτρητα τηλεοπτικά πάνελ ως ο γραφικός τύπος που εκποιεί τον λόγο του Χριστού και τελικά απέσπασε πάνω από 4% στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής. Και όλα αυτά μόλις ένα χρόνο αφότου συνελήφθη ο Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος ισχυριζόταν ότι έχει 600 δισ. δολάρια και μπορεί να σώσει την Ελλάδα και τους οπαδούς του από τα χρέη.

Γι’ αυτό έχει σημασία η έγκαιρη κινητοποίηση των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης, προτού τέτοιοι επικίνδυνοι λαϊκιστές ξεφύγουν από τη σφαίρα του φολκλόρ, αποκτήσουν δημόσιο βήμα και αρχίσουν να διαμορφώνουν αποφασιστικά την κοινή γνώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή