Το Κονκλάβιο (30/05/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξες μετρήσεις

Η βάση της αισιοδοξίας είναι αγνός τρόμος, είχε πει ο Οσκαρ Ουάιλντ. Στην περίπτωσή μας, βέβαια, αγνός τρόμος είναι αυτό που κυριαρχεί πλέον στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγουμένως, κυριαρχούσε αισιοδοξία. Ή, τελοσπάντων, όχι και τόση απαισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν ανατρέπεται, ή, μάλλον είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Αυτή πρέπει να ήταν και η μόνη ρεαλιστική εκτίμηση που έκανε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τους τελευταίους μήνες. Το λέω διότι προφανώς δεν συγκεντρώνει τυχαία τα πυρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα δημοσκοπήσεων που έδινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μία μονάδα μπροστά…

Αυτές μαθαίνω αρμοδίως ότι δεν ήταν απλώς υπεραισιόδοξες. Ηταν εντελώς εξωπραγματικές. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω το γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή έδωσε στο Μαξίμου μέτρηση που έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 1,2 μονάδα έναντι της Ν.Δ.; Θα μου πείτε, θα άλλαζε κάτι, αν αντιστρόφως έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ 1,2 μονάδα πίσω; Οχι. Μπορεί και να είχαν λάβει τα μέτρα τους στην κυβέρνηση για να μη δείχνουν τόσο σοκαρισμένοι στα τηλεοπτικά πλάνα την Κυριακή. Βέβαια, φαντάζομαι ότι για τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν το πρώτο σοκ. Εχω την εντύπωση ότι κάποιο deja vu σίγουρα θα έπαθε με κάτι αντίστοιχες μετρήσεις του χειμώνα που έδειχναν ότι η κοινωνία θα τον δόξαζε ως εθνικό ηγέτη αν ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός κι αν απεδείχθη αγνός τρόμος…

Πλάτες…

Δεν θεωρεί ότι το 7,7% του ΚΙΝΑΛ είναι λόγος για πανηγυρισμούς. Υποψιάζομαι ότι φοβάται ότι η πόλωση ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ θα χαμηλώσει κι άλλο το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ αν δεν γίνει κάτι άμεσα. Εξ ου και πληροφορούμαι ότι είναι έτοιμος να «βάλει πλάτη», όπως πιστεύει ότι έκανε δίνοντας τη μάχη του σταυρού για την Ευρωβουλή, από την οποία βγήκε νικητής και μάλιστα πρώτος. Αναφέρομαι στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς φέρεται έτοιμος ακόμη και να κατέβει στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να βοηθήσει το ΚΙΝΑΛ. Δεν ξέρω, βέβαια, τι άποψη έχει για όλο αυτό η Φώφη Γεννηματά, με την οποία ακούω ότι ο Ανδρουλάκης επιδιώκει να κάνει μια σχετική συζήτηση. Πάντως, αν εκλεγόταν στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θα άδειαζε η έδρα στην Ευρωβουλή για τον Νίκο Παπανδρέου.

Στα βόρεια ο Κατρούγκαλος

Και όμως. Για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ η ζωή συνεχίζεται, παρά τη μετεκλογική κατάθλιψη. Αναφέρομαι στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος βρίσκεται στη Σιγκαπούρη. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο, περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας και σε κάθε περίπτωση, τα ταξίδια δεν απαγορεύονται. Φαντάζομαι, πάντως, ότι άμα τη επιστροφή του ο Κατρούγκαλος θα έχει άλλες έγνοιες. Οπως, ας πούμε, να εκλεγεί βουλευτής. Πληροφορούμαι δε ότι έχει κλειδώσει η μετακίνησή του από τη Μεσσηνία στον Βόρειο τομέα της Β΄Αθήνας.

Και μετά τον Σταύρο τι;

Σοκ και δέος στο Ποτάμι μετά την ανακοίνωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι παραιτείται και δίνει το «δαχτυλίδι» στον Γιώργο Μαυρωτά να οδηγήσει το Ποτάμι σε συνέδριο το φθινόπωρο. Τα στελέχη του δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Εξάλλου, δεδομένου ότι θα μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές, ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο μοιάζει με αιωνιότητα. Το ερώτημα είναι πού θα κατευθύνει –αν μπορεί να κατευθύνει– o Σταύρος τους 85.000 ψηφοφόρους που ψήφισαν Ποτάμι. Εχω την εντύπωση ότι η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου μιλά από μόνη της, καθώς σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται μια συμμαχία της «δημιουργικής Ελλάδας, αυτής που θέλει «φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις» και καλεί τους 85.000 να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Χωρίς κάμερες

Δύο χρόνια πέρασαν –σαν χθες– από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το μνημόσυνο έγινε την Τετάρτη το πρωί στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη Σκουφά, παρουσία της οικογένειας και φίλων του εκλιπόντος. Δεν υπήρχαν κάμερες, ούτε βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ., καθώς αυτή ήταν η επιθυμία που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, ισχύει ότι οι έμπιστοι άνθρωποι του επιτίμου έμειναν πιστοί και μετά θάνατον. Το λέω διότι μου μετέφεραν συγκινητικό στιγμιότυπο, καθώς το «παρών» στο μνημόσυνο έδωσαν και όλοι οι αστυνομικοί που θήτευσαν στη φρουρά του Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια και είναι σήμερα συνταξιούχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή