Το Κονκλάβιο (02/06/19)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ένσταση

Δεν ήταν ακριβώς μια ωραία ατμόσφαιρα το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, μετά το στραπατσάρισμα της περασμένης Κυριακής. Τοποθετήθηκαν, όμως, πολλοί και διάφοροι τόσο για το τάιμινγκ των αλλαγών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου όσο και για τα πρόσωπα. Οχι ότι υπήρξε μεγάλη ποικιλία.

Ουσιαστική ένσταση επί της αρχής υπήρξε μόνο μία. Και κάποιες παράπλευρες που αφορούσαν κυρίως τα ονόματα των ανωτάτων δικαστικών.

Γιάφκα

Η ένσταση ήταν του Στέργιου Πιτσιόρλα. Οπως σχολίασε δηλητηριωδώς πηγή μου, «επειδή προέρχεται από το ΚΚΕ εσωτερικού και έχουν “κόλλημα” με τους θεσμούς». Εγώ πάλι λέω ότι ο Πιτσιόρλας μπορεί να εξέφρασε μια ορθολογική άποψη στη γιάφκα του ανορθολογισμού. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν επί των προσώπων πληροφορούμαι ότι προήλθαν κυρίως από τον Γιώργο Σταθάκη και τον Δημήτρη Βίτσα, αλλά όχι μόνο από αυτούς. Το δεύτερο μισό της συζήτησης, πάντως, αναλώθηκε σε διαβούλευση για το πώς θα έρθουν στη Βουλή ο Ποινικός Κώδικας και… λεπτομέρειες νομοσχεδίου (όπου φαντάζομαι ότι θα οργιάσουν ρουσφετολογικές τροπολογίες). Κάποιες μπορεί να έρθουν με ΠΝΠ. Από αυτές που δεν ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους αρχής, αλλά έφερε πάνω από 30 μέσα σε έναν χρόνο. Κατά τα λοιπά, πληροφορήθηκα ότι στην εισήγησή του ο Μιχάλης Καλογήρου, αναφερόμενος στη στάση και στις προθέσεις της Ν.Δ. σχετικά με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, έκανε ειδική αναφορά σε σχετικό ρεπορτάζ της «Κ»…

Δεν σταματάει

Το ποσοστό που κατέγραψε ο συνδυασμός «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη την περασμένη Κυριακή δεν σημαίνει ότι ο εκλογικός αγώνας του τερματίστηκε. Το αντίθετο. Από το πρωί της Δευτέρας ο Μπακογιάννης άρχισε και πάλι τις επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας. «Οργωσε» το Παγκράτι και συνέχισε σε Ακαδημία Πλάτωνος, Κυψέλη, Αμπελοκήπους, Πατήσια, Κάτω Πετράλωνα και αλλού. Και, βέβαια, τους καλεί όλους να δώσουν το «παρών» και στη σημερινή κάλπη που θα βγάλει τον νέο δήμαρχο της Αθήνας.

Μητσοτακικό DNA

Σίγουρος για το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ποτέ κανένας. Καλύτερα να έχεις χαμηλότερες προσδοκίες και να εκπλαγείς. Στην Πειραιώς, πάντως, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου είχαν πολύ θετική εικόνα από τις μετρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα πρώτα δύο κύματα των exit polls, που έδειχναν ήδη σίγουρη τη διαφορά των έξι μονάδων με ανοδική τάση, όπως και έγινε. Ενα έχω να σας πω: ότι το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σιέστα, όπως συνηθίζει όταν βρίσκει χρόνο, για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Απόδειξη ότι η περίφημη μητσοτακική ψυχραιμία πρέπει να είναι τελικά στο DNA.

Μετακαραμανλική κατάθλιψη 

Μετά και την τελική καταμέτρηση των ψήφων η αγωνία έλαβε τέλος. Οι Ελληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη –αυτοί που θα δημιουργούσαν μεγάλο ρήγμα στη Ν.Δ. και για χάρη των οποίων η ΕΡΤ είχε διακόψει το πρόγραμμά της για να ανακοινώσει την εκλογική τους κάθοδο– τερμάτισαν στην κάλπη με ποσοστό 0,16%, που μεταφράζεται στο ιλιγγιώδες νούμερο των 9.265 ψήφων. Η Νέα Ελληνική Ορμή της Κατερίνας Παπακώστα τερμάτισε στο 0,22% (12.288 ψήφοι). Οσο για τον Ευάγγελο Αντώναρο, δεν θεωρώ τυχαίο ότι σταμάτησε να ποστάρει τις «κρυστάλλινες απόψεις» του περί δημοσκοπήσεων και της διαφοράς Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα περνούσε τις 5 μονάδες και αντ’ αυτού το γύρισε σε συνταγές για σαλάτες με προσούτο.

Λάθος παπούτσι

Με τον Γιώργο Ορφανό μαθαίνω ότι μίλησε τις προάλλες ο Νίκος Ταχιάος. Μάλιστα, ο Ταχιάος αναγνώρισε ότι μπορεί κάποιες από τις επιθέσεις που δέχθηκε και είχε αποδώσει στον συνυποψήφιό του να μην προέρχονταν τελικά από εκείνον. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Ορφανός, στελέχη του οποίου έχουν ήδη μεταπηδήσει στον Ταχιάο. Δύσκολη εξίσωση η Θεσσαλονίκη. Οπως λένε αυτές τις μέρες στην πόλη, με αφορμή το επιχείρημα της Κ. Νοτοπούλου ότι οι ροζ γόβες που της κόστισαν την εκλογή, «ένα λάθος παπούτσι και αρκεί να πάρεις παπούτσι». Στο χέρι.

Παζαρεύει σκληρά 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Μου λένε ότι ο Εμ. Μακρόν διαπραγματεύεται σκληρά, επιμένοντας για πρόσωπο από τους Φιλελεύθερους. Οι αντίπαλοι του Μ. Βέμπερ θέτουν ως μείζον ζήτημα τη διοικητική του απειρία και οι Σοσιαλιστές επιμένουν ότι η νέα Κομισιόν πρέπει να στελεχώνεται από πρόσωπα που να έχουν διατελέσει τουλάχιστον υπουργοί. Το παζλ συμπληρώνεται και από τη θέση του SPD στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και από τον ενισχυμένο Σάντσεθ που κάνει παιχνίδι με τους Σοσιαλιστές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή