Το Κονκλάβιο (03/07/19)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «φίλη» Ούρσουλα

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Δεν φαντάζομαι να τρόμαξαν, πάντως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μπορεί ο «φίλος» Μάνφρεντ Βέμπερ να μην κατάφερε να λάβει την κορυφαία θέση της Ευρώπης. Αλλά η «κομάντο Ούρσουλα», η οποία πήρε τελικά τη θέση, δεν του είναι άγνωστη. Κατ’ αρχάς είναι και γυναίκα και μάνα. Είχε φροντίσει να το θυμίσει ο Κυριάκος. Για την ακρίβεια, είχε προλογίσει τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, επισημαίνοντας πως έχει επτά παιδιά, επηρεασμένος από τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό που είχε γίνει την ίδια μέρα με την εκδήλωση με ομιλήτρια την Ντερ Λάιεν, την οποία είχαν διοργανώσει τον Μάρτιο στην Αθήνα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ.

Εκεί η Ούρσουλα είχε μιλήσει διθυραμβικά για τον Μητσοτάκη. Είχε πει ότι η Ελλάδα δικαιούται μια καλή θέση στο success story της Ευρώπης και απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Ν.Δ. είχε δηλώσει κάτι του τύπου «ξέρω ότι εσύ, Κυριάκο, θα διαμορφώσεις το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός πρωθυπουργός». Πεδίον δόξης λαμπρόν; Καθόλου άσχημα. Αν, μάλιστα, ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς αναλάβει την αντιπροεδρία για τα οικονομικά, έχω την εντύπωση ότι διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επόμενη κυβέρνηση.

Γαλλόμυαλη Γερμανίδα

Μένω στην Ούρσουλα για να σας πω ότι το όνομά της πάνω στο τραπέζι δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες. Η κυρία είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και αγαπημένη της Αγκελα Μέρκελ. Και μπορεί να είναι Γερμανίδα, αλλά όπως μου μεταφέρει πηγή μου, είναι γαλλόφωνη και «γαλλόμυαλη», δηλαδή πλήρως αποδεκτή από το Παρίσι. Επίσης, για την ιστορία, είναι κόρη του ανθρώπου που ήταν διευθυντής του γραφείου του Βάλτερ Χάλσταϊν, του πρώτου προέδρου της Κομισιόν. Με απλά λόγια, πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Ιππότες

Ασφυκτικά γέμισε το βράδυ της Δευτέρας η πλατεία του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Βέβαια, την παράσταση έκλεψε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, καθώς πληροφορούμαι ότι καταχειροκροτήθηκε κατά την άφιξή του εκεί. Επίσης, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι η αδυναμία στο γυναικείο φύλο δεν κρύβεται. Το λέω διότι ο Μιλτιάδης ανέβασε δίπλα του στη σκηνή και παρουσίασε όλες τις γυναίκες που είναι υποψήφιες με τη Ν.Δ. στον δυτικό τομέα. Ιππότης.

Κουίζ

Κυκλοφορεί περίπου ως ανέκδοτο στις τάξεις όσων κρεμάστηκαν –αδίκως– στα μανταλάκια για την υπόθεση της Novartis και όχι μόνον. Αυτοί έχουν περάσει ήδη στο επόμενο επίπεδο. Το λέω διότι δεν αναφέρονται πια σε «Ρασπούτιν». Μεγαλύτερη πέραση έχει πλέον το «πρωτοτσίγκελος», νέα λέξη από τη σύνθεση του «πρωτοσύγκελλος» με το «τσιγκέλι». Ποιος θα είναι; Θα φανεί στην επόμενη Βουλή.

Insta

Ενημέρωση –την οφειλόμενη από την προηγούμενη εβδομάδα– στους διπλωματικούς συντάκτες έκανε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Δεν είπε βέβαια και πολλά. Λογικό. Τα είχε πει όλα την προηγούμενη μέρα με τα περί συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Ούτε γύρισε νέο προεκλογικό σποτ. Μου επισημάνθηκε, πάντως, ότι «ανέβασε» σχετική φωτογραφία από την ενημέρωση στον λογαριασμό του στο Instagram.

Αλλος δρόμος

Το βιβλίο ήταν μόνον η αφορμή. Αναφέρομαι στο «Η Ελλάδα επιστρέφει» (εκδ. Παπαδόπουλος) του Μπάμπη Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε τις προάλλες στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Για να είμαι πιο ακριβής, ήταν μια νέου τύπου εκδήλωση, όπου το βιβλίο λειτούργησε ως εισαγωγή στον κόσμο του δημοσιογράφου, υποψηφίου πλέον με τη Ν.Δ. στον νότιο τομέα της Β΄Αθήνας. Το λέω διότι για το βιβλίο και για τον Παπαδημητρίου μίλησαν άνθρωποι που τον γνωρίζουν πολλά χρόνια. Ολοι προέρχονται από άλλες αφετηρίες. Και μίλησαν για το βιβλίο και για τον συγγραφέα που θέλει να γίνει βουλευτής. Αναφέρομαι στον Παναγιώτη Πικραμμένο, την Αντιγόνη Λυμπεράκη, τον Βασίλη Καρατζά, τον συμμαθητή του Παπαδημητρίου από την Α΄ Γυμνασίου Γιάννη Χαρμπίλα και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου. Ενας άλλος δρόμος να μιλήσει κανείς πολιτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή