Το Κονκλάβιο (04/07/19)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βοή της 4ης Ιουλίου

Φέτος η 4η Ιουλίου γιορτάστηκε την 3η Ιουλίου. Αυτό βέβαια δεν είναι τίποτα, αν σκεφθεί κανείς ότι έχουμε εκλογές στις 7 Ιουλίου. Αναφέρομαι στην παραδοσιακή δεξίωση για την επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στον κήπο της οικίας του Αμερικανού πρέσβη στην Παναγή Κυριακού, που έγινε χθες σε συνθήκες καύσωνα, ως είθισται. Θυμίζω ότι πέρυσι ήταν παραπάνω από εμφανής η παρουσία υπουργών της κυβέρνησης και κυβερνητικών στελεχών. Ηταν τότε που η φωτογραφία του Νίκου Παππά που ποζάρισε με περηφάνια δίπλα στον Τζέφρεϊ Πάιατ είχε προκαλέσει δηλητηριώδη σχόλια. Εχω την εντύπωση ότι αυτό που δεν άλλαξε –εκτός από την επιδρομή στα μπαρ του κήπου για ευφάνταστα κοκτέιλ και αυθεντικό αμερικανικό bourbon– είναι ότι η ετήσια δεξίωση δεν μετατρέπεται μόνο σε κοσμικό γεγονός. Είναι και εμμέσως πολιτικό γεγονός, αφού οι παρόντες και οι απόντες συνθέτουν κάτι σαν τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων.

Πέρυσι και φέτος

Το λέω διότι από το 2014 και μετά, εκεί που από τον τότε ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν μόνο η Νάντια Βαλαβάνη, οι συριζαίοι όλο και πλήθαιναν. Πέρυσι ας πούμε, ήταν αρκετοί οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν δώσει το «παρών» (μεταξύ αυτών ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης), ενώ πέραν των αρμόδιων τομεαρχών, η συμμετοχή της Ν.Δ. δεν ήταν και ιδιαίτερα πολυπληθής. Χθες το βράδυ, το «παρών» έδωσαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Ευάγγελος Αποστολάκης και Κώστας Γαβρόγλου. Από τη Ν.Δ. εθεάθησαν, μεταξύ άλλων, οι Αδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μάκης Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Κεφαλογιάννης και η υποψήφια στο Επικρατείας Κωνσταντίνα Μπότσιου.

Κοντός ψαλμός

Μένω στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής οικίας, καθώς ιδιαίτερα παρατηρητικός κατάσκοπός μου είδε ενδιαφέρον «πηγαδάκι» ανάμεσα στον Λουκά Παπαδήμο και τον Γκίκα Χαρδούβελη. Κατά τα λοιπά, η συζήτηση και η απορία της βραδιάς ήταν ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Κοντός ψαλμός…

Θα χυθεί αίμα

Σε φάση «θα χυθεί αίμα» έχουν περάσει πολλοί στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου και της πρώτης Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Λογικό, ύστερα από όσα διαμείφθηκαν επί τρεις ημέρες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία, για να το θέσω κομψά, δεν τιμούν ούτε την Ευρώπη ούτε την Αγκελα Μέρκελ.

Την τελευταία δεν την αναφέρω τυχαία. Πολλοί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουν μείνει με την πικρή γεύση που τους άφησε στο στόμα η καγκελάριος «αδειάζοντας» τον Μάνφρεντ Βέμπερ και με την ετοιμότητά της να παραχωρήσει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στους Σοσιαλιστές και στον Φρανς Τίμερμανς. Αυτή μαθαίνω ότι δεν έχει φύγει, παρότι η Μέρκελ το «έσωσε», δίνοντας το χρίσμα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το λέω διότι μαθαίνω ότι στη χθεσινή κομματική συνεδρίαση του ΕΛΚ, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά το «χρίσμα«, η Φον ντερ Λάιεν, ούτε τη ρώτησαν πολλά ούτε, όμως, είχε να πει και πολλά. Επανέλαβε το βιογραφικό και την προσωπική της ιστορία και αποκάλυψε ότι την ειδοποίησαν τελευταία στιγμή το βράδυ της Δευτέρας. Δήλωσε μάλιστα και κοινωνικά ευαίσθητη, καθώς έχει διατελέσει και υπουργός Εργασίας.

Τηλέφωνο στην Ούρσουλα

Σας έλεγα χθες για τη μεγάλη «αβάντα» που είχε κάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, όπου είχε μιλήσει μαζί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. για την ευρωπαϊκή άμυνα. Ε, προφανώς δεν το ξέχασε ο Κυριάκος. Απλώς περίμενε να επισημοποιηθεί. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και πήρε το χρίσμα με τη βούλα για νέα πρόεδρος της Κομισιόν, της τηλεφώνησε για να τη συγχαρεί.

Γούρι

Στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο δίνουν απόψε ραντεβού όλες οι φυλές της Ν.Δ. –και όχι μόνο φαντάζομαι– για να εκτονωθούν στη μοναδική ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της Κυριακής. Εννοείται ότι θα είναι όλοι εκεί, παρά την πρόβλεψη για 39 βαθμούς Κελσίου. Το λέω διότι μαθαίνω ότι στο Θησείο θα δώσουν το «παρών» και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Καραμανλής μάλιστα θα βρίσκεται και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα κλείσει και πάλι την εκστρατεία του ο Μητσοτάκης. Ποιος ξέρει… Μπορεί να την έχει για γούρι. Αυτό που υποψιάζομαι ότι μάλλον κράτησε ως γούρι είναι το μέρος όπου θα κάνει την παραδοσιακή συνάντηση-γεύμα με τους πολιτικούς συντάκτες το Σάββατο. Είναι το ίδιο που επέλεξε παραμονές της 26ης Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή