Το Κονκλάβιο (06/07/19)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικογενειακά δράματα

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες: Ενδοοικογενειακοί καβγάδες που ενίοτε έχουν συνέπειες πτώσης χιονοστιβάδας. Κάτι τέτοιο έπαθε η Αγκελα Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κυριακής, όταν ενημέρωσε τους ηγέτες του ΕΛΚ ότι στην Οσάκα παρέδωσε την προεδρία της Κομισιόν στον Φρανς Τίμερμανς «αδειάζοντας» τον Βέμπερ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι το ίδιο δράμα – σε υψηλότερα ντεσιμπέλ παίχτηκε και εντός της συνεδρίασης της ευρωομάδας του ΕΛΚ τη Δευτέρα στο Στρασβούργο. Μεγάλη ένταση, καθώς οι ευρωβουλευτές βγήκαν από τα ρούχα τους και είπαν ομόφωνα ότι δεν δέχονται και δεν προτίθενται να ψηφίσουν πρόεδρο της Κομισιόν από άλλη πολιτική ομάδα. Διεμήνυσαν στον Βέμπερ και στον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ που πηγαινοέρχονταν από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες, ότι εξαίρεση από τον Βέμπερ θα δέχονταν μόνο για εν ενεργεία πρωθυπουργό από το ΕΛΚ.

Σφαγή

Το επιχείρημα ήταν περίπου ότι «ψηφίζεις Βέμπερ και σου βγαίνει Τίμερμανς» και ότι δεν θα έχουν «πρόσωπο» να εμφανιστούν στα εθνικά τους ακροατήρια. Οι όμορφες πολιτικές ομάδες όμορφα καίγονται; Θα δείξει. Αλλά πηγή μου στις Βρυξέλλες επιμένει ότι η εύθραυστη ισορροπία που επιτεύχθηκε δεν είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει για πολύ. Το λέω διότι η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η μεγάλη «σφαγή» θα γίνει κατά τη διαδικασία ακροάσεων των νέων επιτρόπων.

Κλάμα

Πάντως, στο ΕΛΚ, περίπου έχουν κάνει εικόνισμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Περιμένουν ο ένας να εκλεγεί τώρα και ο άλλος τον Σεπτέμβριο για να προστεθούν ακόμα δύο φωνές του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να πάρουν το αίμα τους πίσω… Μιλώντας για αίμα, να μην ξεχάσω να σας πω ότι στην πρώτη της εμφάνιση στο ΕΛΚ  στο Στρασβούργο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είπε και πολλά. Εκστόμισε, όμως, ένα προφητικό «δεν πρέπει να αφήνουμε χώρες να αποτυγχάνουν και μετά  να τρέχει να τους σώσει η Ευρώπη». Βέμπερ θα λέτε και θα κλαίτε;

Ο διάβολος που ξέρεις 

Η αλήθεια είναι ότι σαν τον «Σούπερ Μάριο» δεν έχει. Και πολύ πιθανόν δεν θα ξαναϋπάρξει σύντομα μορφή σαν του Ιταλού, ειδικά στην ΕΚΤ. Αυτό προκύπτει και από την αυστηρή τεχνοκράτη Κριστίν Λαγκάρντ που έχει πάρει το χρίσμα για τη διαδοχή του. Βέβαια, όπως λένε, καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις… Αναφέρομαι στον Γιάννη Στουρνάρα που γνωρίζει καλά την κυρία από τις μέρες του στο υπουργείο Οικονομικών. Μαθαίνω, πάντως, ότι δεν τη συνεχάρη ακόμα. Περιμένει πρώτα να εκλεγεί επισήμως για να το κάνει θεσμικά.

Για την ιστορία…

Σας έγραφα τις προάλλες ότι στις τάξεις των αδίκως κρεμασμένων στα μανταλάκια για την υπόθεση Novartis κυκλοφορεί περίπου ως ανέκδοτο το «πρωτοτσίγκελος», ποιος δηλαδή από τους υπαίτιους της «σκευωρίας» θα κρεμαστεί στα μανταλάκια την επόμενη μέρα. Οπως με ενημέρωσε ο αναγνώστης μου Δημήτρης Χατζηδάκης, την πατρότητα του νεολογισμού έχει το «Ποντίκι». Η εφημερίδα σε πρωτοσέλιδό της του 1982 αναφερόταν στον «Ασημάκη τον πρωτοτσίγκελο», απεικονίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου ως χασάπη. Στον πάγκο του χασάπη βρισκόταν το κεφάλι του Ασημάκη Φωτήλα, υφυπουργού Εξωτερικών που αποπέμφθηκε εν πτήσει, επειδή είχε βγει εκτός «γραμμής». 

Ζάππεια τέλος 

Διάφοροι αναρωτιούνται τι προτίθεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής, εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και η Ν.Δ. πετύχει ευρεία νίκη και αυτοδυναμία. Αν δηλαδή θα σπεύσει στο Ζάππειο για να κάνει τις πρώτες «πρωθυπουργικές» δηλώσεις. Το ερώτημα προήλθε και από ξένους δημοσιογράφους και συνεργεία που έσπευσαν στην Πειραιώς ρωτώντας πού πρέπει να είναι τοποθετημένοι. Δεν ξέρω αν έπαθαν… Τσίπρα. Θυμίζω ότι εκτός των άλλων, στο Ζάππειο ήταν που ο πρωθυπουργός φόρεσε την περίφημη γραβάτα. Η εικασία δείχνει, πάντως, έλλειψη εξοικείωσης με την κοσμοθεωρία του Μητσοτάκη που μιλά για άλλο ήθος και ύφος εξουσίας. Μου λένε ότι θα το αποδείξει κιόλας, αφού θα κάνει τη δήλωσή του στο ταπεινό Μοσχάτο. 

Τυχερά…

Σήμερα τα καθιερωμένα γεύματα που παραθέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί παραμονές εκλογών στους πολιτικούς συντάκτες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιλέγει και πάλι τη συριζαϊκή «γιάφκα» εστιατορίου-μπαρ στο Παγκράτι, αφού την προηγούμενη φορά του έφερε γούρι. Δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους. Ας πούμε, μαθαίνω ότι η Φώφη Γεννηματά θα τραπεζώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες όχι στην Καισαριανή, όπως έκανε στις 25 Μαΐου, αλλά στην Ηλιούπολη. Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει σχετικό κάλεσμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή