Το Κονκλάβιο (24/07/19)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρια πρεμιέρα

Πρεμιέρα σήμερα για την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία θα εγκαινιάσει το έργο της με το ερώτημα αν πρέπει να αρθεί ή όχι η ασυλία του Παύλου Πολάκη για την υπόθεση της καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς βέβαια η καταγραφή να είναι σε γνώση του διοικητή της ΤτΕ. Και έρχομαι στην ουσία. Αυτή είναι ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην επιτροπή με ερώτημα για την άρση της ασυλίας και όχι με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Το σκεπτικό είναι –και θυμίζω ότι έχει εκφραστεί επανειλημμένα στο παρελθόν– ότι δεν μπορεί κάποιος να επικαλείται τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για υποθέσεις που δεν σχετίζονται με τα υπουργικά καθήκοντα. Και έχω την εντύπωση ότι η υποκλοπή τηλεφωνήματος με τον Στουρνάρα, για παράδειγμα, ή η συκοφαντική δυσφήμηση πολιτικού αντιπάλου στο παρελθόν από υπουργό της απελθούσας κυβέρνησης που το είχε κάνει «μανιέρα» δεν εμπίπτουν στα υπουργικά καθήκοντα. Για να μην αναφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως θα καταργούσε το άρθρο 86 περί ευθύνης, ενώ οι υπουργοί του το επικαλούνταν συστηματικά.

Νέα πρόσωπα

Μένω στη Βουλή για να σας πω ότι οι πρόεδροι των επιτροπών διαμορφώθηκαν όπως σας τους είχα κατονομάσει χθες. Ενδιαφέρον έχει, βέβαια, και η συνολική σύνθεση των προεδρείων των έξι διαρκών επιτροπών. Το λέω διότι δεν θεωρώ τυχαίο το ότι σε κάποιες από τις θέσεις γραμματέων εμφανίζονται τα ονόματα νεοεκλεγέντων βουλευτών της Ν.Δ.: όπως του Χρήστου Ταραντίλη, βουλευτή Επικρατείας και μέχρι πρότινος γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ., ο οποίος είναι εξάλλου καθηγητής (από τους νεότερους) στην ΑΣΟΕΕ και πλέον γραμματέας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, και του Τάσου Χατζηβασιλείου, στενού συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, που εξελέγη στις Σέρρες και είναι πλέον γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

Αθόρυβα…

Παρουσία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μάτι το μνημόσυνο των 102 θυμάτων της φονικής τραγωδίας. Το μνημόσυνο έγινε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόκκινο Λιμανάκι. Πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης έφτασε αρκετά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, χωρίς φωτογράφους και κάμερες. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που έφθασαν με μισή ώρα καθυστέρηση και είχαν από κοντά και τον προσωπικό τους φωτογράφο. Ονόματα δεν λέω. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Ραντεβού στο Προεδρικό

Και ναι, όλες οι φυλές της νέας Βουλής ετοιμάζονται για την αποψινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Θυμίζω, εξάλλου, ότι φέτος έχουμε και Γιάνη Βαρουφάκη και Κυριάκο Βελόπουλο και φαντάζομαι ότι δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κατά τα λοιπά, δεν φτάνουν οι 300 και όλοι οι άλλοι παράγοντες που δικαιούνται να παρευρεθούν απόψε στους κήπους του Προεδρικού. Εχουμε και αυτούς που δεν έχουν καμία δουλειά εκεί, παρ’ όλα αυτά, ως είθισται κάθε χρόνο, πιέζουν για να εξασφαλίσουν μία πρόσκληση. Δεν νομίζω.

Ωρα Μητσοτάκη

Ή του ύψους ή του βάθους. Από την «ώρα ΠΑΣΟΚ», την οποία κληρονόμησε –με το σπαθί του, ομολογουμένως– και «ξεχείλωσε» το κατά δύναμιν ο Αλέξης Τσίπρας, φτάσαμε στο άλλο άκρο. Στην «ώρα Μητσοτάκη», όπου δεν επιτρέπεται καν η χρήση του ακαδημαϊκού τετάρτου. Αυτή εφαρμόζουν απαρεγκλίτως και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οπως ο Στέλιος Πέτσας, που άρχισε χθες το παρθενικό του μπρίφινγκ στις 12.30. Σημειώνω ότι η αίθουσα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ήταν κατάμεστη, κι ας ήταν 23 Ιουλίου. Οπως και ότι δεν απαιτήθηκε από την ΕΡΤ να διακόψει το πρόγραμμά της για να το μεταδώσει, όπως έκανε μέχρι σήμερα… Υπήρχε μόνο μία κάμερα της ΕΡΤ και το μπρίφινγκ μεταδόθηκε μόνο μέσω Facebook.

Είναι προσωπικό

Οποιος πιστεύει ότι οι προσωπικές σχέσεις στην πολιτική, και δη στη διεθνή, δεν έχουν σημασία, πλανάται πλάνην οικτράν. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο παράδειγμα, αλλά δεν είχε μείνει ασχολίαστη ούτε στο Βερολίνο η περίεργη «χημεία» ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και στον «επαναστάτη Τσίπρα» που έγινε αρνάκι. Το θυμήθηκα με αφορμή το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι από χθες ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός. Κι αυτό διότι πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον γνωρίζει καλά. Για την ακρίβεια, αυτόπτης μάρτυρας μου μετέφερε ότι προ ετών Μητσοτάκης και Τζόνσον βρέθηκαν μέσω κοινού τους φίλου στο σπίτι του Κυριάκου στην Τήνο. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο τραπέζι είχε παρευρεθεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Μπόρις είχε να λέει ότι του έμεινε αξέχαστο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή