ΑΠΟΨΕΙΣ

Με τόλμη αλλά και με μέτρο

Ακούγεται και γράφεται συχνά ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ο πολιτικός κύκλος της μεταπολίτευσης. Πως, δηλαδή, θα κλείσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος και θα σταματήσουμε να δίνουμε μάχες για το τι συνέβη πριν από 44 ή 75 χρόνια. Και πως η χώρα θα κοιτάξει μπροστά για να λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματά της. Με το αυτονόητο να παίρνει το πάνω χέρι απέναντι σε ιδεολογικές αγκυλώσεις, αφού ζήσαμε το «όνειρο» της Aριστεράς στην εξουσία…

Ο κύκλος άρχισε, άλλωστε, να κλείνει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έθαψε πολλά τοτέμ της μεταπολίτευσης, άλλα στα λόγια και λίγα στην πράξη.

Σε πολλούς όμως τομείς, όπως η παιδεία, η ασφάλεια και το ήθος και η επάρκεια διακυβέρνησης, πήγαμε πολύ πίσω. Και τώρα είναι ανάγκη να κάνουμε άλματα.

Υπάρχουν δυνάμεις που θα δώσουν τη δική τους σκληρή μάχη. Ζουν ακόμη με τη φαντασίωση πως θα πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα του Δεκέμβρη του 1944 ή ότι θα ξαναβιώσουν με άλλους όρους τον Νοέμβριο του 1973.

Η κατάργηση του ασύλου και η σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο τούς δημιουργούν ελπίδες για μαζικά κινήματα, καταλήψεις, πολιορκίες και ό,τι άλλο χωράει ένα κολλημένο μυαλό.

Οι φωνές που θέλουν «επανακατάληψη των Εξαρχείων εδώ και τώρα» βάζουν βούτυρο στο ψωμί τους. Ολα θέλουν ένα μέτρο, μαζί με την τόλμη.

Η ελληνική κοινωνία θέλει να πάει παρακάτω, δεν την ενδιαφέρει το χθες.

Η αποδραματοποίηση είναι το καλύτερο αντίδοτο στον εξτρεμισμό. Το άσυλο δεν είναι κάποιο ιερό δισκοπότηρο, αλλά ένας τρόπος να έχουν τα παιδιά μας ασφαλή, καθαρά πανεπιστήμια, στα οποία δεν υπάρχει φόβος. Οπως σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν ο κ. Τσίπρας κάνει το λάθος και ξαναγυρίσει στις κραυγές του προπατορικού του 3% θα κάνει μεγάλη ζημιά, στη χώρα πρωτίστως. Θα κάνει όμως ζημιά και στον εαυτό του, γιατί από το 30,5% είναι ελάχιστο το ποσοστό που τον θέλει ξανά στον ρόλο που έπαιζε έως το 2015. Αυτός θα είναι ο σίγουρος τρόπος να χάσει κάθε επιρροή στον μεσαίο χώρο και να τον παραδώσει στον κ. Μητσοτάκη για μεγάλο διάστημα. Τον χειμώνα θα δούμε αν θα αντισταθεί στον πειρασμό.