Η οικολογία στο περιθώριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες, οι τίτλοι των ειδήσεων σκιαγραφούν ένα δυστοπικό μέλλον. «Καύσωνας στη Γροιλανδία», «ο Αρκτικός Κύκλος φλέγεται», «Κλιματική αλλαγή ώρα μηδέν», «200 τάρανδοι βρέθηκαν νεκροί από την πείνα στην Αρκτική». Με αφορμή το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη, μια ομάδα Γάλλων παλαιοκλιματολόγων δημοσιοποίησε τα ευρήματα μελέτης σύμφωνα με τα οποία «η Γη ζει την πιο θερμή της περίοδο τα τελευταία 2.000 χρόνια». Σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ελληνες επιστήμονες επικαλούνται μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το κλίμα της χώρας θα μοιάζει σύντομα με αυτό της Λιβύης. Τον Ιούνιο, ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε στοιχεία βάσει των οποίων 100 χώρες στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, απειλούνται με ερημοποίηση, ενώ η καταιγίδα τύπου supercell (υπερκύτταρο) στη Χαλκιδική, με απολογισμό έξι νεκρούς, συσχετίστηκε με την κλιματική αλλαγή. Στο βιβλίο του με τίτλο «Τα παιδιά του κενού», ο 40χρονος Γάλλος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Raphael Glucksmann κάνει εκτενή αναφορά σε μανιφέστο που τον Νοέμβριο του 2017 δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Bioscience 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες. Στον επίλογο του κειμένου τους προειδοποιούσαν: «Σε λίγο, θα είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε την κατεύθυνση που έχουμε πάρει και η οποία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».  Ποιος ήταν ο αντίκτυπος του μανιφέστου; Ο Glucksmann περιγράφει: «Το σοκ που προκαλεί η κραυγή τους είναι καθολικό. Στη Γαλλία, η Le Monde τους αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της, και όλες οι εφημερίδες, όλα τα κανάλια, όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίρνουν τη σκυτάλη.

Την επομένη δεν μιλάμε παρά μόνο γι’ αυτό. Τη μεθεπόμενη το σκεφτόμαστε διαρκώς, για καμιά – δυο εβδομάδες κάνουμε αναρτήσεις στο Facebook, αλλά στο τέλος το προσπερνάμε. Ενα μήνα αργότερα, στη διάρκεια των καθιερωμένων αναδρομών για τη χρονιά που πέρασε, ελάχιστοι δημοσιογράφοι αναφέρουν την προειδοποίηση των 15.000 επιστημόνων ως ένα από τα γεγονότα που τη σημάδεψε».  Στην Ελλάδα, χύθηκαν τόνοι  έντυπου και διαδικτυακού μελανιού σε αναλύσεις και σχόλια για την εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς στο Μάτι, τις καταστροφικές πλημμύρες με τους 24 νεκρούς στη Μάνδρα και πιο πρόσφατα τη «θεομηνία» στη Βόρεια Ελλάδα. Η οικολογία ωστόσο στην Ελλάδα παραμένει στο περιθώριο του πολιτικού φάσματος. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο γνωστός Δημοσθένης Βεργής, που κατάφερε να χωρέσει στην ίδια πρόταση τις λέξεις «οικολόγος» και «γραφικός», δεν βρήκε στην κάλπη ούτε την ψήφο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή