Το Κονκλάβιο (04/08/19)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν έτοιμοι από καιρό

Σαν έτοιμοι από καιρό –κάποιοι, ομολογουμένως, από πολύ καιρό, καθώς μιλώ για πρόσωπα που έμειναν στα ίδια διπλωματικά πόστα από τεσσεράμισι ώς δέκα χρόνια– ετοιμάζονται σιγά σιγά να αναχωρήσουν από συγκεκριμένες πρεσβείες του εξωτερικού. Αναφέρομαι σε κρίσιμα πόστα, όπως η Αγκυρα, η Λευκωσία, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Μόσχα, τα οποία αλλάζουν και οι στελεχώσεις των οποίων δεν αποκλείεται να αποφασιστούν σε Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ στο τέλος της εβδομάδας.

Restart με νέα πρόσωπα

Το υπογραμμίζω, διότι ο Νίκος Κοτζιάς μιλάει για διώξεις διπλωματών, ενώ άλλοι παίρνουν σύνταξη και άλλοι κάθισαν πολύ παραπάνω από το προβλεπόμενο. Μόνη εξαίρεση η πρεσβεία της Μόσχας, όπου ο Κοτζιάς είχε τοποθετήσει πρέσβη που έχει ταυτιστεί απολύτως μαζί του. Και όπου φαντάζομαι ότι, μετά τα όσα διαμείφθηκαν στις ελληνορωσικές σχέσεις, η νέα κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να κάνει restart τοποθετώντας νέο πρόσωπο. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρότι θα μπορούσε, δεν έκανε τις σχετικές αλλαγές στο τελευταίο Ανώτατο Υπηρεσιακό επί των ημερών του. Με αυτό τον τρόπο, έδωσε τη δυνατότητα στη σημερινή κυβέρνηση να ασκήσει το προαναφερθέν δικαίωμα.

Δεν πάτησε…

Μιλώντας για τοποθετήσεις, να μην ξεχάσω να σημειώσω ότι το πρόσωπο –επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο– που είχε τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος της χώρας στην Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, άμισθη θέση σε μια σημαντική επιτροπή που ασχολείται με ζητήματα δημοκρατίας και με εκλογές… εξαφανίστηκε. Εννοώ ότι την τελευταία διετία δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις ολομέλειες (από τον Δεκέμβριο του 2017, σε όλες του 2018, καθώς και στις δύο πρώτες του 2019). Να υποθέσω ότι, αν αλλάξει η εκπροσώπηση, θα πρόκειται για «πολιτική δίωξη»;

Εντυπωσιάστηκε 

Ανάμεσά μας βρέθηκε ξανά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οχι με την ιδιότητα του προέδρου του Eurogroup, αλλά με αυτήν του πολιτικού που δεν κρύβει ότι θα ήθελε να καθίσει στην καρέκλα της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ. Αλλωστε, η στήριξη της Ελλάδας μετράει. Εξού και ο Ολλανδός, εκτός από τον Χρήστο Σταϊκούρα, συνάντησε και τον Γιάννη Στουρνάρα. Προφανώς συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακούω μάλιστα ότι ο Γερούν δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης. Είναι, πάντως, είδηση ότι μπορούμε ακόμα να τον εντυπωσιάζουμε. 

Εισηγητής με το «καλημέρα» 

Η αλήθεια είναι ότι πολλά ελέχθησαν για τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, και μάλιστα της Ν.Δ. Αλλά ομολογώ ότι κάποιοι δεν προβλήθηκαν όσο τους άρμοζε, ειδικά στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, όπου αναμενόμενο ήταν να πάρει όλη τη δόξα ο υπουργός Οικονομικών. Το λέω, διότι η Ν.Δ. επέλεξε ως εισηγητή του φορολογικού έναν νεοεκλεγέντα βουλευτή: τον Βασίλη Σπανάκη, βουλευτή Β΄ Αθηνών, νοτίου τομέα. Σημειώνω ότι είναι νεοεκλεγείς μεν, αλλά όχι αδαής. Το λέω καθώς υπήρξε γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Yπαλλήλων, ενώ έχει διατελέσει και γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων στη Ν.Δ. μέχρι να χρισθεί υποψήφιος.

Πάλι θα τον προλάβει 

Δεν ξεχνάει το κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι οι πρωθυπουργοί είθισται να παθαίνουν «ιδρυματισμό» στο Μέγαρο Μαξίμου και να χάνουν την επαφή με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Κάπως έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον γενικότερο αναβρασμό έγινε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, εκλέχτηκε νέος γραμματέας (Γιώργος Στεργίου) και ανακοινώθηκε το επόμενο συνέδριο της Ν.Δ. και η ανάληψη της προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (αφού την προηγούμενη φορά πήγε καλά). Αυτό μαθαίνω ότι θα γίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου. Δηλαδή, πριν από το συνέδριο μετασχηματισμού (για να δούμε) του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν είναι και σίγουρο ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο. Δεν φταίει μόνο ο Μητσοτάκης που τρέχει, αλλά και ο Τσίπρας που δεν βιάζεται. 

Φουλ γκάζια

Μη νομίζετε ότι επειδή ο Αύγουστος μπήκε για τα καλά η κυβέρνηση χαμηλώνει ταχύτητες. Δεν την αφήνει ο πρωθυπουργός. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι μια φουλ εβδομάδα Βουλής, καθώς το βράδυ της Τρίτης θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Εντός της εβδομάδας, πάντως, ο Μητσοτάκης θα ασχοληθεί και με τον Αθλητισμό, καθώς θα περάσουν από το Μαξίμου ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Στην ατζέντα η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η αντιμετώπιση της βίας, αλλά και ο αθλητικός τουρισμός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή