Το Κονκλάβιο (28/08/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλικά «μαγειρέματα»

Υποτίθεται ότι τη Δευτέρα έληξε η προθεσμία που είχαν τα κράτη-μέλη να δηλώσουν διά επιστολής στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ποιους δίνουν το χρίσμα για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποτίθεται, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι. Εννοώ ότι φαίνεται πως οι προθεσμίες δεν ισχύουν για όλους, καθώς τα «μαγειρέματα» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Εν προκειμένω, όχι για τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι μέχρι χθες το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν –ο οποίος ακούγεται ότι έχει τρία πρόσωπα κατά νου– δεν είχε δηλώσει την προτίμησή του στην Φον ντερ Λάιεν, καθώς το χαρτοφυλάκιο είναι το κρίσιμο μέρος της εξίσωσης για το πρόσωπο. Εξ ου και φαίνεται ότι η δυστοκία έχει να κάνει με τη συνολική διαπραγμάτευση για το χαρτοφυλάκιο. Στις Βρυξέλλες λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ενδιαφέρεται και για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο της έρευνας και της καινοτομίας, κάτι που προφανώς θα ενδιέφερε και την Ελλάδα. Τώρα θα πρέπει να βγάλει άκρη με τη Γερμανίδα. Μιλώντας για το τελευταίο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μπλόκαρε τον spitzenkandidat Μάνφρεντ Βέμπερ και η Ούρσουλα (γαλλόφιλη και γαλλόφωνη Γερμανίδα) προτάθηκε ως συμβιβαστική λύση, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι Γερμανοί «του την έφεραν».

Κόκκινες γραμμές

Μένει να φανεί από το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η Γαλλία. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι δυστοκία υπάρχει και σε σχέση με τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Θυμίζω ότι μιλάμε για τον σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς και τη φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Εκεί το ζήτημα είναι τι αρμοδιότητες θα πάρουν και ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές. Το λέω γιατί υποτίθεται ότι ο Τίμερμανς θα αναλάβει τα οικονομικά. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Για παράδειγμα, ο τομέας του Ανταγωνισμού (ο οποίος ενδιαφέρει τον Μακρόν) σε ποιον θα δοθεί; Στον σοσιαλιστή ή στη φιλελεύθερη Δανή, που ήταν και επίτροπος Ανταγωνισμού; Δίπλα σε αυτά τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής για την επόμενη Κομισιόν προστίθενται και οι Ιταλοί, που επίσης θέλουν οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Καλά ξεμπερδέματα.

Σύσφιγξη σχέσεων

Ηταν η δεύτερη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου από τη μέρα που ένοικός του έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαθαίνω δε ότι οι τακτικές επαφές των δύο μάλλον θα γίνουν σύστημα. Οπως επίσης ότι τη συνάντηση, που διήρκεσε 20 λεπτά, ζήτησε ο Ιερώνυμος προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τρέχοντα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ενα από αυτά πληροφορούμαι ότι αφορούσε ζητήματα του Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, καθώς με προσωπικές ενέργειες του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη έλαβε ταξιδιωτικά έγγραφα και φθάνει στην Ελλάδα, όπου θα νοσηλευθεί (είναι κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του) σε ιδιωτική κλινική και εν συνεχεία σε δομές της Αρχιεπισκοπής.

Τα μεγάλα «μέσα»

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ορισμένες κακές συνήθειες βουλευτών, πολιτευτών και λοιπών παραγόντων παραμένουν. Αναφέρομαι σε αυτή που θέλει διαφόρους να χρησιμοποιούν «μέσον» στο υπουργείο Παιδείας για να ενημερωθούν πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων από τον αρμόδιο υπουργό. Αυτό παρότι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει το πολιτικό «μέσον» είναι η ενημέρωση για το πού κυμαίνονται οι βάσεις μόλις 12 ώρες πριν αυτές βγουν στον αέρα. Τίποτα δεν άλλαξε, καθώς μαθαίνω ότι σχετικές οχλήσεις δέχθηκε και η Νίκη Κεραμέως.

Πέμπτος και φαρμακερός

Φαντάζομαι ότι ο στόχος δεν ήταν να περάσει ένα μήνυμα του τύπου «τώρα που βρήκαμε καγκελάριο, ας θάψουμε πέντ’ έξι». Αλλά ομολογώ ότι κάτι τέτοιο μου θύμισε η ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο Twitter ενόψει της αυριανής υποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με στρατιωτικές τιμές παρακαλώ. Αυτό επειδή η πρεσβεία σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος Ελληνας πρωθυπουργός που συναντά η καγκελάριος «κατά τη μακρόχρονη θητεία της στην ομοσπονδιακή καγκελαρία», ενώ δημοσιεύει τις φωτογραφίες από τις συναντήσεις της Μέρκελ με τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυριάκος θα είναι και ο τελευταίος, καθώς η κυρία έχει διαμηνύσει ότι αυτή είναι η τελευταία της θητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή