Το Κονκλάβιο (18/09/19)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν «μίλησε» η βελανιδιά

Εχω την εντύπωση ότι δεν περίμενε να του «μιλήσει» το Μαντείο της Δωδώνης για να αποφασίσει τι θα κάνει με τον φάκελο της Novartis που έχει έρθει στη Βουλή. Και, πάντως, πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει τις οριστικές αποφάσεις για την υπόθεση και τον τρόπο κοινοβουλευτικής διερεύνησής της ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί ακόμη κι αν ήθελε ο Μητσοτάκης να του μιλήσει η ιερή φηγός, η περίφημη βελανιδιά του Μαντείου, η οποία υποτίθεται ότι έδινε τους χρησμούς με το θρόισμα των φύλλων της, χθες δεν κουνιόταν φύλλο. Κάτι τέτοιο σχολίασε ο Κώστας Τασούλας στον Μητσοτάκη, τον οποίο υποδέχθηκε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και τον συνόδευσε στις περίπου…12 στάσεις που έκανε στην κατά τα άλλα σύντομη (εννοείται αυθημερόν) περιοδεία του στην Ηπειρο. Τουλάχιστον, αφού είδε τον περιφερειάρχη, όλους τους δημάρχους και τα αξιοθέατα της περιοχής, ο πρωθυπουργός τους άφησε να ξεκουραστούν λίγο το μεσημέρι.

Οχι «κουκούλωμα»

Επανέρχομαι από τα μεταφυσικά στα γήινα για να σας πω ότι η υπόθεση της Novartis απασχολούσε τον Μητσοτάκη εδώ και πολύ καιρό. Για όλους τους λόγους…Πληροφορούμαι ότι από τη στιγμή που το σκάνδαλο με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα δεν αποδείχθηκε, ο ίδιος είχε καταλήξει ότι θα ερχόταν στη Βουλή ως σκευωρία. Και κάπως έτσι, στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσαν όλα τα σενάρια. Το βασικό ερώτημα, πάντως, ήταν μεταξύ Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής. Η πρώτη θα έπρεπε να αφορά όλα τα πρόσωπα και, πάντως, δεν θα κατέληγε, ως είθισται σε αποτέλεσμα. Κοινώς, θα ήταν ακόμη μία φορά που η κοινή γνώμη θα κατέληγε ότι πρόκειται για «κουκούλωμα» και μυστική συνεννόηση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

…στο σπίτι του

Εμενε η επιλογή της Προανακριτικής, η οποία προφανώς θα μπορούσε να μη διαχωρίζει την περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα από αυτήν του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Με την Προανακριτική, όμως, δεν παίζεις, όπως έπαιξαν κάποιοι άλλοι με πολιτικά πρόσωπα. Οι κατηγορίες είναι προσωποπαγείς και προφανώς μπορεί να πας για μαλλί και να βγεις κουρεμένος. Ο Μητσοτάκης έλαβε σοβαρά υπόψη αυτή τη διάσταση. Τελευταίο και όχι λιγότερο σημαντικό, αυτό ήταν το θεσμικά ορθό, αφού ένας πρώην πρωθυπουργός είναι πάντα ένας πρώην πρωθυπουργός. Οπως το είχε θέσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του». Και αυτό έχει ήδη συμβεί.

Αριστερίστας vs Κυριακίστας

Μεταφέρω το σχόλιο που έκανε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου (ΚΙΝΑΛ) στο τουίτερ για τη συζήτηση την οποία προκάλεσε η περίφημη αφίσα του ΚΙΝΑΛ που αποσύρθηκε, γιατί θεωρώ ότι περιγράφει απλά και συνοπτικά την… τρικυμία σε ποτήρι που βιώνει το ΚΙΝΑΛ: «Σταμπαρίστηκαν ως Κυριακίστας όσοι επέκριναν την αφίσα των Αριστερίστας που προσπαθεί να πείσει τους Συριζίστας να ξαναγίνουν Πασοκίστας. Κιναλίστας υπάρχουν;». Ακόμη ένα μεγάλο ερώτημα που θα το λύσει η ίδια η ζωή. Οπως όλα.

Μπλε αλεπού

Ηταν μια τυχαία συνάντηση, παρότι θα μπορούσε να μην είναι, αφού ο πρώτος έχει επανειλημμένως επαινέσει δημοσίως τη δεύτερη και για να το θέσω κομψά, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Αναφέρομαι στον Αδωνι Γεωργιάδη και στην Αννα Διαμαντοπούλου. Αυτό επειδή το βράδυ της Δευτέρας κατάσκοπός μου τους συνέλαβε να δειπνούν στην «Μπλε Αλεπού» στο Νέο Ψυχικό. Eτρωγαν σε χωριστές παρέες, αλλά χαιρετήθηκαν θερμά.

Η ώρα του Μητσοτάκη

Θυμάται κανείς την «ώρα του πρωθυπουργού»; Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας την είχε καταργήσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις (αν δεν με απατά η μνήμη μου, μία από αυτές ήταν για να απαντήσει σε ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη βία και την ανομία). Αυτό και η κακή συνήθεια των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ακριβοθώρητοι στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε προκαλέσει δυσφορία στη Ν.Δ. και επίθεση του Μητσοτάκη στον Νίκο Βούτση. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Ο Μητσοτάκης επαναφέρει την «ώρα του πρωθυπουργού», αρχής γενομένης από αυτή την Παρασκευή για να στείλει το μήνυμα υπέρ της διαφάνειας και λογοδοσίας. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στις ερωτήσεις των μικρότερων κομμάτων. Περιμένω να δω αν θα έχουμε σόου με το ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή