ΑΠΟΨΕΙΣ

Μυστήριο και παγίδες

Τις προηγούμενες ημέρες σε ιστοσελίδες με ειδικού ενδιαφέροντος θέματα φιλοξενήθηκαν δημοσιεύματα για τη δικαίωση της πρώην επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΥΠ στη Θράκη, η οποία είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης του τέως διοικητή της υπηρεσίας Γιάννη Ρουμπάτη να την παύσει από τα καθήκοντά της. Η είδηση, αν και φαινομενικά χαμηλού ενδιαφέροντος, αγγίζει μιαν υπόθεση που τον Μάιο του 2018 είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Τότε, ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας είχε καταγγείλει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη σχέδιο υπονόμευσης της ΕΥΠ και του διοικητή της, με εμπλοκή τρίτων «μη φιλικών» προς την Ελλάδα χωρών.

Ως ένα από τα πρόσωπα «κλειδιά» εκείνης της υπόθεσης εμφανιζόταν μια γυναίκα. Δύο εβδομάδες αργότερα, η επικεφαλής του κλιμακίου της Κομοτηνής είχε παυθεί από τα καθήκοντά της για «σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους» και είχε μετατεθεί σε υπηρεσία «ψυγείο» στην κεντρική υπηρεσία. Επιπλέον, πράκτορες από την Αθήνα είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία των συναδέλφων τους στην Κομοτηνή, κίνηση που είχε ωθήσει 13 από τα 15 στελέχη του κλιμακίου της Κομοτηνής να υποβάλουν παραίτηση.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, πέντε μήνες δηλαδή μετά τα πρώτα δημοσιεύματα, η παυθείσα υπάλληλος προσέφυγε κατά της απόφασης απαλλαγής από τα καθήκοντά της. Τελικά, τα διοικητικά δικαστήρια τη δικαίωσαν κρίνοντας άκυρες τις αποφάσεις του τέως διοικητή της υπηρεσίας. Ομως, αν και η απόφαση βγήκε στα τέλη Αυγούστου, μεσολάβησε ένας μήνας έως ότου η είδηση δει το φως της δημοσιότητας. Μια αθώα εξήγηση είναι ότι τόσος χρόνος απαιτήθηκε μέχρις ότου η είδηση για τη δικαίωση της υπαλλήλου φτάσει στα δημοσιογραφικά και όχι μόνο στέκια.

Μια άλλη εκδοχή, ωστόσο, αναφέρει ότι η είδηση κρατήθηκε μυστική εν αναμονή των αποφάσεων της νέας διοίκησης της ΕΥΠ και βγήκε στον «αέρα» μόνον όταν ο νέος διοικητής της υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων αποφάσισε να αναθέσει τη διοίκηση του κλιμακίου της Κομοτηνής όχι στη δικαιωθείσα υπάλληλο, όπως ανέμεναν πολλοί, αλλά σε άλλο στέλεχος της υπηρεσίας. Οι υποθέσεις των μυστικών υπηρεσιών έχουν μυστήριο, ενδιαφέρον και ίσως πολλές παγίδες. Η συγκεκριμένη και τα τρία.