Το Κονκλάβιο (06/10/19)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναμονή…

Δεν θέλω να πιστεύω ότι το έκανε επίτηδες. Αλλά δεν αποκλείω να το χάρηκε και λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι, όπως πληροφορούμαι, ο Πιερ Μοσκοβισί περίμενε για κανένα πεντάλεπτο πριν μπει στο πρωθυπουργικό γραφείο το μεσημέρι της Παρασκευής. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, να θυμίσω ότι στο παρελθόν ο Μητσοτάκης του είχε πει περίπου ότι είναι προκατειλημμένος υπέρ του Τσίπρα και τον είχε «σνομπάρει» άσχημα.

Το παράπονοτου Πιερ

Πλέον, ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και ο «Μοσκό» είναι απερχόμενος επίτροπος που θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει: στις ανώτατες τάξεις της γαλλικής δημόσιας διοίκησης. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι στην πορεία της συνάντησης έσπασε ο πάγος. Εξ ου και ο Γάλλος εξέφρασε το παράπονό του στον Μητσοτάκη που η Ν.Δ. μιλούσε συνέχεια για «τέταρτο μνημόνιο». Δεν του έκανε, πάντως, τη χάρη ο συνομιλητής του να τον χαϊδέψει. Οπως του το έθεσε, «εσείς συμφωνήσατε σε τόσο υψηλά πλεονάσματα».

Μας υποχρέωσε

Ο πρωθυπουργός μπορεί να μη βγήκε απ’ το γραφείο του για να τον υποδεχθεί, αλλά τον ξεπροβόδισε. Ενδεχομένως για να σιγουρευτεί ότι φεύγει για πάντα. Πάντως, στην ανακοίνωση που ακολούθησε, ο Μητσοτάκης φέρεται να ευχαρίστησε τον Γάλλο για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές. Εχω την εντύπωση ότι η διατύπωση είχε μια λεπτή ειρωνεία. Κοινώς, μας υποχρέωσε.

Διαρκές πυρ

Για τη Δευτέρα ήταν αρχικά προγραμματισμένη η συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ρόλο του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Τελικά, όμως, θα γίνει την Τρίτη. Η αλλαγή μαθαίνω ότι συνδέεται με το γεγονός ότι τη Δευτέρα αδυνατούσε να παραστεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν είναι το μόνο. Την Παρασκευή μαθαίνω ότι έφτασαν στη Βουλή οι προτάσεις της κυβέρνησης για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους πέντε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Οπερ σημαίνει ότι η Βουλή βρίσκεται σε φάση «διαρκούς πυρός».

Είναι το πράσινο…

Το mentalite «παίρνουμε πίσω τις γειτονιές μας» είναι κυρίαρχο στη νέα διακυβέρνηση. Η μετεξέλιξή του σε επίπεδο δήμου είναι «παίρνουμε πίσω το πράσινο». Το λέω διότι ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ήδη κερδίσει για τους δημότες δύο χώρους πρασίνου συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων. Προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οκτώ στρέμματα στην Κονίστρα Πετραλώνων περιέρχονται στον Δήμο Αθηναίων, ενώ ο Μπακογιάννης σε συνάντηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο συμφώνησε να συνεργαστούν για να αποδοθεί στους Αθηναίους ο βοτανικός κήπος του ΕΚΠΑ στον Βοτανικό. Και οι δύο χώροι θα ανοίξουν άμεσα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Ο Πρόντι απαντά στον Σημίτη

Τι να πρωτοαπαντήσει. Για τον λαϊκισμό, για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό, για το Brexit, ή μήπως για το πού πηγαίνει η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία; Οπως και να ’χει, πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση αυτή της ερχόμενης Πέμπτης που διοργανώνει στο ΕΒΕΑ το Ιδρυμα Κ. Σημίτη με βασικό ομιλητή τον Ρομάνο Πρόντι και ανακριτές του τον Κώστα Σημίτη και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη. Θυμίζω ότι Σημίτης και Πρόντι συνέπεσαν ως πρωθυπουργοί –ο Πρόντι ήταν ο πρωθυπουργός της «Ελιάς»– ενώ συνεργάστηκαν και αργότερα. Περιμένω να ακούσω αν ανησυχεί για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ ο πρωθυπουργός που την έβαλε στην Ευρωζώνη.

Πληρωμένη απάντηση

Εγκρίθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς από το Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνω ότι την πιο πληρωμένη απάντηση την έδωσε σε Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ που κατηγόρησε την Ευρώπη για πολιτισμικό ρατσισμό. Ο Σχοινάς φρόντισε να του θυμίσει ότι είναι ένας Κύπριος ευρωβουλευτής, τουρκοκυπριακής καταγωγής που του απευθύνεται στα ελληνικά. Οσο για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προφανώς αν ήθελε να μπλοκάρει τον οσονούπω αντιπρόεδρο της Κομισιόν, θα συνέδεε την έγκρισή του με την απαλοιφή του τίτλου του. Δεν το έθεσε, όμως, ως όρο, γιατί ήθελε να τον «περάσει».

Order, order!

Με ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη εγκαινιάστηκε την Παρασκευή η Ωρα του Πρωθυπουργού. Ο Βαρουφάκης μάλιστα πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που του έκανε την τιμή να του απαντήσει, από δω και στο εξής ο πρωθυπουργός να απαντά στις ερωτήσεις με βάση το σύστημα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Δηλαδή, να κληρώνεται η ερώτηση. «Το ακούω, το ακούω», είπε ο Μητσοτάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφτεί. Αν το αποφασίσει, βλέπω τον Κώστα Τασούλα να φορά παρδαλές γραβάτες α λα Τζον Μπέρκοου και να φωνάζει «ORDER»!  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή