Το Κονκλάβιο (24/10/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bullying στο ΚΚΕ;

Λίγο ακόμα και η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα θύμιζε σάγκα, όχι ακριβώς ηρωική. Μόλις τρεις συναντήσεις και διαπιστώθηκαν επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Σας έλεγα τις προάλλες ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας με άγριες διαθέσεις. Ε, προσπάθησε να το επαναλάβει στη Διακομματική της Τρίτης, επιχειρώντας μάλιστα, όπως μου λένε, να κάνει… bullying στο ΚΚΕ. Για να είμαι πιο ακριβής, δημιουργούσε κλίμα, γιατί έχω την εντύπωση ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το bullying δεν πιάνει. Δεν το είπε ακριβώς έτσι δηλαδή, αλλά επιχειρούσε με τις τοποθετήσεις του να δημιουργήσει την εντύπωση στον εκπρόσωπο του Περισσού ότι, σώνει και καλά, η κυβέρνηση προσπαθεί να τον παρασύρει (σημειώνω ότι ο Γιάννης Γκιόκας ούτε ανήλικος είναι ούτε «χθεσινός») και τον προέτρεπε να θέσει κι άλλους όρους και προϋποθέσεις.

…και πατερναλισμός

Κάπου εκεί ήταν πάλι που ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνέστησε στον Γιώργο Κατρούγκαλο να αφήσει τον «πατερναλισμό» και να καταλάβει ότι οι δημοκρατίες έτσι λειτουργούν: μέσω διαβούλευσης κι ότι, εφόσον οι βασικοί άξονες συμφωνήθηκαν, όλα τα υπόλοιπα δεν είχαν καμιά σημασία.

Φύλαγε τα ρούχα σου

Για του λόγου το αληθές και όσο το θέμα είναι ακόμη «ζεστό», η ρύθμιση ακούω ότι θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε τα κόμματα να την έχουν ήδη στα χέρια τους μέχρι τις 30 του μήνα, δηλαδή την άλλη Τετάρτη, όταν και θα γίνει η σχετική συζήτηση στην επιτροπή για την αναθεώρηση, ώστε η όποια διαβούλευση να γίνει και εκεί. Η κυρίαρχη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι κανένας από τους όρους/βασικούς άξονες του νομοσχεδίου δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Το σχετικό σκέλος του άρθρου 54 θα αναθεωρηθεί, όμως, για λόγους ασφαλείας. Φύλαγε τα ρούχα σου…

Ανακούφιση

Επειδή η χθεσινή ανακοίνωση ότι ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναλαμβάνει ειδικός συντονιστής για την αποσυμφόρηση των νησιών και άρα έχει την ευθύνη της συνεννόησης με όλες τις υπηρεσίες και τα υπουργεία που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας πυροδότησε διάφορους συνειρμούς περί «ψαλιδίσματος» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ένα έχω να σας πω. Πέραν του προφανούς, που είναι ότι, όπως και να το κάνουμε, ο στρατός επιχειρησιακά πάντα ξέρει τι να κάνει με μάζες ανθρώπων… Ο Χρυσοχοΐδης πρέπει να το ευχόταν και έχω την εντύπωση ότι ανακουφίστηκε. Αλλο τα Εξάρχεια και άλλο τα στρατόπεδα. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι χθες το πρωί βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Takis και ξερό ψωμί

Μεταφέρω με καθυστέρηση την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της συζύγου του στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη μού λένε ότι έμεινε περίπου μία ώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της Tacida Dean με τίτλο «Blind Pan», το οποίο εμπνέεται από την περιπλάνηση του Οιδίποδα και της Αντιγόνης από τη Θήβα προς την Αθήνα. Ο πρώτος, αντιθέτως, δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Εμεινε περίπου δεκαπέντε λεπτά. Σε αυτά, όμως, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα του Takis, που αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Βέβαια, πληροφορούμαι ότι σε αυτά τα λεπτά πρόλαβε να ρωτήσει αν ζητήθηκε κάποιο έργο του Ελληνα καλλιτέχνη για το αφιέρωμα που έκανε πρόσφατα η Tate Modern στον Takis. Takis και ξερό ψωμί.

Θρησκεία και ποδόσφαιρο

Η ατμόσφαιρα και η φήμη που τη συνοδεύει παρέπεμπαν σε σκηνή εμπνευσμένη από τον Νταν Μπράουν και τους «Illuminati». Δεν έχουν όλοι την τύχη να βρεθούν μέσα στο Βατικανό και μάλιστα στο γραφείο του Ποντίφικα. Εξ ου και ο Νίκος Δένδιας και η συνοδεία του, που είχαν την τιμή να βρίσκονται δίπλα στον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της χθεσινής προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η αλήθεια είναι ότι «ψάρωσαν» λίγο. Εννοώ ότι επέδειξαν τη δέουσα κατάνυξη. Κατά τα λοιπά, σας ενημερώνω ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, αρχιεπίσκοπος Πολ Γκάλαχερ, κατάγεται από το Λίβερπουλ. Εκεί μου λένε ότι έσπασε ο πάγος, καθώς ο Δένδιας είναι φαν της ποδοσφαιρικής Λίβερπουλ, οπότε η συζήτηση διευρύνθηκε κατά τι και στα ποδοσφαιρικά. Κάποιος είχε πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Το ίδιο και η θρησκεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή