ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «αντάρτικο» της Σάμου

Είναι κατανοητή η ανησυχία των ανθρώπων για τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, παρά το γεγονός πως όλοι γνωρίζουν ότι το μόνο που επιθυμούν, όσοι φτάνουν στις ελληνικές ακτές, είναι να φύγουν. Τους ελκύουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και η Ελλάδα δεν αποτελεί παρά έναν ενδιάμεσο προορισμό στο ταξίδι τους.

Παρ’ όλα αυτά οι ροές τρομάζουν, ειδικώς σε μια χώρα που μπήκε ανυποψίαστη σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, έζησε τα πάνδεινα και τώρα προσπαθεί να βρει μια ισορροπία, αυτό που λέμε «κανονικότητα». Τα ανθρώπινα κύματα όμως εξακολουθούν να σκάνε στις ακτές μας και αυτό προκαλεί φόβους που ενισχύονται από ψηφοθήρες πολιτικούς, από θεωρίες συνωμοσίας στα social media, από λειψή ενημέρωση και βαθιές πεποιθήσεις περί ενός «περιούσιου λαού» που όλοι τον επιβουλεύονται· παλιότερα με μεθόδους… καταστροφής της γλώσσας του, αργότερα με τα μνημόνια, και τώρα με τον «εποικισμό» από αλλόφυλους και αλλόθρησκους.

Αυτή η διάχυτη και αβάσιμη ανησυχία δεν καταπολεμάται μόνο με εκκλήσεις στον ανθρωπισμό των Ελλήνων, οι οποίοι επί αιώνες έπαιρναν τους δρόμους της ξενιτιάς, αλλά με λογική και παιδεία. Οταν λέμε «παιδεία» δεν αναφερόμαστε στη βαθιά γνώση των «Ικετίδων» του Αισχύλου, αλλά στην καθημερινή καλλιέργεια της κοινής λογικής και την παράθεση των πραγματικών στοιχείων για ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και η Ελλάδα λόγω της θέσης της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είναι καθήκον των διανοουμένων, Μέσων Ενημέρωσης, πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχόντων να αναδείξουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, την υποχρέωση όλων να βρούμε λύσεις και να επωμιστούμε  από κοινού το κόστος αυτής της απρόσμενης εξέλιξης.

Υπό την έννοια αυτή προξενεί αλγεινή εντύπωση το «αντάρτικο» του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, ο οποίος δήλωσε την πρόθεση του ιδίου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου να παραιτηθούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τις αποφάσεις της για τη δημιουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου δυναμικότητας 5.000 ατόμων. Χειρότερη ήταν η αποστροφή του, «δεν υπάρχει περίπτωση η Σάμος που δεν είχε τζαμί, να αποδεχθούμε μουσουλμανικό χωριό…». Ε, και; Ούτε ηλεκτρισμό είχε παλιά η Σάμος και τώρα η παραγωγή του επιδοτείται σε όλα τα νησιά ακριβώς διότι η χώρα είναι ενιαία.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να εξηγούν στους πολίτες το δυσεπίλυτο του προβλήματος, αντί να καλλιεργούν φαντασιώσεις περί κλειστών συνόρων στη θάλασσα, ή να ασκούν πολιτικές μετάθεσης του κόστους στον διπλανό τους. Μέτρα θα ληφθούν, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το κόστος διαχείρισής του αναγκαστικώς θα επιμεριστεί, είτε μια περιοχή είχε τζαμί, είτε όχι…