Το Κονκλάβιο (26/11/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τσέκαραν τα SOS

Με τη συνταγματική αναθεώρηση δεν παίζουμε. Διότι μετά την απομάκρυνση απ’ το Ταμείο –λέγε με κάλπη– ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και δεν ήταν ώρα (χθες) να αστειεύεται κανείς με το άρθρο «τάδε» παράγραφος «Χ» και να προέκυπτε καμιά τερατογένεση από την κάλπη της συνταγματικής αναθεώρησης, που θεσμικά είναι κάτι σαν τις πέτρινες πλάκες του Μωυσή.

Εξ ου και, όπως ακούω, τα κόμματα φύλαξαν τα ρούχα τους για να τους μείνουν τουλάχιστον τα άλλα μισά. Εννοώ ότι έδωσαν στους βουλευτές τους μασημένη τροφή. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τουλάχιστον Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν στους βουλευτές τους έτοιμα τα ψηφοδέλτια, δηλαδή με τσεκαρισμένα τα κουτάκια με τα επίμαχα άρθρα και τις παραγράφους. Τους έδωσαν τα SOS για να μην τρέχουν…

Καμία εμπιστοσύνη

Δεν θα σας πω ποιο κόμμα έκανε τι. Αρκούμαι να αναφέρω ότι στους βουλευτές μιας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες εστάλη ηλεκτρονικά το πρότυπο του ψηφοδελτίου με τσεκαρισμένα τα σωστά κουτάκια, ώστε να μπορούν να τα μεταφέρουν αυτούσια και χειρόγραφα στα αυθεντικά ψηφοδέλτια. Υπάρχουν και χειρότερα: άλλο κόμμα ήθελε να πάει στην ψηφοφορία με τυπωμένα (και τσεκαρισμένα σε εκτυπωτή) τα ψηφοδέλτια. Κάτι που δεν γινόταν, βέβαια, γιατί πρέπει να είναι χειρόγραφα. Ολ’ αυτά, φυσικά, θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι βουλευτές απλά έκαναν τον κόπο να διαβάσουν. Ή αν κάποιοι απ’ αυτούς δεν βρίσκονταν στη Βουλή από τύχη, γεγονός που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στα ίδια τα κόμματα που τους ενέταξαν στις λίστες τους.

Η Μέκκα του Δικαίου

Οσοι το άκουσαν, ακόμη δεν έχουν καταλάβει αν ο Αλέξης Τσίπρας το ανέφερε θετικά ή αρνητικά. Υποθέτω επειδή ακούστηκε λίγο ακατανόητο, αν όχι σουρεαλιστικό, εξ ου και δεν μου κάνει εντύπωση ότι εκείνη τη στιγμή από το βουλευτήριο ακούστηκαν γέλια. Κάποια στιγμή, λοιπόν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Τσίπρας τον έψεξε ότι άλλα έλεγε παλαιότερα και ότι μετά τα «γύρισε». Για την ακρίβεια, είπε στον Μητσοτάκη ότι κάτι του συνέβη από τότε που ανέλαβε χρέη συμβούλου του για τα συνταγματικά ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «η Μέκκα του Συνταγματικού Δικαίου». Δηλαδή, περίπου παρομοίασε τον Γεραπετρίτη με τη Μέκκα. Βρείτε το λάθος. 

Μη βιάζεστε

Μιλώντας για στιγμές που πρόσφεραν αυθόρμητο γέλιο σε μια συζήτηση μάλλον υποτονική –οι βουλευτές έπιναν εσπρέσο πλήξης στο εντευκτήριο της Βουλής–, μία από αυτές ήταν όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ακούγονταν φωνές από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Σας θυμίζω ότι η συζήτηση είναι σε επίπεδο αρχηγών – μη βιάζεστε», παρενέβη ο Κώστας Τασούλας για να τους ανακαλέσει στην τάξη, και όλοι γέλασαν. Οχι τυχαία, αφού αυτοί που φώναζαν έμαθα ότι ήταν η Θεανώ Φωτίου και ο Πάνος Σκουρολιάκος…

Διαβασμένοι και αδιάβαστοι

«Σαν τον ανήσυχο δάσκαλο που μαλώνει τον άτακτο, κατεργάρη μαθητή». Κάπως έτσι μου σχολίασε έμπειρος κοινοβουλευτικός τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή με αφορμή τις αποστροφές του προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι στα συνταγματικά δεν είναι «διαβασμένος». Επειδή κανένας δεν θέλει να εμφανιστεί αδιάβαστος ενώπιον του Μητσοτάκη, πολλώ δε μάλλον στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, δεν μου κάνει εντύπωση που κατάσκοπός μου είδε χθες το απόγευμα να συσκέπτονται σε αίθουσα της Βουλής οι Μανούσος Βολουδάκης, Βασίλης Σπανάκης, Κώστας Κατσαφάδος, Μίκα Ιατρίδη και Ζέττα Μακρή. Πρόκειται για τους πέντε εισηγητές της Ν.Δ. στη συζήτηση. Προφανώς μελετούσαν.

Καραμανλικά

Μια ωραία ατμόσφαιρα την Κυριακή στην Ξάνθη, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Διοικητηρίου, παρουσία της μισής κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Σημειώνω ότι η οικογένεια είχε ναυλώσει και ειδική αυθημερόν πτήση από και προς την Αθήνα. Μετά την τελετή προσφέρθηκε και καφές από τον Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος είχε την τιμητική του. Σημειώνω ότι, εκτός από τους συνήθεις «υπόπτους», όπως τον Κώστα Καραμανλή, τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Προκόπη Παυλόπουλο –ο οποίος μου λένε ότι στην πορεία προς τον ανδριάντα χαιρέτισε από μικροφώνου και έναν μαραθώνιο που βρισκόταν σε εξέλιξη στην πόλη–, παρών ήταν και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Καραμανλικός συνομιλητής μου σχολίασε σκωπτικά ότι «αφού ήρθε και ο Αδωνις, πάει, να το κλείσουμε το μαγαζί»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή