Το Κονκλάβιο (27/11/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίμα κι άδικο…

Είναι κρίμα κι άδικο. Διότι οφείλω να παραδεχτώ ότι ο παραιτηθείς 80χρονος διοικητής –για μία μέρα– του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας είχε σπεύσει να διευκρινίσει σε τοπικά μέσα των Τρικάλων ότι θα λάμβανε τον μισθό του διοικητή και όχι τη σύνταξή του. Η επισήμανση δεν κατεύνασε τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του, οι οποίες, πάντως, δεν συνδέονται μόνο με την ηλικία του, αλλά και με το γεγονός ότι στο πλούσιο βιογραφικό του εκπαιδευτικού, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων, συμπεριλαμβάνεται η προϋπηρεσία στην ιδιότητα του πολιτευτή της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και των ΑΝΕΛ…

Ρουσφέτι

Ακούω δε ότι η εν λόγω επιλογή δεν έγινε από τον υπουργό Υγείας (εξάλλου, λίστες με πρόσωπα υπό διορισμό πάνε κι έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου και άλλες μεταξύ υπουργών και βουλευτών). Για να είμαι πιο ακριβής, πληροφορούμαι ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήταν αίτημα (λέγε με ρουσφέτι) άλλου υπουργού που εκλέγεται στην περιοχή. Το καλύτερο: Μου λένε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ηλικία του ανδρός δεν αναγραφόταν στο βιογραφικό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε τα προσόντα…).

Τον «παραίτησαν»

Και κάπως έτσι, χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεννόηση με τον Βασίλη Κικίλια «παραίτησε» τον διοικητή. Οπως και να ’χει, οι διοικητές νοσοκομείων θα αξιολογούνται κάθε τρεις μήνες και αν δεν πιάνουν τους στόχους τους θα απολύονται χωρίς καμία αποζημίωση. Το ζήτημα, μου λένε, δεν είναι η τοποθέτηση κομματικών, αρκεί να έχουν τα προσόντα. Τίθεται, ωστόσο, το ερώτημα του ποιος μάνατζερ απ’ τον ιδιωτικό τομέα θα δεχόταν να αναλάβει με μισθό Δημοσίου, που είναι χαμηλότερος.

Κόκκινα χαλιά

Μπορεί η επίσκεψη να είχε χαρακτήρα Blietzkrieg, αλλά οι Ιταλοί φέρθηκαν ως γνήσιοι Ιταλοί. Καλωσόρισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στρώνοντας κόκκινα χαλιά και αποδίδοντάς του τιμές με άγημα. Κάπου στην άκρη του χαλιού ο Τζουζέπε Κόντε περίμενε να σταματήσει το αυτοκίνητο του Μητσοτάκη για να τον υποδεχτεί.

«Νέα» Γαλλία

Στο παράλληλο σύμπαν, την ίδια περίπου ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Παρίσι. Για την ακρίβεια, σε συνεταιριστικό σουπερμάρκετ(!). Οχι, δεν αστειεύομαι. Οπως το έθεσε πηγή μου, ο Τσίπρας επισκέπτεται τη «νέα Γαλλία» και αποχαιρετά την «παλιά» (Ολάντ, Μοσκοβισί). Ας μη μιλήσω καλύτερα για το παλιό και το «νέο»…

Μια άγνωστη ιστορία

Τιμητική εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΣΗΕΑ για τον δημοσιογράφο και πολιτικό Γιώργο Αναστασόπουλο, όπου έδωσαν το «παρών» αρκετοί από την πολιτική και τη δημοσιογραφία. Εκεί ακούστηκε μια άγνωστη ιστορία. Ο Δημήτρης Καιρίδης αποκάλυψε ότι γνωρίστηκε με την κόρη του Γιώργου Αναστασόπουλου όταν και οι δύο ήταν συνεργάτες του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην πρώτη του θητεία στο ΥΠΕΞ, το 2009. Οπως είπε, «αν δεν ήταν ο Μιλτιάδης, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ να μιλάω για τον πεθερό μου».

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι όταν ο Βαρβιτσιώτης κράτησε ως συνεργάτιδά του στο ΥΠΕΞ την κόρη του εκλιπόντος, Μαριλίζα, δεν ήξερε τίνος κόρη ήταν, αφού ο Αναστασόπουλος δεν του είχε αναφέρει τίποτα. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη, και το τελευταίο υπογράμμισε ο Βαρβιτσιώτης, παρουσία και του πατέρα του, Ιωάννη. Οσο για τον Καιρίδη, αποκάλυψε ότι το τελευταίο βιβλίο που διάβαζε ο εκλιπών ήταν «Η τελευταία μπλόφα» των Ελ. Βαρβιτσιώτη και Β. Δενδρινού.

Αιχμές για Μακρόν

Εχω την εντύπωση ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος απηχεί την άποψη αρκετών στην Ευρώπη για τον Εμανουέλ Μακρόν. Το λέω επειδή σε χθεσινή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών και του New York College για την ευρωατλαντική προοπτική των Βαλκανίων χαρακτήρισε «ανιστόρητη» τη δήλωση Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, ενώ άφησε αιχμές ότι δεν αρκεί κανείς να θέλει να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια, αλλά πρέπει και να μπορεί… Σχόλιο έκανε και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για το άρθρο 16, σημειώνοντας ότι μπορεί να αλλάξει μέσω του Ενωσιακού Δικαίου. Αφορμή το σχόλιο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που προηγήθηκε, ότι έγινε αισθητή η απουσία του Βενιζέλου από τη Βουλή στη συζήτηση για την αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή