Το Κονκλάβιο (29/11/19)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιτεράν, όπως Ανδρέας

Ο έρωτας, ο βήχας και οι πολιτικές ταυτίσεις με Τοτέμ ενός παρελθόντος «εφικτού σοσιαλισμού» δεν κρύβονται. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν μου κάνει εντύπωση που ταυτόχρονα είναι και θαυμαστής του Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος θυμίζω ότι είχε παράλληλη πορεία με τον Ανδρέα. Και στην πολιτική και στην προσωπική ζωή.

Δεν ξέρω τι από αυτά θαυμάζει ο Τσίπρας. Αυτό που έμαθα, όμως, είναι ότι κατενθουσιάστηκε όταν, μετά την ομιλία του στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Sciences Po, του έδειξαν το απολυτήριο του Μιτεράν από το πανεπιστήμιο. Τι μένει απ’ όλ’ αυτά; Η επισήμανσή του ότι «παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, αποτελεί ευθύνη της Αριστεράς να είναι ο κατ’ εξοχήν εχθρός πολιτικοοικονομικών πρακτικών που οδηγούν στη δημιουργία χρέους και σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον». Θα δείξει.

Περσινά ξινά σταφύλια

Μένω σε τσιπρο-παπανδρεϊκό κλίμα, με αφορμή τις… περσινές μεταγραφές –με μία μόνο εξαίρεση– από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, που ανακοινώθηκαν χθες στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω διότι πασοκική πηγή μού θύμισε ότι η Ρεγγίνα Βάρτζελη είχε δώσει το «παρών» στην εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών που είχαν οργανώσει οι «Γέφυρες» του Νίκου Μπίστη για να ρίξουν… δίχτυα στον Τσίπρα.

Η μόνη νέα είσοδος ήταν αυτή του Θανάση Οικονόμου, ο οποίος, σύμφωνα με την πηγή μου, «κρατιόταν» λόγω της συζύγου του. Θυμίζω ότι είναι η Κατερίνα Μάρκου που είχε κατέβει με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Δεν εξελέγη, οπότε ο σύζυγος απελευθερώθηκε. Τέλος, ο συνομιλητής μού θύμισε ότι η Μαρία Θεοχάρη, η οποία επίσης ανακοινώθηκε χθες, ήταν παραλίγο υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα το 2015, αλλά την «έκοψε» ο Σάκης Παπαδόπουλος. Ηταν η περίοδος που ξαναθυμήθηκε ότι ήταν ΠΑΣΟΚ, αλλά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η επιστροφή δεν απέδωσε τα δέοντα. Mε απλά λόγια, περσινά ξινά σταφύλια.

Μιλούν πολύ

Μόλις τρεις ώρες κράτησε η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφού, όπως το έθεσε πηγή μου, «ο Μητσοτάκης αφήνει όλους τους υπουργούς να μιλούν». Και να σκεφθεί κανείς ότι χθες δεν μίλησαν καν όλοι. Συνήθως μιλούν πολύ ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, όπως έγινε και χθες. Σημειώνω, πάντως, ότι θετικά σχόλια έλαβε η Νίκη Κεραμέως για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα συνδέει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αξιολόγηση. Μαθαίνω ότι τόσο ο Αδωνις όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησαν για τολμηρή πρωτοβουλία. Εξ ου και οι αντιδράσεις θα είναι αναμενόμενες.

Βρετανικό φλέγμα

Μοιάζει με ειρωνεία της ζωής –που πάλι ξεπερνά τη φαντασία– και του ευρωατλαντισμού. Την ώρα που ξαναβράζει το καζάνι του Brexit και ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται για νέες εκλογές, η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και μάλιστα τη σύνοδο που σηματοδοτεί τα 70 χρόνια ζωής της Συμμαχίας, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να κηρύξει «εγκεφαλικά νεκρή». Και η οποία βαφτίστηκε «άτυπη», σε μια προσπάθεια να κρυφτεί προληπτικά κάτω απ’ το χαλί η αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος.

Πόσο βρετανικό φλέγμα να αντέξει κανείς; Θα φανεί. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμηθεί η περίσταση από ένα πέρασμα των αρχηγών κρατών από το Μπάκιγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ θα τους δεξιωθεί το απόγευμα της Τρίτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι εκεί. Και φυσικά θα συναντηθεί και με τον Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο γνωρίζει από μια άλλη εποχή, όταν κανένας απ’ τους δυο δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα και ο Τζόνσον είχε φάει στο σπίτι του Μητσοτάκη στην Τήνο.

Σειρά εμφάνισης

Η ταξιθεσία και πολύ περισσότερο η σειρά εμφάνισης grande ομιλητών στο συνέδριο ενός κόμματος δεν είναι ποτέ τυχαία, ούτε βέβαια αλφαβητική. Και δεν μπορώ να μην σχολιάσω το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας (Κυριακή) του συνεδρίου της Ν.Δ. Σημειώνω ότι ομιλητής είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Οπως και ότι ανάμεσα στην ομιλία του και σε αυτήν του Αντώνη Σαμαρά παρεμβάλλεται η ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που θα μπορούσε να είναι και κυανόκρανος. Να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι ανάμεσα στην ομιλία Σαμαρά και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα κλείσει το συνέδριο, παρεμβάλλεται ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Κατά τα λοιπά, τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει η Ολγα Γεροβασίλη και το ΚΙΝΑΛ o Παύλος Χρηστίδης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή