Το Κονκλάβιο (03/12/19)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ασπρίσουν τα μαλλιά του

Τα άσπρα μαλλιά από μόνα τους δεν υποδηλώνουν απαραίτητα κεκτημένη σοφία, πολύ περισσότερο στην πολιτική. Εκεί μπορεί να υποδηλώνουν απλά ότι η συγκεκριμένη «δουλειά» είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο επάγγελμα (τουλάχιστον για όσους έχουν ψυχή). Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο θα εννοούσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όταν δήλωσε στον Μαργαρίτη Σχοινά κάτι του τύπου «τώρα που έγινες πολιτικός, θα ασπρίσουν και τα δικά σου μαλλιά»…

Σημειώνω, όπως σας είχα πει, ότι οι δύο προαναφερθέντες είχαν χθες πρόγευμα στις Βρυξέλλες, πριν από την πρώτη συμμετοχή του Σχοινά με την ιδιότητα του επιτρόπου στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Οι δυο τους γνωρίζονται φυσικά, και σημειώνω ότι ο Ζεεχόφερ τρέφει φιλελληνικά αισθήματα. Χρήσιμο φαντάζομαι στη δέσμη ιδεών που προωθεί για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου, που θα ανακουφίσει τις χώρες πρώτης υποδοχής (λέγε με Ελλάδα).

Και Αθήνα και Αγκυρα

Μένω στο θέμα, καθώς την Πέμπτη ο Θεσσαλονικιός αντιπρόεδρος της Κομισιόν έρχεται στην Αθήνα μαζί με τη συναρμόδια (Ασυλο, Σένγκεν κ.ά.) Σουηδή επίτροπο. Η είδηση είναι ότι αμφότεροι, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, επισκέπτονται αμέσως μετά –την Παρασκευή– την Αγκυρα. Σημειώνω, εξάλλου, ότι την Κυριακή –πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων «νέου Γιούνκερ»– η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ερντογάν. Η νεκροψία θα δείξει.

Υπουργικά τηλέφωνα

Μπορεί να σηκώνει τους τόνους η αντιπολίτευση για τα ελληνοτουρκικά –ως είθισται, ο πειρασμός άλλωστε είναι μεγάλος–, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει παράπονο από τον Νίκο Δένδια ως προς την ενημέρωση. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι μέχρι χθες το μεσημέρι –βασικά από το πρωί– είχε ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων. Αυτά τηλεφωνικά. Τηλεφωνικά, εξάλλου, επικοινώνησε μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής και του ζήτησε να ενημερώσει τα κόμματα. Σημειώνω ότι με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ο Δένδιας συναντήθηκε κιόλας, αφού μάλιστα τον είχε ενημερώσει: τυχαία, στο στούντιο του ΣΚΑΪ.

Εταίρος πρώτης επιλογής

Μένω σε ελληνοτουρκικό κλίμα για να σας πω ότι μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις μετέφερε και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ. Αυτό στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος επισήμανε τη συγκυρία μιλώντας για «απίστευτες προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας».

Ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να είναι «εταίρος πρώτης επιλογής» για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τα θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ο λόγος του μας χόρτασε.

Η μικρή Αγνή

Ομαλά και ειρηνικά κύλησε το 13ο Συνέδριο της Ν.Δ. Δεν υπήρχε, εξάλλου, ίντριγκα και αρχαιρεσίες. Το μόνο πράγμα που ίσως προκάλεσε εντύπωση ήταν το «μπουκάρισμα» στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου (το Σάββατο), και μάλιστα στο προεδρείο, μιας μικρής, την οποία δεν γνώριζε κανένας. Αφού όλοι αγκάλιασαν τη μικρή –συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη–, την άφησαν να φύγει. Το κοριτσάκι σουλατσάριζε μάλιστα στους διαδρόμους του συνεδρίου φορώντας τη διαπίστευση του Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος προφανώς της την έδωσε σε μια στιγμή αδυναμίας. Εξ ου και όλοι νόμιζαν πως είναι κόρη του. Σας ενημερώνω ότι δεν είναι, αφού ο Καλαφάτης έχει γιο 23 ετών. 

Και στη μέση ο Βαγγέλας

Σας είχα ενημερώσει τις προάλλες για τη σειρά των γκράντε ομιλιών που θα έκλειναν το συνέδριο της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έκλεισε το συνέδριο, παρεμβαλλόταν η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σημειώνω ότι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είπε ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν συναίνεση, ότι οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν ξεθωριάσει, ενώ επισήμανε με νόημα κάτι του τύπου «εμείς μεγαλώσαμε, έχουμε δώσει τη θέση μας στους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς»… Τέλος, σημειώνω ότι σχολιάστηκε έντονα η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Οπως και το γεγονός ότι ήταν ο μόνος ομιλητής που ολοκληρώνοντας την ομιλία του δεν χαιρέτισε το προεδρείο (όπου κάθονταν ο Μητσοτάκης και ο Μεϊμαράκης) και πήγε κατευθείαν στη θέση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή