Το Κονκλάβιο (06/12/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση ματ

Και ναι, είναι γεγονός. Οπως σας είχα προαναγγείλει, σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Σουηδή επίτροπος Ιλβα Γιοχάνσον αναλαμβάνουν ειδική αποστολή υψηλής επικινδυνότητας στην Τουρκία. Επισκέπτονται την Αγκυρα, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι η κίνηση ματ που θα κάνουν μόλις ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους είναι να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Οι άνθρωποι δείχνουν ότι δεν είναι ερασιτέχνες και ότι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Εννοείται ότι κάτι τέτοιες κινήσεις τις εκτιμά και τις υπολογίζει ο Ερντογάν. Μένει να το αποδείξει στην πράξη. Επίσης, δεν μπορώ να μη μνημονεύσω ότι ο πρώτος Ευρωπαίος που είχε κάνει κάτι αντίστοιχο ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αβυσσος

Κατά τα λοιπά, πρωί πρωί χθες Σχοινάς και Γιοχάνσον είχαν τετ α τετ στο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους ενημέρωσε για το τι διημείφθη στο Λονδίνο με τον Ερντογάν και ξεκαθάρισε τις ελληνικές στοχεύσεις. Σημειώνω ότι ο Μητσοτάκης ρώτησε τον Ερντογάν αν οι λόγοι που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας είναι γεωπολιτικοί ή οικονομικοί. Στο πρώτο προφανώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Στο δεύτερο, όμως, ίσως μπορεί να γίνει κάτι μέσω Ε.Ε. Ο Ερντογάν είπε το γνωστό, για τα περισσότερα χρήματα που πρέπει να δώσει η Ε.Ε., υποστήριξε όμως ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη από την πλευρά της δεν εφαρμόζει και άλλα σημεία της Δήλωσης. Αβυσσος.

Επιστρέφω στους Ευρωπαίους κομισαρίους για να σας πω ότι, αφού ενημέρωσαν σε διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου για την προετοιμασία του νέου Δουβλίνου, πήγαν αθόρυβα και χωρίς κάμερες στον Ελαιώνα.

Χωρίς κραυγές

Στη Βουλή και στην Ωρα του Πρωθυπουργού θα βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντήσει σε ερώτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν αποκλείω, πάντως, να κάνει και καμιά παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά. Χωρίς κραυγές. Μιλώντας για κραυγές, κάποιοι δεν μπορούν να κρυφτούν. Οπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, που άδραξε τα λεπτά δημοσιότητας που του έδωσε η χθεσινή συζήτηση για το φορολογικό στην Ολομέλεια για να προτείνει περίπου να βυθίσουμε τον τουρκικό στόλο και να… θάψουμε όλους τους μουσουλμάνους γιατί μας παίρνουν τις δουλειές. Κρίμα που δεν είχαμε φανταστεί ότι η λύση στα ελληνοτουρκικά ήταν τόσο απλή. Τον σταμάτησε, πάντως, ο Σπήλιος Λιβανός. Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά, αφού πληροφορούμαι ότι, μια μέρα νωρίτερα, σε συζήτηση κάποιας σύμβασης με τη Σερβία, όπου ο Βελόπουλος έλεγε πάλι τα δικά του, τον επανέφερε στην πραγματικότητα. Βαρέα και ανθυγιεινά η δουλειά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Μαχαίρια

Μένω στη Βουλή, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκνευρίστηκε πολύ στη χθεσινή συζήτηση για το φορολογικό και κάποια στιγμή εγκατέλειψε την αίθουσα επιδεικτικά. Δεν ξέρω αν ο εκνευρισμός του οφείλεται στα συντροφικά μαχαίρια που έχουν βγει. Οι ζωσμένοι τα μαχαίρια μουρμουρίζουν ότι δεν μπορεί να κάνει από αριστερά κριτική και να μιλάει για την Αριστερά ο υπουργός Οικονομικών που εφάρμοσε το τρίτο μνημόνιο. Θεμιτό. Να θυμίσω απλώς ότι, μαζί με αυτόν, το εφάρμοσε όλη η κυβέρνηση και όλη η τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ερχεται ο πρόεδρος

Μπορεί χθες η μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση να ψήφισε τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ομως, τίποτα δεν έχει τελειώσει αν δεν τελειώσει και από την άλλη πλευρά. Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίος ούτε εθιμοτυπικός ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων έρχεται στην Αθήνα. Και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα. Θυμίζω ότι ο Αγκίλα Σάλεχ είχε σχετική επικοινωνία με τον Κώστα Τασούλα προ ημερών, στην οποία και «κλείδωσε» το ταξίδι. Οπως και ότι έχει ήδη καταγγείλει τη συμφωνία με επιστολές του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου. Θα την καταγγείλει και από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν ξέρω αν είναι καρμικό, αλλά στη χθεσινή του ομιλία σε Ευέλπιδες ο Κώστας Τασούλας συνάντησε και αρκετούς Λίβυους. Θυμίζω, άλλωστε, ότι και ο Μουαμάρ Καντάφι είχε φοιτήσει στη δική μας Σχολή Ευελπίδων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή