Το Κονκλάβιο (08/12/19)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπόριο προσκλήσεων(!)

Είναι από αυτές τις ιστορίες που ξεπερνούν και τη φαντασία: στο στόχαστρο αμερικανικών εισαγγελικών αρχών βρίσκεται ένα παρασύστημα, το οποίο δρούσε ανεξέλεγκτα την εποχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και χωρίς εκείνος να έχει αντιληφθεί τίποτα. Αυτό εμπορευόταν τα προηγούμενα χρόνια προσκλήσεις για την τελετή που διεξάγεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Κομβικό ρόλο μπροστάρη σε αυτό έχει κάποιος Γιάννης, γνωστός και ως «Τζον Τζον», πρόσωπο απροσδιόριστης επαγγελματικής ταυτότητας.

Για ένα photo op..

Ο εν λόγω και το σύστημά του πωλούσαν τις προσκλήσεις έναντι ποσών πολλών χιλιάδων δολαρίων, εγγυώμενοι τη συμμετοχή προσώπων στο κορυφαίο για τον Ελληνισμό της Αμερικής event, και τη δυνατότητα ενός photo op με τον πλανητάρχη και τη σύζυγό του. Το ίδιο κύκλωμα έκανε εμπόριο προσκλήσεων και σε πρόσωπα από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, υποσχόταν συναντήσεις τους με πρόσωπα από το επιτελείο του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, υπουργούς της κυβέρνησης, ακόμη και τη σύζυγο ή την κόρη του πλανητάρχη: η ταρίφα κυμαινόταν από 10.000 ώς 25.000 δολάρια.

Αφησε ίχνη

Εκεί όπου το κύκλωμα άφησε ίχνη ήταν όταν έφτασε να εμπορευθεί ακόμα και προσκλήσεις για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου τόσο στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν όσο και στο επίσημο γεύμα που δόθηκε προς τιμήν του. Ολα αυτά, ενώ είναι ακόμα νωπή η σύλληψη του πρώην εκτελεστικού διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Τζέρυ Δημητρίου με κατηγορίες υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών και κατάχρησης πιστωτικών καρτών της Αρχιεπισκοπής για περισσότερα από 500.000 δολάρια. Είναι το ίδιο πρόσωπο που διαχειριζόταν το έργο ανακατασκευής του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο ground zero: άρχισε με προϋπολογισμό 20 εκατ. δολαρίων για να ανεβεί στα 80, αφού τα 60 χάθηκαν στη διαδρομή. 

Κρατούσε σημειώσεις 

Ολα έχουν τη σημασία τους σε μια ελληνοτουρκική συνάντηση. Πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, όπως αυτή της περασμένης Τετάρτης στο Λονδίνο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ταγίπ Ερντογάν. Εξ ου και σημειώνω λεπτομέρεια που μου μεταφέρθηκε, καθώς δεν συνηθίζεται. Μου λένε ότι την ώρα που μιλούσε ο Μητσοτάκης, εκτός από τους υπουργούς και τους συμβούλους του που κατέγραφαν όσα έλεγε ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν κρατούσε σημειώσεις. Γιατί άραγε; Θα φανεί στην πράξη.

Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη 

Το κατήγγειλε πρόσφατα ο Γιώργος Αμυράς με επιστολή του στον Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας να μεριμνήσει ώστε να κατασκευαστεί στον χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ράμπα που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, για την οποία το υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει πράσινο φως  στον Δήμο Αθηναίων από το 2017. Σημειώνω ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ΑμεΑ. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη, καθώς μου λένε ότι αύριο αρχίζει η κατασκευή της ράμπας που θα είναι έτοιμη μέσα στην εβδομάδα. Η κίνηση είναι και συμβολική, καθώς θυμίζω ότι ο νέος δήμαρχος έχει δεσμευθεί για πόλη προσβάσιμη σε όλους. 

Ελληνοτουρκικά στο τραπέζι 

Διαρκούς επικαιρότητας τα ελληνοτουρκικά για κάποιον που έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ειδικά όταν αυτός είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο Κύκλος Ιδεών του ετοιμάζει γκράντε εκδήλωση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στις 16 Δεκεμβρίου στη «Μεγάλη Βρεταννία». Ομιλητές, πλην του Βενιζέλου, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης που έχει χειριστεί για χρόνια τις κρίσιμες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία (με Τούρκο ομόλογό του τον Φεριντούν Σινριλίογλου, που καταθέτει τώρα συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ) και ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαββαΐδης. Συντονιστής ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς.

Ευπρεπής αταξία

Ανήμερα την εορτή του Αγ. Νικολάου την Παρασκευή και ο Νίκος Δένδιας κατέβηκε από τα υπουργικά στα βουλευτικά έδρανα της Ολομέλειας, όπου διάφοροι του εύχονταν, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια… ευπρεπής αταξία: με την ανοχή του Κώστα Τασούλα, ο οποίος χτύπησε απλώς δύο φορές το κουδούνι. Οταν ο Δένδιας επέστρεψε στα υπουργικά και ολοκλήρωσε ο ομιλητής που βρισκόταν στο βήμα, ο πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε από μικροφώνου χρόνια πολλά στον ΥΠΕΞ, θύμισε ότι είναι «Νικόλαος-Γεώργιος» και του πρότεινε του Αγ. Γεωργίου να δεχθεί ευχές στο Εντευκτήριο και όχι στην Ολομέλεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή