Το Κονκλάβιο (11/12/19)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστικοί μύθοι

Πολλές είναι οι φήμες που συνόδευαν τον Νίκο Κοτζιά κατά την παραμονή του καθώς και κατά την έξοδό του από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά δεν είναι της παρούσης να τις αναφέρω. Μένω σε μία από αυτές, που δεν αποτελεί, πάντως, αστικό μύθο και αφορά τη συνήθειά του, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες Coca-Cola Zero.

Μάλιστα, θρυλείται πως σε μία από τις τελικές φάσεις διαπραγμάτευσης της συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ o τότε ΥΠΕΞ βρισκόταν στα Σκόπια σε συνάντηση με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, οι Σκοπιανοί έψαχναν νυχτιάτικα να βρουν το αναψυκτικό για να ικανοποιήσουν τον Κοτζιά.

Πνεύματα

Τα θυμήθηκα όλ’ αυτά διότι το πνεύμα του επέστρεψε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών. Οχι μόνο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα περί ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής –χωρίς να εξηγεί, όμως, τι ακριβώς ζητάει από την κυβέρνηση να κάνει σε αυτή τη φάση–, αλλά κυρίως επειδή πληροφορούμαι ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να του φέρουν μία Diet Coke. Δεν το άφησε να πέσει κάτω ο Γιώργος Κατρούγκαλος και σχολίασε χαριτολογώντας κάτι του τύπου «να που υπάρχει και συνέχεια στην εξωτερική πολιτική», θυμίζοντας τη συνήθεια του προηγούμενου ΥΠΕΞ. Ο Δένδιας, πάντως, το παρέκαμψε και απάντησε ότι το διαιτητικό αναψυκτικό προτιμά και ο Μάικ Πομπέο.

Σύνεση

Μένω στο ΕΣΕΠ, όπου σε γενικές γραμμές επικράτησε σύνεση, συναίνεση και λογική. Μένει να φανεί. Μόνη εξαίρεση, ένας εκ των εκπροσώπων της Ελληνικής Λύσης που εκστόμιζε ακρότητες. Δεν θα του κάνω τη χάρη να τις αναφέρω.

Κωδικός «Μεταναστευτικό»

Σας είχα πει ότι υπήρχε η σκέψη στη Ν.Δ. να αξιοποιηθούν κοινοβουλευτικοί και σε γραμματείες του κόμματος εδώ και αρκετούς μήνες, στη λογική ζύμωσης με το κόμμα που δεν πρέπει να ατονήσει, ούτε να γίνει παρακολούθημα της κυβέρνησης. E, ήρθε η ώρα αυτό να γίνει πράξη, καθώς ανακοινώθηκαν χθες δύο ονόματα βουλευτών της Ν.Δ. που θα αναλάβουν δύο γραμματείες του κόμματος. Ο ένας είναι ο Διονύσης Χατζηδάκης, βουλευτής νοτίου τομέα, ο οποίος αναλαμβάνει τη γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων (πρώην γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης), με οργανωτικό γραμματέα τον Σπύρο Σταθούλη. Δεν θεωρώ τυχαία τη μετονομασία της γραμματείας σε «διαχείρισης κρίσεων», ούτε τον ορισμό ενός εμπειρότατου πρώην αυτοδιοικητικού σε αυτή τη θέση, καθώς προφανώς θα κληθεί να διαχειριστεί το «μασάζ» σε τοπικούς παράγοντες και δημάρχους για το μεταναστευτικό.

Η ώρα των νέων

Και έρχομαι στον δεύτερο ορισμό γραμματέα-βουλευτή: πρόκειται για τον νεοεκλεγέντα στις Σέρρες Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος θυμίζω ότι είναι και γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Από χθες, ο πολύγλωσσος (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, τουρκικά) βουλευτής είναι και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Νέας Δημοκρατίας. Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο το ότι τη Δευτέρα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στη σύναξη που οργάνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τσαμπουκάδες»

Παρών και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., που ζήτησε από την Ούρσουλα να πάρει θέση για τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες». Οπως και έκανε. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι ο Χατζηβασιλείου ενημερώθηκε για τον χθεσινό διορισμό του στο συνέδριο της Ν.Δ. Τώρα εξηγείται το εκεί πηγαδάκι του και η φωτογραφία που έβγαλε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Plan B

Η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε τη χθεσινή επίσημη υποδοχή (με άγημα) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Οχι, όμως, εντός του Προεδρικού. Εκεί είχαν Plan B, οπότε η όλη υποδοχή –τσολιάδες, μπάντα και λοιπές δυνάμεις– παρατάχθηκαν στους εσωτερικούς χώρους του Προεδρικού, σε μια σπάνια τέτοιου τύπου υποδοχή σε εσωτερικούς χώρους. Κατά τα λοιπά, το χθεσινό δείπνο προς τιμήν του Σέρβου προέδρου στο Προεδρικό ήταν άνευ συζύγων. Παρόντες, μεταξύ άλλων, πλην του πρωθυπουργού, ο Δημήτρης Βίτσας (ως εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα), ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Κώστας Φρακογιάννης και ο Γιάννης Κεφαλογιάνννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή