Το Κονκλάβιο (13/12/19)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνολιβυκή φιλία

Kόκκινα χαλιά στρώθηκαν για τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης χθες το απόγευμα στη Βουλή, ενώ ο Ελληνας ομόλογός του Κώστας Τασούλας βγήκε στην είσοδο για να τον υποδεχθεί. Παρών στη συνάντηση με τον Αγκίλα Σάλεχ Ισα, ο οποίος πληροφορούμαι ότι υπήρξε και γενικός εισαγγελέας στη χώρα του, ήταν και ο Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα και σε αυτή ειπώθηκαν πολλά. Ο Λίβυος τα είπε και δημοσίως. Αυτό που συγκρατήθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν φυσικά τα περί μη αναγνώρισης, αλλά και τα καθόλου κολακευτικά σχόλια που έκανε για τον πρωθυπουργό Φαγέζ Αλ Σαράζ, τον οποίο περίπου χαρακτήρισε… εξάρτημα του Ερντογάν.

Χθες το βράδυ ο Τασούλας και ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής εθεάθησαν να δειπνούν στον όγδοο όροφο της Μεγάλης Βρετανίας. Δεν ήταν μόνοι. Αυτόπτης μάρτυρας συνέλαβε στο ίδιο τραπέζι διάφορους βουλευτές: από τη Ν.Δ. τον Αγγελο Συρίγο, τον Διονύση Χατζηδάκη, τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Νίκο Μανωλάκο και από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Γιάννη Αμανατίδη. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Εψαξα κι έμαθα ότι είναι μέλη της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα την ύπαρξη της εν λόγω επιτροπής. Αλλωστε, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε.

Αποχαιρετιστήρια

Αποχαιρετιστήριο γεύμα και ταυτόχρονα καλωσόρισμα προς τιμήν της πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία με το νέο έτος αναλαμβάνει πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, παρέθεσε χθες το μεσημέρι στην οικία της Παναγή Κυριακού ο Τζέφρεϊ Πάιατ. Πληροφορούμαι ότι παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο έχων διατελέσει, μεταξύ άλλων κορυφαίων θέσεων, και πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης και η νέα desk officer του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, Μαρία Ολσεν, η οποία πληροφορούμαι ότι θα επισκεφθεί ακόμα τη Σούδα και τη Θεσσαλονίκη.

Κατευνασμός τέλος

Εχω την εντύπωση ότι η κριτική περί «κατευνασμού» στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα εγκαταλείφθηκε. Και ορθώς. Τώρα νομίζω πως έρχεται σε γραμμή επιβολής πρόσθετων κυρώσεων της Ε.Ε. στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της (και για τη συμφωνία με τη Λιβύη), αν κρίνω και από τη σχετική χθεσινή ανάρτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, που αφορά τη στάση για το θέμα που έλαβαν χθες οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Πάντως, εκεί, αλλού ήταν στραμμένο το ενδιαφέρον. Στα… celebrities του PES: Δηλαδή, στον Πέδρο Σάντσεθ και στη νεοεκλεγείσα 34χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που είναι και η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο. Μαθαίνω ότι όλοι έκαναν πηγαδάκια γύρω από αυτούς τους δύο. Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χρειάζονται λίγη χρυσόσκονη.

Δυστυχία…

Δεν ξέρω αν στην προκειμένη ισχύει το περίφημο «όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Αλλά υποψιάζομαι ότι ισχύει απολύτως για τους κυβερνητικούς, αν δει κανείς τις στατιστικές της κυβέρνησης στον τομέα του νομοθετικού έργου. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι μέσα σε πέντε μήνες και έως σήμερα μετρά 32 ψηφισμένα νομοσχέδια και μία συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει περίπου ένα νομοσχέδιο ανά 4,5 μέρες. Ομως, όπως μου επισήμανε κυβερνητική πηγή μου, αν συνυπολογίσει κανείς και τις μη εργάσιμες, δηλαδή τα Σαββατοκύριακα, τότε μιλάμε για ένα νομοσχέδιο ανά δυόμισι μέρες. Με την ευκαιρία, αύριο αρχίζει και η συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Ας πρόσεχαν.

Η φασολάδα του Προέδρου

Την παραδοσιακή φασολάδα με ρέγγα συντροφιά με την Προεδρική Φρουρά –όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή– έφαγε χθες το μεσημέρι ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Ηρώδου Αττικού. Αυτή τη φορά, όμως, το έθιμο είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφιέρωσε τη μέρα –με αφορμή και τη χθεσινή γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος– σε έναν εύζωνα που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, τον Σπύρο Θωμά. Θυμίζω, άλλωστε, ότι πρόσφατα, όταν ο Παυλόπουλος είχε βρεθεί στην Πάτρα, είχε επισκεφθεί τους γονείς του θανόντος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή