Το Κονκλάβιο (15/12/19)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαυαρική βεγγέρα 

Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη και η ομάδα για σένα. Ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την Ευρώπη και την ομάδα. Και τότε θα έρθει η ώρα που θα σε τιμήσουν. Κάπως έτσι έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην αντιπροσωπεία των Βαυαρών στις Βρυξέλλες –δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– όπου ο Μάνφρεντ Βέμπερ και το ΕΛΚ διοργάνωσαν βεγγέρα προς τιμήν των απελθόντων επιτρόπων του ΕΛΚ. Παρών και μεγάλος σταρ της βραδιάς ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ Ντοναλντ Τουσκ. Μεγάλη απούσα της βραδιάς, γεγονός που πληροφορούμαι ότι σχολιάστηκε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έχω την εντύπωση ότι δεν δίνει μεγάλη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Χώμα…

Από επιτρόπους το «παρών» έδωσαν ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, ο Πορτογάλος Κάρλος Μοέδας, η Πολωνή Ελιζαμπέτα Μπιενκόφσκα, η Βελγίδα Μαρίνε Τίσεν, ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά και ο νεοεισερχόμενος Μαργαρίτης Σχοινάς. Παρόντες και οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (απών, όμως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος). Αυτή που μίλησε και έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν η εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου, που έκανε τον Γιούνκερ «χώμα». Δηλαδή είπε ότι ο Ζαν-Κλοντ πάντα εκπροσωπούσε το Λουξεμβούργο και το ΕΛΚ. Μα πάνω απ’ όλα, όπως το έθεσε σε ελεύθερη ελληνική απόδοση, εκπροσωπούσε το ανθρώπινο πρόσωπο, ώστε να μη θεωρείται ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι μονοπώλιο των Σοσιαλιστών.

Ξέρει πότε να φεύγει

Μαθαίνω ότι ο Γιούνκερ συγκινήθηκε με την ομιλία της συμπατριώτισσάς του. Είπε κάτι του τύπου «η μεγαλύτερη περηφάνια μου είναι ότι υπηρέτησα την Ευρώπη». Και αποχώρησε συγκινημένος. Με την ευκαιρία, υπογραμμίζω εδώ ότι είναι μεγάλη ευλογία να ξέρεις πότε να φεύγεις. Κατά τα λοιπά, μου μετέφεραν και την αιχμή του Βέμπερ ότι οι Σοσιαλιστές δεν τίμησαν τον θεσμό του Spitzenkandindat. Πολλοί έμειναν με την εντύπωση ότι το «καρφί» απευθυνόταν και στην Ούρσουλα.

Ελληνολιβυκές ιστορίες

Σας έχω πει ότι αν δεν υπήρχε Επιτροπή Ελληνολιβυκής Φιλίας στη Βουλή, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Πόσο μάλλον αν κρίνω από τις ιστορίες που μοιράστηκαν τα μέλη της Επιτροπής στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της λιβυκής Βουλής ο Κώστας Τασούλας το βράδυ της Πέμπτης. Εκεί μαθαίνω ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκμυστηρεύθηκε ότι ένας θείος του είχε ξενοδοχείο στη Βεγγάζη. Και ο Διονύσης Χατζηδάκης ότι είχε Λίβυους συμμαθητές στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τους οποίους μάλιστα τύγχανε να γνωρίζει ο Λίβυος. Μικρός και ο ελληνολιβυκός κόσμος.

Ειδικού σκοπού 

Σας έλεγα τις προάλλες για τις τοποθετήσεις δύο βουλευτών της Ν.Δ. σε θέσεις γραμματέων του κόμματος –«ειδικού σκοπού», εξ όσων αντιλαμβάνομαι– που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μία είναι του έμπειρου αυτοδιοικητικού, βουλευτή νοτίου τομέα, Διονύση Χατζηδάκη στη γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων (λέγε με μεταναστευτικό) και η δεύτερη του βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου στη γραμματεία Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Ν.Δ. Ο δεύτερος μάλιστα έλαβε ήδη το βάπτισμα του πυρός, αφού ήταν το new entry στην κυβερνητική αποστολή που ταξίδεψε για τις Βρυξέλλες. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης τον παρουσίασε μιλώντας ιδιαίτερα θετικά γι’ αυτόν στον Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο του ΕΛΚ. 

Φιλίες

Ειδική μνεία στον απελθόντα επίτροπο της Κύπρου –Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων– Χρήστο Στυλιανίδη έκανε την Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι το rescEU, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, έγινε πραγματικότητα επί των ημερών του Κύπριου επιτρόπου. Δεν θεωρώ τυχαίο το σχόλιο, καθώς σημειώνω ότι Μητσοτάκης και Στυλιανίδης πάντα είχαν και θα συνεχίσουν να διατηρούν άριστες σχέσεις.  

Φραξιονισμοί 

Επειδή ΣΥΡΙΖΑ χωρίς φραξιονισμούς δεν θα ήταν ΣΥΡΙΖΑ, κι επειδή πλέον οι «53» είναι διαρκούς επικαιρότητας, οφείλω να σας ενημερώσω, όπως με ενημέρωσε πηγή μου μυημένη στους συριζαϊκούς διαδρόμους, ότι και εντός των «53» υπάρχει μια «τομή». Αυτή είναι ανάμεσα στους κυβερνητικούς, όσους δηλαδή είχαν κυβερνητικές θέσεις ή υπουργεία, και στους μη κυβερνητικούς. Στους πρώτους ανήκουν πρόσωπα όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ομολογώ ότι δεν ξέρω πού να εντάξω την Κατερίνα Νοτοπούλου (φωτ.), που έχει υπογράψει κείμενό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή