Μαύρο κύμινο και φούμαρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση δεν κυκλοφόρησε ιδιαίτερα. Αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ιδιοκτήτρια ηλεκτρονικού καταστήματος, η οποία κατηγορούνταν για διάδοση ψευδών ειδήσεων (μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται δημοσίως ότι οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες είναι επιβλαβείς και οι καρκινοπαθείς πρέπει να τις σταματήσουν κ.ά.), αλλά και για απάτη, αφού εμπορεύεται δήθεν «θαυματουργά» μαντζούνια διά πάσα νόσο. Για παράδειγμα, ενώ υποστηρίζει πως ο ιός HIV είναι «απάτη» του ιατροφαρμακευτικού κατεστημένου, στο κατάστημά της διατίθεται «Ολιστική φυσική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου AIDS / HIV», με… λινέλαιο, γαϊδουράγκαθο και μαύρο κύμινο.

Την υπόθεση είχε αναδείξει το 2016 η ομάδα Ellinika Hoaxes, κινητοποιώντας τους αρμόδιους φορείς. Οταν έφτασε η ώρα της δίκης όμως, κατόπιν αναβολής που ζήτησε η κατηγορουμένη προκειμένου να δικαστεί με τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, το κατηγορητήριο και η λογική κατέρρευσαν. Οπως ανέφερε η εισαγγελέας, πλέον για να καταδικαστεί κάποιος για διάδοση ψευδών ειδήσεων «θα πρέπει να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, που αναγκάζονται να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε αυτό». Αντίστοιχα, για να καταδικαστεί κάποιος για το αδίκημα της απάτης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπέστη ζημία κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ απαιτείται έγκληση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπρεπε ένας καρκινοπαθής να είχε ακολουθήσει τη «θεραπεία» της κατηγορουμένης και μετά να είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο νόμος προστατεύει επιτήδειους που εκμεταλλεύονται ασθενείς σε απόγνωση με μαντζούνια, αλλά διώκει την κλωστική κάνναβη. Μετά την πανηγυρική αθώωσή τους στην περίφημη υπόθεση του τσαγιού από κάνναβη το 2009 (πέντε χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών), οι ιδιοκτήτες του Kannabishop της Αθήνας ακόμη δεν έχουν ξεμπλέξει. Αφενός, η αγωγή τους κατά του Δημοσίου, με την οποία ζητούν να αποζημιωθούν, ακόμη δεν έχει εκδικαστεί. Και αφετέρου, εάν έρθει ο ΕΦΕΤ ή κάποιος άλλος ελεγκτικός φορέας και στείλει το ίδιο τσάι στο Γενικό Χημείο του Κράτους, πάλι θα βρεθούν κατηγορούμενοι για κακούργημα, γιατί αν και η εθνική μας νομοθεσία επιτρέπει πλέον την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, το ΓΧΚ, με τη δικαιολογία ότι η νομοθεσία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, θα το χαρακτήριζε πάλι ως ναρκωτικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή