Το Κονκλάβιο (20/12/19)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eσφαξε μέσω Ευκλείδη

Θα μπορούσε να βρίσκεται σε εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης: πώς μπορείς να σφάξεις κάποιον με το βαμβάκι, ή με χειρουργικό νυστέρι. Αναφέρομαι στην επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του Θόδωρου Φέσσα στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του ΣΕΒ ότι κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή «έγινε μια ενδιαφέρουσα ιδεολογική συζήτηση». Το πραγματικά φαρμακερό ήταν το μητσοτακικό σχόλιο που ακολούθησε προς διευκρίνιση και αποφυγή παρεξηγήσεων: «Οχι με τον κ. Τσίπρα, αλλά με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος έχει άλλη άποψη για την αναδιανομή, άποψη μειοψηφική».

Από όλα αυτά δεν κρατώ την άποψη του Μητσοτάκη για την ιδεολογική άποψη του Τσακαλώτου, αλλά τον τρόπο με τον οποίο είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι μόνο μαζί του μπορεί να μιλήσει επί της ουσίας. Του απευθύνθηκε, άλλωστε, και την Τετάρτη στη Βουλή, ενώ θυμίζω ότι είχε κάνει το ίδιο προεκλογικά. Ε ναι, ο Κυριάκος συμπαθεί τον Ευκλείδη – ως μειοψηφικό διανοούμενο.

Οίστρος

Μένω στην ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οχι του προϋπολογισμού, της συζήτησης. Το λέω διότι μίλησαν 224 βουλευτές, περισσότεροι δηλαδή απ’ όσους είχαν μιλήσει πέρυσι, παρότι η συζήτηση διήρκεσε περισσότερο και η Βουλή δεν ήταν εξακομματική, όπως σήμερα, αλλά οκτακομματική. Οχι, δεν τους έπιασε όλους τώρα ο οίστρος. Απλώς αυτή τη φορά τηρήθηκαν ευλαβικά οι χρόνοι των ομιλιών με αποτέλεσμα να μιλήσουν περισσότεροι για λιγότερο.  Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Απολιγνιτοποίηση τώρα

Δεν χρειάζεται να θυμίσω πόση σημασία δίνει στην «πράσινη ατζέντα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σηματοδότησε, άλλωστε, και με την ομιλία του στη Βουλή, όπου έκανε εκτεταμένη αναφορά σε αυτήν και συγκεκριμένα στην απολιγνιτοποίηση. Το ίδιο έκανε και ο Κωστής Χατζηδάκης στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και στην Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028.

Eνα… εύλογο ποσό

Ωστόσο, όπως το έθεσε, η Ελλάδα θα πρέπει να…ανταμειφθεί με «εύλογο ύψος κεφαλαίων» από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε. για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Αυτά σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ, που επισφράγισε ότι έως το 2023 θα σβήσουν όλες οι εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες και έως το 2028 θα λειτουργεί μόνο η υπό κατασκευήν μονάδα Πτολεμαΐδα V. Πάντως, τίποτα δεν είναι τυχαίο: η απολιγνιτοποίηση θα είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2019 τη Δευτέρα. Εκεί ακούω ότι ο Χατζηδάκης θα προαναγγείλει τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για το θέμα.

Χάθηκε σωστά

Και το «112» εγκαινίασε και παρών ήταν σε προσομοίωση αναζήτησης αγνοούμενου στον Ολυμπο. Ναι, αυτά συνέβησαν χθες κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία για τις επίσημες ανακοινώσεις της έναρξης λειτουργίας της γραμμής έκτακτης ανάγκης «112» με το νέο έτος. Σε περίπτωση που είχατε αγωνία, ο αγνοούμενος βρέθηκε. Οπως το έθεσε αυτόπτης μάρτυρας, «χάθηκε σωστά».

Και η Χρυσή Αυγή μόνη της

Απομόνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά δείχνει η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε παμψηφεί το Σχέδιο Δράσης του Συμβουλίου Μεταναστών. Αυτό αφορά δικαιώματα ασύλου, παιδείας, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού, εργασίας και προστασίας προσφύγων. Τα υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις, πλην των δύο δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής. Εντυπωσιακή εξαίρεση ο Πειραιάς για ένα θέμα που διχάζει και δεν θεωρώ την ευρεία πλειοψηφία ανεξάρτητη από το γεγονός ότι έβαλε το χεράκι του ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Καρύδης. Μεγάλο σχολείο η κεντρική πολιτική σκηνή. Ακόμα μεγαλύτερο το ΠΑΣΟΚ.

Εικονολατρικά

Μεταφέρω με καθυστέρηση εικονολατρικό στιγμιότυπο από το βράδυ της Τετάρτης και τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή γιατί έχει αξία και μου θύμισε τη «συντροφική» οργή που υποτίθεται ότι είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες του Γιάνη Βαρουφάκη και της Δανάης Στράτου σε φάση dolce vita, που είχαν φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο και στα σαλόνια του Paris Match την περίοδο της «περήφανης» διαπραγμάτευσης. Το μεταφέρω όπως ακριβώς μου το περιέγραψε κατάσκοπός μου: «Περπατά στο Περιστύλιο με βήμα αργό κρατώντας σφιχτά απ’ το χέρι τη Δανάη που φοράει μια υπέροχη βαθυπράσινη μεταξωτή πουκαμίσα». Απόσπασμα από το μυθιστόρημα των συνεπειών της μεταμνημονιακής Ελλάδας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή