Κάτι έγινε στο Κουκάκι…

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως είναι φυσικό, υπάρχουν δύο αντικρουόμενες αφηγήσεις για όσα έγιναν κατά την εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι. Αυτή της οικογένειας, και η επίσημη της Ελληνικής Αστυνομίας. Και οι δύο εμπεριέχουν αλήθειες, αλλά μάλλον δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Τα πειστήρια είναι λειψά και «κουνημένα», όπως η φωτογραφία από την ταράτσα που, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει «εικόνες αστυνομικών να φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο» (Βουλή 18.12.2019). Υπάρχουν βεβαίως και οι φωτογραφίες με τους αστυνομικούς πράσινους από τις μπογιές που πετούσαν οι καταληψίες, όπως και στοιβαγμένα τα «πυρομαχικά» τους· «έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κοτρώνες, μπογιές, πυροσβεστήρες, όλο το σπίτι ήρθε στο κεφάλι τους», γράφουν οι ίδιοι στο indymedia. Αλλά αυτό ουδέν αποδεικνύει για συμμετοχή ή μη της οικογένειας του σκηνοθέτη στην «αντίσταση».

Η ιστορία από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να είναι οδηγός προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι είναι πολλαπλώς επιβαρυμένη. Υπάρχει μακρύ ιστορικό αστυνομικής αυθαιρεσίας το οποίο καλύφθηκε από τη συντεχνιακή αντίληψη «βάστα με να σε βαστώ», με αποτέλεσμα οι Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις να καταντήσουν ανέκδοτο. Από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτή η απίστευτη επικοινωνιακή σπέκουλα του αποκαλούμενου «χώρου», η οποία εκμεταλλεύεται το «ανέκδοτο ΕΔΕ», τη βαθιά ριζωμένη από την περίοδο της χούντας καχυποψία στην αστυνομία, συν το γεγονός ότι η εικόνα ακόμη και της καταφανώς νόμιμης βίας είναι απεχθής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλος της «17 Νοέμβρη» κ. Βασίλης Τζωρτζάτος συνελήφθη το 1993 και ξεσηκώθηκε το γνωστό κύμα συμπαράστασης. Δέκα χρόνια μετά, όταν εξαρθρώθηκε η 17Ν, κάποιοι ζήτησαν συγγνώμη γιατί συνηγόρησαν από τις φιλόξενες στήλες της «Ελευθεροτυπίας» υπέρ του «άκακου Βασίλη».

Βεβαίως, στη φιλελεύθερη δημοκρατία «είναι προτιμότερο να αθωωθούν 10 ένοχοι παρά να καταδικαστεί ένας αθώος», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προτροπές του Σεργκέι Νετσάγιεφ («Η κατήχηση του επαναστάτη» είναι το μόνο που διαβάζουν στον «χώρο») για τη χρήση των «φιλελευθέρων διάφορων αποχρώσεων [με τους οποίους] μπορούμε να συνωμοτήσουμε σύμφωνα με τα δικά τους προγράμματα, ισχυριζόμενοι ότι τους ακολουθούμε τυφλά, ενώ στην πραγματικότητα αποκτούμε έλεγχο πάνω τους…».

Παρ’ όλα αυτά όμως, η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει και όλες οι παρανομίες (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών) πρέπει να παταχθούν. Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει από την ΕΔΕ, τώρα που είναι υπό το άγρυπνο μάτι του κ. Νίκου Αλιβιζάτου· είπαμε, είναι βαριά η προϊστορία τους. Ασχέτως όμως από το περιστατικό στο Κουκάκι, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες και την ΕΛ.ΑΣ. Αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή