Το Κονκλάβιο (24/12/2019)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι 13 ήταν υπέροχοι…

Υποθέτω ότι δεν έχετε ξεχάσει τον 80χρονο διοικητή (για μία ημέρα) του νοσοκομείου Καρδίτσας που παραιτήθηκε –κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού– μετά τον σάλο που ξέσπασε τόσο για την ηλικία του όσο και για το βιογραφικό του, το οποίο, εκτός της θητείας στην ηγεσία του κυνηγετικού συλλόγου της περιοχής, συμπεριελάμβανε και θητείες σε θέσεις πολιτευτή με τον ΛΑΟΣ και τους ΑΝΕΛ.

Η αλήθεια είναι ότι έμεινε αξέχαστος και στην κυβέρνηση. Το λέω διότι μαζί με αυτόν «φαγώθηκαν» ακόμη 12 από τη λίστα εκείνη των διοικητών νοσοκομείων που είχε βγει στη δημοσιότητα. Για την ακρίβεια, ακόμη πέντε παραιτήθηκαν, ενώ άλλων επτά ανακλήθηκε η εντολή διορισμού. Μετά τον θόρυβο, μου λένε ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε να επαναξιολογηθούν όλα τα πρόσωπα. Προφανώς κάποιοι πέρασαν κάτω από τον πήχυ. Με απλά λόγια, οι 13 υποτίθεται ότι ήταν υπέροχοι. Μέχρι που είδαν τον διορισμό τους να γίνεται στάχτη. Η στατιστική της νέας λίστας είναι καλύτερη, καθώς το 77% των περιπτώσεων διαθέτει και μεταπτυχιακό. Θα δείξει.

Σαν το μπλοκάκι δεν έχει

Μπορεί να φταίει η καχυποψία μου ή το περίφημο «πάντα όταν κάποιος σου λέει καλημέρα εννοεί κάτι άλλο». Μου το θύμισε το χριστουγεννιάτικο δώρο που έκανε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή, τελευταία για το 2019, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: ένα σημειωματάριο με χαραγμένα τα αρχικά του καθενός. Υποθέτω για να σημειώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ή μήπως για να τους θυμίσει ότι τους παρακολουθεί και ότι σημειώνει τα πάντα για όλους σε ένα μπλοκάκι; Το λέω διότι ο πρωθυπουργός κάτι είπε για το ΜΑΖΙ, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, αλλά υπονόησε ότι… σαν το μπλοκάκι δεν έχει.

Zest

Το δώρο, πάντως, άρεσε. Και κυρίως το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έδειξε με αυτή την κίνηση –που είχε στην οργάνωσή της σκέψη– ότι σκέπτεται τους υπουργούς του. Oπως μου το έθεσε ένας εξ αυτών, «είχε ένα zest». Δεν ξέρω αν στο zest περιλαμβάνονται και τα μελομακάρονα, τα οποία οι υπουργοί πληροφορούμαι ότι δεν τίμησαν.

Οχι απαγορεύσεις

To ότι το κλίμα κατά την έναρξη του υπουργικού ήταν χαλαρό –μέρες που είναι– δεν σημαίνει ότι δεν έγινε κανονική συζήτηση. Αρκετοί ήταν οι υπουργοί που μίλησαν για το επωαζόμενο νομοσχέδιο του Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα – και τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς. Αδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Χάρης Θεοχάρης είπαν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η κοινωνία είναι ώριμη για τέτοιου είδους αλλαγές. Σημειώνω ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει θετικό τόνο στην αλλαγή, δηλαδή ότι η φιλοσοφία δεν είναι να περιορίσει το δικαίωμα στη συνάθροιση, αλλά να το διασφαλίσει, μαζί με τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Αμήν.

Κάλαντα και υιοθεσίες

Αν δεν παινέψεις την περιφέρειά σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Εξ ου και δεν μου κάνει εντύπωση που ο Κώστας Τασούλας γέμισε χθες τη Βουλή με Ηπειρώτες. Oχι με διορισμούς –αυτοί, άλλωστε, γίνονται μέσω ΑΣΕΠ–, αλλά με μελωδίες και κάλαντα από την Hπειρο. Εκτός απ’ αυτά, πληροφορούμαι ότι έπαιξαν και γνωστά ηπειρώτικα όπως το «Γιάννη μου το μαντίλι σου», το «Κοντούλα Λεμονιά» και το αγαπημένο του Τασούλα «Δόντια πυκνά και μαργαριταρένια». Κοινώς, το Εντευκτήριο μετατράπηκε σε ηπειρώτικη εστία υπό τα βλέμματα των πορτρέτων των διατελεσάντων προέδρων της Βουλής.

Μένω σε κλίμα αγάπης, καθώς χθες ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε και τις ετήσιες αποφάσεις της Βουλής για υιοθεσίες παιδιών. Αυτή τη φορά η Βουλή θα υιοθετήσει μέχρι τα 25 τους χρόνια τέσσερα παιδιά δύο πυρονόμων που έχασαν τη ζωής τους κατά τη διάρκεια των κατασβέσεων το 2018 και το 2019. 

Αμερικανική συζήτηση 

H Eλλάδα επέστρεψε! Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Ντέιμον Ουίλσον του Atlantic Council, ο οποίος διαφημίζει την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα στο Atlantic Council για μια διαδραστική συζήτηση στα αμερικανικά πρότυπα του town-hall conversation στις 7 Ιανουαρίου του νέου έτους. Αυτή θα επικεντρωθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από το 2020 κι έπειτα, αλλά και στην οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις «διεθνείς της επιπτώσεις», όπως αναφέρεται στη σχετική προαναγγελία. Θα διεξαχθεί το πρωί της 7ης, δηλαδή πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή