Το Κονκλάβιο (10/01/20)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιολιά και συρτάκι

Τόσο κοντά, τόσο μακριά… Στην είσοδο, αέρινα βιολιά έπαιζαν μελωδίες από γνωστές αμερικανικές soft μπαλάντες. Μέσα, ντυμένοι με κάποια ελληνική παραδοσιακή στολή έπαιζαν μπουζούκι και «Τα παιδιά του Πειραιά». Η αλήθεια είναι ότι το κοντράστ του συρτάκι dance με τους μεγάλους γυάλινους πολυελαίους και το πορτρέτο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν στο βάθος της αίθουσας ήταν λίγο σουρεαλιστικό. Αλλά ευτυχώς ήταν εκεί οι ομογενείς που έκαναν κάτι σαν κερκίδα στην αίθουσα δεξιώσεων του όγδοου ορόφου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, για να το θέσω κομψά, συνέδεσαν τους δύο κόσμους με κάτι που θύμισε «Γάμο α λα ελληνικά».

Πρωτόκολλο

Οι προσκεκλημένοι τίμησαν δεόντως τους μεζέδες και τα καναπεδάκια στη δεξίωση που οργάνωσε ο Μάικ Πομπέο –παρουσία και του Μάικ Πενς– προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Τετάρτης. Αυτοί που δεν τα τίμησαν, διότι όχι μόνο δεν τους προσφέρθηκαν, αλλά απαγορεύθηκε να τους προσφερθούν, ήταν οι Ελληνες δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Μητσοτάκη, οι οποίοι στέκονταν πίσω από μια κόκκινη γραμμή και δεν κατάφεραν να πιουν ούτε νερό. Αυτό επειδή το πρωτόκολλο ήταν αυστηρό και προέβλεπε συμμετοχή στα δρώμενα μόνο σε όσους είχαν επίσημη πρόσκληση. Οσοι δεν είχαν, μάλιστα, εισήλθαν στην αίθουσα περνώντας από ένα υπόγειο που έμοιαζε με κλιμακοστάσιο και εισήλθαν στην αίθουσα από το… μπαλκόνι. Δηλαδή, περίπου σαν αποσυνάγωγοι. Το παραθέτω χωρίς άλλο σχόλιο.

Διακοπές και ούζο

Η υποδοχή του Μητσοτάκη από τον Πομπέο και τον Πενς στο πόντιουμ θύμισε λίγο απονομή βραβείου Οσκαρ, ίσως και λίγο αγώνα αμερικανικού NBA, αφού οι παριστάμενοι ομογενείς επευφημούσαν έπειτα από κάθε φράση των επισήμων. Και τι δεν είπαν. Ο Πομπέο θυμήθηκε πόσο καλά είχαν περάσει ο ίδιος και η σύζυγός του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και επανέλαβε ότι θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Τον διέκοψε, όμως, ο Πενς για να δηλώσει δημοσίως ότι τον πρόλαβε, αφού, πριν απ’ αυτόν, ήταν ο ίδιος και η σύζυγός του που είχαν επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν πάει στην Ακρόπολη. Με αυτά και με εκείνα, τρεις φορές έκαναν πρόποση «γεια μας» στην υγεία του Κυριάκου με ούζο.  

Γνωστές φυσιογνωμίες

Ηταν εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Τζέφρεϊ Πάιατ φυσικά, αλλά και ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, ο Αντώνης Διαματάρης, διάφοροι ομογενείς και πολλοί απ’ όσους, όπως το έθεσε κομψά πηγή μου, δίνουν το «παρών» και στην ετήσια δεξίωση που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο για την ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας. Σημειώνω ότι στη δεξίωση παρέστη και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος παραμένει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα και σημειώνω ότι ήταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο του Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα (και στο Atlantic Council και στο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του πρωθυπουργού οι Μάικ και Αντι Μανάτος).

Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, παρών και ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος θυμίζω ότι είναι ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ΗΠΑ. 

Χωρίς κλειδιά

Μιλώντας για φιλοξενία, σας ενημερώνω ότι στο Blair House, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φιλοξενήθηκε ο Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα και συνολικά ακόμη 13 άτομα της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ανάμεσά τους οι πέντε υπουργοί που τον συνόδευσαν, αλλά και συνεργάτες του. Εκεί πληροφορούμαι ότι εντύπωση έκαναν στους περισσότερους όχι μόνο τα δωμάτια και η διακόσμηση από την πρώιμη ιστορία της Αμερικής, αλλά και το γεγονός ότι σε κανένα δωμάτιο δεν κλείδωνε η πόρτα. Τι να το κάνεις το κλειδί αν κοιμάσαι απέναντι από τον Λευκό Οίκο;

Μπουφές

Α, και κάποιοι παραπονέθηκαν ότι πάχυναν. Η αμερικανική κουζίνα, άλλωστε, δεν φημίζεται για τη συνδρομή της στην καλή υγεία και στη μακροζωία και έμαθα ότι στο Blair House υπήρχαν μπουφέδες με φαγητό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά παθαίνει κανείς όταν φιλοξενείται.

Προσγείωση

Προσγείωση στην Αθήνα και στην πραγματικότητα από χθες το μεσημέρι για τον πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή, καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένα τα ραντεβού του με τους αρχηγούς στη Βουλή. Εκεί μου λένε ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο των πρόσφατων αντίστοιχων συναντήσεών του για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δηλαδή, κατ’ ιδίαν συναντήσεις και –εφόσον ζητηθεί από τις άλλες πλευρές– δηλώσεις ή ανακοινώσεις των αρχηγών αμέσως μετά τις συναντήσεις. Θα δείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή