ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ενωτικό πρόσωπο μιας σύγχρονης Ελλάδας

Θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να υπηρετήσει μία κοινωνία η οποία στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος. Θέλει να συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους δικαίου. Και να συνεργαστεί με τη Βουλή, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Η διχασμένη και ταλαιπωρημένη από διαχρονικές παθογένειες, αλλά και την πρόσφατη δεκαετή κρίση, Ελλάδα άκουσε από τη νέα της Πρόεδρο –στις πρώτες της δηλώσεις– τα σωστά μηνύματα ενότητας, εξυγίανσης και ισονομίας.

Οι δηλώσεις ήρθαν να συμπληρώσουν το σκηνικό συνεννόησης και συναίνεσης που οικοδομήθηκε γύρω από το πρόσωπό της από την ένθερμη στήριξη που παρείχαν στην υποψηφιότητά της τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο ιδεολογικό φάσμα, όπως φυσικά και το γεγονός ότι έλαβε 261 ψήφους.

Η επίτευξη μιας τόσο ευρείας πλειοψηφίας δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ενάμιση χρόνο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την είχε επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας για την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε προφανώς και για το βάρος που επωμίζεται και το χρέος που αναλαμβάνει, πάντα στα περιοριστικά πλαίσια του συνταγματικού της ρόλου.

Παράλληλα, διεμήνυσε και προς τη διεθνή κοινότητα ότι στη δύσκολη γειτονιά στην οποία βρίσκεται, η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, και ανέδειξε την προτεραιότητα της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Οι ευαισθησίες της πρώτης γυναίκας προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας έγιναν τις τελευταίες ημέρες γνωστές και σε όσους δεν τη γνωρίζουν.

Η ενασχόλησή της με το περιβάλλον, όχι μόνο σε ανθρώπινο αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο –ως δικαστής έχει τα τελευταία χρόνια ψηφίσει υπέρ των περισσότερων προσφυγών οικολογικών οργανώσεων και φορέων– επιβεβαιώνει το σύγχρονο πνεύμα της και δικαιολογεί την αισιοδοξία ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εκφράσει την Ελλάδα που αφουγκράζεται τις ανησυχίες των καιρών και μοιράζεται τις ίδιες ευαισθησίες με τον υπόλοιπο σύγχρονο κόσμο.

Ακόμη και στα αυτονόητα που είπε, όπως για την ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη δημιουργία κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, την προστασία των αδύναμων, οι δηλώσεις της νέας Προέδρου εξέπεμπαν μια φρεσκάδα.

Παρότι τα περισσότερα είναι γνωστά και θα έλεγε κανείς «χιλιοειπωμένα». Και, όμως, ίσως το γεγονός ότι δεν τα έλεγε ένας πολιτικός, να τα έκανε να ηχούν πιο ειλικρινή, ειδικά σε μια κοινωνία η οποία έχει προδοθεί από τους πολιτικούς της με αποκορύφωμα τη χρεοκοπία της χώρας.

Για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολλά, μεταξύ αυτών να αντιστραφεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό, αλλά κυρίως να εμπεδωθεί στη συνείδηση μιας δικαιολογημένα δύσπιστης κοινωνίας, η αίσθηση ότι υπάρχει αξιοκρατία, ότι αντιμετωπίζονται οι κάθε είδους αποκλεισμοί, ότι υφίσταται κράτος δικαίου.

Στη θητεία της κ. Σακελλαροπούλου διακρίνει κανείς έντονα το στοιχείο της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, όπως και την προθυμία και ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις και να ενώνει, αλλά και να τηρεί λεπτές ισορροπίες, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο στον νέο της ρόλο.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτησή της υπέρ της ρεαλιστικής αντιμετώπισης, στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, των διεκδικήσεων αναδρομικών από συνταξιούχους.

Η πρώτη γυναίκα, ναι, πολύ σημαντικό. Και η πολυετής θητεία της στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης προμηνύει την επιτυχία της.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό ίσως αποδειχθεί η αυθεντικότητα και το σύγχρονο πνεύμα της. Η προοδευτική, με την ευρεία έννοια του όρου, σκέψη της.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο απλός πολίτης έχει κάθε λόγο να προσδοκά ότι ως αρχηγός του κράτους η κ. Σακελλαροπούλου όντως θα αποδειχθεί αντανάκλαση μιας νέας, διαφορετικής, σύγχρονης Ελλάδας.