ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αρχή του Brexit

Τα μεσάνυχτα, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχίζει μια διαπραγμάτευση με την οποία το Λονδίνο θα επιχειρήσει να αποσπάσει όσο περισσότερα προνόμια μπορεί από την Ενωση. Παράλληλα, θα επιδιώξει τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τα μέλη της Ε.Ε. και με άλλες χώρες. Επειδή ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει η μεταβατική περίοδος να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε αυτή να μπορεί να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των χωρών-μελών και να επικυρωθεί εγκαίρως από τα Κοινοβούλιά τους. Το Brexit δεν είναι το αίσιο τέλος του διαζυγίου με την Ε.Ε. μετά τη 45χρονη συνύπαρξη· είναι μια αρχή με άγνωστο αποτέλεσμα.

Οι εμπνευστές του Brexit δεν ενημέρωσαν τους οπαδούς του ότι η χώρα τους θα αναγκαζόταν να διαπραγματευθεί το μέλλον της από πολύ αδύναμη θέση – ότι η συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις χώρες-μέλη, ότι οι «τρίτες χώρες» θα μπορούν να πιέσουν για ολοένα μεγαλύτερες παραχωρήσεις, μιας και η Βρετανία θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από άμεσες λύσεις απ’ ό,τι αυτές. Σήμερα, πάνω από το 50% του βρετανικού εμπορίου διεξάγεται με την Ε.Ε. Αυτό αφενός ενθαρρύνει κάθε χώρα-μέλος να χρησιμοποιήσει την ισχύ της Ε.Ε. για δικό της όφελος στη διαπραγμάτευση, αφετέρου επιτρέπει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Τουρκία να απαιτούν περισσότερες υποχωρήσεις από τη Βρετανία, αφού αυτή θα πρέπει να συμπληρώσει όσα θα χάσει με την επιβολή όποιων δυσκολιών (σε δασμούς και διαδικασίες) στο εμπόριο με την Ε.Ε. Με την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, η θέση μιας μεμονωμένης χώρας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Η Βρετανία, ασφαλώς, θα παραμείνει σημαντική χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα αναγκαστεί, όμως, να μετρήσει τους φίλους της. Εδώ είναι πολύτιμη η παραδοσιακή φιλία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Ηδη, τα προηγούμενα χρόνια φάνηκε (με πολλές διμερείς επαφές, με κυβερνητικές αποφάσεις και διάφορες πρωτοβουλίες) ότι οι δύο χώρες θέλουν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους σχέση, να επενδύσουν πάνω στα ισχυρά θεμέλια που χτίστηκαν όχι μόνο από τις κυβερνήσεις τους, αλλά και από τους αιώνες συνεργασίας και συνύπαρξης των δύο λαών. Οπως η Βρετανία χρειάζεται στήριξη μέσα στην Ε.Ε. και νέες προοπτικές στη σχέση της με την Ελλάδα, έτσι και η Ελλάδα χρειάζεται τη Βρετανία να θυμάται τη μακρόχρονη φιλία και το πολύπλοκο παρελθόν τους, να στηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία στις δικές τους δύσκολες διαπραγματεύσεις. Προς όφελος των δύο πλευρών και της μεταξύ τους σχέσης.