ΑΠΟΨΕΙΣ

Α κούνια που μας κούναγε

ΕΛΑΣ το μεγαλείο σου. Με ένα λάμδα η ΕΛΑΣ, μην μπερδευόμαστε. Για την Ελληνική Αστυνομία πρόκειται. Οχι για την Ελλάδα. Και συγκεκριμένα για τους αστυνομικούς που έκριναν σωστό, την περασμένη Τετάρτη, να σύρουν στο Τμήμα έξι παιδιά ηλικίας 14-16 χρονών. Το έγκλημά τους; Ενας της παρέας, προφανώς αυτός με τις εγκληματικότερες προδιαγραφές, έφθειρε τη δημόσια περιουσία. Κι αν επρόκειτο για απλή φθορά, πάει στα κομμάτια, ακόμα και οι ένστολοι ίσως έκαναν τα στραβά μάτια. Αλλά εδώ μιλάμε για καταστροφή. Ριζική και ανεπανόρθωτη. Γι’ αυτό και του άνοιξαν κοτζάμ φάκελο του Νταβελίσκου, να τον συνοδεύει διά βίου: «Εγραψε με μαρκαδόρο πάνω σε κούνια της πλατείας ΖΑΝΑΕ» της Αγίας Βαρβάρας. Οι υπόλοιποι, μαζί κι ένα κορίτσι που γυρνούσε από το φροντιστήριο αλλά κόλλησε «συλλογική ευθύνη» εξ αποστάσεως, θα εγγραφούν στην κατηγορία των «δυνάμει ανόμων».

Τι έγραψε το παιδί, σύνθημα για την κοπελιά του ή για την ομάδα του, δεν έγινε γνωστό. Ούτε αν ήταν Ρομά· τι Ρομά δηλαδή, παλιογυφτόπουλο, σαν το εντεκάχρονο στο Μενίδι, που το φρονίμεψε τις προάλλες ο ΔΙΑΣ δέρνοντάς το. Γνωστό είναι όμως, γνωστότατο, ότι το κύριο πρόβλημα της Αγίας Βαρβάρας, και κάθε «δευτεροκλασάτης» περιοχής, είναι τα συνθήματα και τα σκίτσα σε τοίχους, κούνιες, παγκάκια ή και στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Αλλα προβλήματα της πόλης και των σχολείων της καταγράφει βέβαια στην καταγγελτική ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Αγίας Βαρβάρας, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα τεράστια: «κτιριακά, καθαριότητας, θέρμανσης, εμπόριο ναρκωτικών στους δρόμους, διαρρήξεις».

Πρόκειται όμως για τον συνήθη λαϊκισμό. Αλλωστε οι ευγενείς δημοσιολογούντες, και γενικώς όσοι βαφτίστηκαν σε κολυμπήθρα που μέσα της έπλεαν αδιάβροχες γραμματικές και συντακτικά, θα σπεύσουν να παρατηρήσουν χλευαστικά ότι το «παρέστη» έπρεπε να το γράφουν με ήτα στο τέλος οι γονείς, όχι με έψιλον γιώτα, «παρέστει». Και να προσθέσουν πως όταν οι καταγγέλλοντες γράφουν «αγανακτούμε για τον υπερβάλλον ζήλο», τότε ένας κανονικός Ελληνας ή ένας Ελληνας της κανονικότητας οφείλει να μη λάβει σοβαρά υπόψη του τα καταγγελλόμενα. Και επιπλέον έχει την ιερή υποχρέωση να επιστρέψει (ή και να σκίσει) την καταγγελία ως απαράδεκτη – γραμματικά, πολιτικά, ηθικά, παντοιοτρόπως.

Δεν αυτενέργησαν πάντως οι αστυνομικοί. Υλοποίησαν την καταγγελία του επαγρυπνούντος αντιδημάρχου. Την εντολή της πολιτείας δηλαδή. Οπότε, ναι: Ελλάς το μεγαλείο σου. Με δύο λάμδα.