Η κρίση θα έχει διάρκεια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επραξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παν ό,τι δυνατόν και αντιμετώπισε επιτυχέστατα, έως τώρα, την οργανωμένη προσπάθεια παραβιάσεως των ελληνικών συνόρων στον Εβρο. Η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε άψογη. Αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, που μόλις λίγες ημέρες πριν είχαν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα στη Λέσβο και στη Χίο. Εξ ου και η συμπαράσταση των πολιτών προς τους ενόπλους Ελληνες υπήρξε αμέριστη και ενθουσιώδης. Οι δυνάμεις του κράτους και οι πολίτες ενήργησαν ως αδιάσπαστη ενότητα.

Πολιτική ομοφωνία επίσης επετεύχθη, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα για τη διασφάλιση του απαραβιάστου των συνόρων μας, αν και υπήρξε παραφωνία της Νεολαίας του κόμματός του. Εξετιμήθη και η στάση των ανωτάτων αξιωματούχων της Ε.Ε. που επισκέφθηκαν την περιοχή και οι δεσμεύσεις συνδρομής προς την Ελλάδα, αν και απέφυγαν επιμελώς να επικρίνουν τη στάση της Τουρκίας.

Ας μη διαφεύγει, όμως, την προσοχή ότι ευρισκόμεθα ακόμη εις την αρχή της κρίσεως. Οι δράστες των βιαίων επεισοδίων είναι απλώς οι νέοι «ακιντζί» των Οθωμανών, που προηγούνταν του τακτικού στρατεύματος. Ας μην επιτραπεί εν ολίγοις το σημερινό πρόβλημα της Τουρκίας με την Ευρώπη να καταστεί διμερές. Αρκούν όσα έχουν συσσωρευθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα ελληνοτουρκικά.

Η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα είναι αλλιώτικη από όλες τις προηγηθείσες, καθώς η κρίση στις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας κλιμακώνεται λόγω στηρίξεως της Ρωσίας στην προσπάθεια του Μπασάρ αλ Ασαντ να ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Ουδείς αναμένει επίτευξη συμφωνίας, και το ερώτημα είναι εάν τελικώς υπάρξει πιθανότης ενάρξεως μιας διαδικασίας επαναπροσεγγίσεως. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, συνδέει άμεσα την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσεως με την υποστήριξή τους στο θέμα του Ιντλίμπ. Αυτό σημαίνει συνέχιση της εντάσεως, στη διάρκεια της οποίας δεν πρέπει να μετατραπεί η Ελλάς σε μία «παράπλευρη απώλεια» της γεωπολιτικής διαμάχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή