Ηρθε η ώρα για έκτακτα μέτρα

Ηρθε η ώρα για έκτακτα μέτρα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα υφίσταται έναν ακήρυκτο πόλεμο. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η εξ Ανατολών εισβολή δικαιολογεί απόλυτα τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Το εξωτερικό μέτωπο, φρούρηση συνόρων και διπλωματικές ενέργειες, το χειρίζεται καλά η κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και το εσωτερικό μέτωπο. Η κυβέρνηση κληρονόμησε μια ήδη δημιουργημένη κατάσταση που θα συνεχίσει να επιδεινώνεται παρ’ όλες τις προσπάθειες συγκράτησης της εισβολής. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες είναι ήδη εδώ και ο αριθμός τους θα αυξάνεται.

Το σχέδιο να γίνουν τα νησιά ένα είδος abces de fixation (ελεγχόμενη εστία μολύνσεως) ναυαγεί υπό το βάρος των αριθμών. Αλλά και επειδή μεροληπτεί εις βάρος ενός μικρού μέρους του πληθυσμού δίνοντας ηθικό έρεισμα στη βίαιη αντίσταση των νησιωτών. Χρειάζεται το ταχύτερο ένα νέο σχέδιο που, αν δεν αρέσει, δεν θα μπορεί όμως να κατηγορηθεί ότι είναι άδικο. Θα τολμήσω να κάνω επ’ αυτού μερικές προτάσεις:

1. Ο γενικός σχεδιασμός σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια του προβλήματος να στηριχθεί στις χειρότερες υποθέσεις. Δηλαδή ότι οι αφίξεις θα συνεχίζονται και θα αυξάνονται επ’ αόριστον, οι αναχωρήσεις θα είναι ελάχιστες αναλογικά, η Βόρεια Ευρώπη σαν τελικός προορισμός θα παραμένει κλειστή.

2. Να σταματήσει στην πρώτη φάση η προσπάθεια διαχωρισμού ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Να θεωρηθούν όλοι μετανάστες.

3. Να μοιράζονται οι μετανάστες σε όλους τους νομούς της χώρας, σε κάποια αναλογία με τον πληθυσμό τους.

4. Η πείρα έδειξε ότι οι κλειστές δομές δεν μένουν κλειστές. Οτι θα υπάρξουν διαρροές δεν αποφεύγεται έτσι κι αλλιώς.

5. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες χαρακτηρισμού όσων ζητούν άσυλο να γίνονται αφού έχουν διαμοιραστεί οι μετανάστες.

6. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για περιπτώσεις όπως ασυνόδευτα παιδιά και παραβατικοί.

7. Να αρχίσουν το ταχύτερο να αδειάζουν τα νησιά που θα παραμείνουν κέντρα διερχομένων για ολιγοήμερη παραμονή.

Τα παραπάνω αφορούν τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση ενός προβλήματος που θα μεγαλώνει και η λύση του οποίου δεν είναι προς το παρόν ορατή.

Η θέση που παίρνω μπορεί να κατηγορηθεί σαν μοιρολατρική αλλά εγώ θα τη θεωρούσα ρεαλιστική δεδομένου ότι οι μεν εισροές, ιδίως από τη θάλασσα, θα συνεχίζονται και η πιθανότητα εκροών είναι ελάχιστη. Το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι μοιράζει το βάρος σε όλους τους Ελληνες και έτσι δεν μπορεί να κατηγορηθεί σαν άδικη και μεροληπτική. Θα είναι εξίσου αντιδημοφιλής παντού αλλά η κυβέρνηση που θα την εφαρμόσει, και θα την επιβάλει αν χρειαστεί, θα έχει το ηθικό πλεονέκτημα.

Ενα δεύτερο προσόν είναι ότι κατανέμoντας το βάρος της «φιλοξενίας» το κάνει κατά τόπους πιο ανεκτό και ένα τρίτο ότι με τέτοιο σχέδιο η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βοηθήσει οικονομικά ασθενέστερες περιοχές. Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή μου έχει πολλά τρωτά και εύχομαι να υπάρξουν άλλες καλύτερες, αλλά γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή