Οι ελληνικές πόλεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα πολλά και ελπιδοφόρα του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», είναι και η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Τεράστια πρόκληση η αναζωογόνηση των ελληνικών αστικών κέντρων μέσα από την επαναφορά στη ζωή χιλιάδων ακινήτων που φυτοζωούν είτε ερειπωμένα είτε εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μιλήσουμε για προστασία, ενεργοποίηση και ανάδειξη του κτιριακού αποθέματος, αλλά η συζήτηση είναι τόσο μεγάλη και έχει τόσες παραμέτρους που θα πρέπει από τώρα να κινητοποιήσει τοπικούς παράγοντες ώστε να καλλιεργηθεί η τοπική κοινή γνώμη.

Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα της ανάταξης της χώρας είναι η αναζωογόνηση των ελληνικών πόλεων πέρα από το πεπερασμένο πρότυπο της κατανάλωσης και της ανοικοδόμησης που δοκιμάστηκε, με τα καλά και τα κακά του, για πολλές δεκαετίες. Τώρα έχει έρθει η ώρα να σχεδιαστούν οι πόλεις για τις επόμενες δεκαετίες, να διορθώσουν τα κληροδοτημένα σφάλματα και να διαπαιδαγωγήσουν τις νέες γενιές.

Οι ίδιοι οι Ελληνες απαξιώνουμε τα αστικά μας κέντρα. Μιλάμε ταπεινωτικά για τις πόλεις μας, η μία πόλη δεν γνωρίζει την άλλη, αν δεν υπάρχει θέμα καταγωγής το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, συνεπώς είναι μειωμένες και η περιέργεια, η φιλομάθεια και η διάθεση μετακίνησης. Οι πόλεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν αναδείξει εσωτερικούς πυρήνες από συνειδητοποιημένους πολίτες, πολλές δημοτικές αρχές υιοθετούν πιο επεξεργασμένες απόψεις για σύνθετα θέματα ουσιαστικής ανάπτυξης και παράλληλα υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για θέματα πολιτισμού, ιστορίας και αισθητικής.

Ο δρόμος είναι μακρύς. Ωστόσο, κάθε πόλη έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί, έχει ανθρώπινο δυναμικό και αυτό που περιμένει είναι εθνικό σχέδιο, κίνητρα και όραμα. Οι ελληνικές πόλεις μπορούν να αλλάξουν όλες κατηγορία, να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, να καλλιεργήσουν το αίσθημα της τοπικής περηφάνιας και την ανάγκη για διαρκή βελτίωση με μακροπρόθεσμα οφέλη. Είναι ο καιρός να δοθεί χώρος στους δημιουργικούς ανθρώπους να μιλήσουν για το αύριο των πόλεων.

Υψηλής σημασίας είναι και το θέμα της ιστορικής φυσιογνωμίας των πόλεων, που έχουν όλες κακοπαθήσει από χυδαία ενθάρρυνση του καιροσκοπισμού επί δεκαετίες. Η ανασύσταση της φυσιογνωμίας των πόλεων, η αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων και η ενθάρρυνση νέας αρχιτεκτονικής, είναι ζητήματα που γεννούν υπεραξία, κινούν την οικονομία και αποτελούν τη βάση για την αστική αναγέννηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή