Σκάι: Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 18 Μαΐου 2020

Σκάι: Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 18 Μαΐου 2020

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθημερινά παρακολουθώ το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Σκάι στις 19.50 με τη λαμπερή και πολύ αγαπητή φίλη, Σία Κοσιώνη. Παρένθεση: Στην περίοδο 1981-2009, που είχα την ευθύνη για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο με lexotanil μπορούσα να κοιμηθώ. Ήταν τόσο μεγάλη η αγωνία μου για το «τι μπορεί να πάει στραβά», που πραγματικά δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Θα σας δώσω ένα ακραίο παράδειγμα. Oταν τη δεκαετία του ’90 κάναμε τις Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, η ομάδα της Δέλτα Πληροφορικής ταξίδευε με δύο διαφορετικές πτήσεις, τα δε συστήματα γραφικών που μεταφέραμε τα στέλναμε με δύο άλλες πτήσεις. Αντιμετωπίζαμε έτσι το ενδεχόμενο να πέσει ένα αεροπλάνο, αλλά εμείς να μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο. Μακάβριο! Μπορεί να σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, αλλά δυστυχώς οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι και φυσικά δεν μπορούσα να φανταστώ τη στιγμή που θα ήμουνα υποχρεωμένος να σταθώ μπροστά στις κάμερες και να ανακοινώσω ότι «δεν μπορούμε να σας δώσουμε αποτελέσματα, γιατί έχουμε πρόβλημα με τα συστήματα ή το λογισμικό». Το όνειρό μου τότε, ήταν να απαλλαγώ από την αγωνία της ευθύνης και να βρεθώ σε ένα πάνελ προκειμένου χωρίς άγχος να σχολιάζω τα αποτελέσματα.

Το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε στις πρώτες Βουλευτικές Εκλογές του 2012. Σε συνεννόηση με τον Αλέξη Παπαχελά βρέθηκα στο πάνελ της Σίας Κοσιώνη για τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων. Από τη βραδιά εκείνη της 6ης Μαΐου 2012, ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον Σκάι και τη Σία την οποία εκτιμώ πολύ σαν δημοσιογράφο, που συνεχίστηκε μέχρι τις πρόσφατες εκλογές του Ιουλίου 2019, παρά το γεγονός ότι είχα διάφορες προτάσεις από άλλα κανάλια. Ηθελα κάποια στιγμή να εξομολογηθώ την αγωνία μου (ουσιαστικά να πω τον πόνο μου), που μόνο οι στενοί συνεργάτες μου και η οικογένειά μου έζησαν μαζί μου, όλα αυτά τα χρόνια: 33 Κυριακές Εκλογών (1981-2009) και τριάντα μέρες προεκλογική περίοδο (σχεδόν 1.000 μέρες και νύχτες), με την αγωνία και την αδρεναλίνη στα ύψη! Δεν είναι δα και λίγες. Κλείνει η παρένθεση.

Πάμε στο Δελτίο Ειδήσεων. Ηταν μια σημαδιακή μέρα. Τα είχε όλα. Ηταν ένα πολύ αισιόδοξο Δελτίο. Ηταν Δευτέρα, όταν μπήκαμε στην τρίτη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα. Το σημαντικότερο νέο: Μόνο ΔΥΟ νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας! Η καλύτερη απόδειξη ότι πραγματικά βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους. Διθυραμβικά σχόλια από ξένους ανταποκριτές για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των οργανωμένων παραλιών και την απρόσμενη επιτυχία μιας «αποτυχημένης» χώρας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη δυσκολότερη κατάσταση που αντιμετωπίζει όλη η υφήλιος.

Ενας μάλιστα δημοσιογράφος επισήμανε κάτι πολύ σημαντικό. «Σε μια χώρα 10-11 εκατομμυρίων κατοίκων σημειώθηκαν μόνο 160 θάνατοι χωρίς να σημειωθεί κανένας θάνατος σε νοσηλευτικό προσωπικό». Ενθουσιώδη τα σχόλια από παντού. Εικόνες κανονικότητας στις παραλίες και στην Ακρόπολη. Σε μια συμβολική κίνηση, για να χαιρετίσει το άνοιγμα της Ακρόπολης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την πανδημία, με πολύ σκληρά μέτρα και πολύ χαμηλούς αριθμούς και τώρα πηγαίνει προς την εξομάλυνση. Θα ήταν ωραίο, εάν θα ήταν εφικτό, να κάνει κανείς διακοπές το καλοκαίρι στην Ελλάδα και την Κρήτη». Ωραία δήλωση!

Στη συνέχεια βλέπουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει με ρεαλισμό: «Φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν. Ο,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα». Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης, Εκπρόσωπος Τύπου Σύριζα, με την ακόλουθη δήλωση: «Αφού δεν έκανε τίποτα τόσο καιρό για τον τουρισμό εκτός από ευχολόγια, σήμερα η κυβέρνηση ομολογεί ότι “ξεκινάμε από το μηδέν”». Αυτή ακριβώς η δήλωση μου έκανε «κλικ» και αποφάσισα να γράψω το σημερινό κείμενο.

Οσοι συνεργάστηκαν με τον Αλέξη Χαρίτση, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, μου περιγράφουν έναν ήπιο, πολύ λογικό άνθρωπο με ευρεία αντίληψη. Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου του Σύριζα φαίνεται ότι άφησε πίσω του τις καλές ιδιότητές του. Απόρησα πώς ένας λογικός άνθρωπος μπορούσε να κάνει μια τέτοια δήλωση.

Διερωτώμαι τι θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση για τον τουρισμό της, όταν δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με άλλες χώρες, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είναι κλειστά, τα καφενεία και τα εστιατόρια είναι κλειστά, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία είναι κλειστά και απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές και στα νησιά. Ούτε εσωτερικός ούτε εξωτερικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Μπορεί ο κ. Χαρίτσης ή οποιοσδήποτε άλλος του Σύριζα να μας πει τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση και δεν το έκανε; Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει οτιδήποτε για την ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να δούμε αν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Σύριζα εννοούσε την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας που πλήττονται. Αλλά και στην περίπτωση αυτή ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Οικονομική στήριξη υπήρξε για όλους τους κλάδους από την αρχή. Αν χρειαστεί να γίνει κάτι ιδιαίτερο για την τουριστική βιομηχανία, αυτό θα γίνει με την ομαλοποίηση της κατάστασης και όχι βιαστικά. Ορισμένες φορές, όταν δεν έχεις επιχειρήματα, είναι καλύτερα να σιωπάς. Δεν θα έχανε απολύτως τίποτα ο Σύριζα αν δεν έκανε την άστοχη παρέμβασή του την ημέρα της απόλυτης επιτυχίας της χώρας.

Το πόσο άκαιρη ήταν η παρέμβαση φάνηκε σχεδόν αμέσως. Σε δύο ημέρες, στις 20 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο Διάγγελμά του ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την οικονομία και ειδικά για τον τουρισμό. Προς μεγάλη απογοήτευση του Σύριζα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, βρήκε τα μέτρα θετικά και τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «Οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020».

Αλλά και οι ξενοδόχοι φάνηκαν να είναι ικανοποιημένοι: Θετικά κρίνει κατ’ αρχήν o κλάδος των ξενοδοχείων τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό (π.χ. μείωση ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές – επισιτισμό, πρόσθετα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις, στήριξη της απασχόλησης), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο.

Και οι δύο εξέφρασαν ήπιες επιφυλάξεις, αλλά αυτές δεν αλλάζουν τη θετική διάσταση των κυβερνητικών παρεμβάσεων. «Ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο».

Φαίνεται όμως ότι ο τουρισμός είναι ο κακός δαίμονας του Σύριζα. Η μία γκάφα πάνω στην άλλη. Ούτε voodoo να τους είχε κάνει ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν χειρότερα. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το σποτάκι για την προβολή της Ελλάδας και εκεί έπαιξαν τα ρέστα τους. Πρώτα μας είπαν ότι η παραλία είναι στην… Κροατία! Λογικό να μπερδέψουν την Εύβοια με την Κροατία, αφού στο παρελθόν ο άχαστος νόμιζε ότι η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι διαφορετικά νησιά. Μηδέν στη Γεωγραφία!

Πάμε στα οικονομικά. Σκάνδαλο διαστάσεων 32 εκατομμυρίων ευρώ αναφώνησε ο Σύριζα. Ανθρακες ο θησαυρός. Μηδενικό κόστος για την Κυβέρνηση. Μηδέν και στην Οικονομία.

Υγεία. Μιλώντας στο Διαδικτυακό Forum των Δελφών, ο γκαφατζής επανέλαβε δύο φορές ότι μόνο όσοι είναι θετικοί στον ιό θα είναι καλοδεχούμενοι στη Χώρα μας! Μηδέν και στην Υγεία.

Γλώσσα. Και δεν έφταναν όλα αυτά, ο «χαρισματικός» μιλώντας στη Βουλή, είπε τη «ρήτρα»… «φύτρα»! Μηδέν και στη Γλώσσα.

Φτάσαμε αισίως στη 13η Ιουνίου. Ο Μητσοτάκης μιλώντας με άψογα αγγλικά (για θυμηθείτε το ρεζίλι που γίναμε με τον Κλίντον και τον άχαστο), στους ξένους δημοσιογράφους, με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, έστειλε το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τον τουρισμό μας, στα πέρατα του Κόσμου! Θεέ μου, από πού γλιτώσαμε!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή