Πολλές οι μάσκες που θα πέσουν

Πολλές οι μάσκες που θα πέσουν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτή τη φορά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στους ναούς, την οποία ζητούν ορισμένοι επιτακτικά ως απαραίτητο μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού. Κατά την εκδήλωση της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου, το αντίστοιχο αίτημα μιλούσε για «λουκέτο» στις εκκλησίες. Λογικό μεν τότε που η πανδημία «πάγωσε» τη ζωή στην Ελλάδα, αλλά η εμμονική του διατύπωση παρέπεμπε σε αντικληρικαλισμό…

Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι οι νεότερες ηλικίες «ευθύνονται» για την έξαρση  της πανδημίας, στις διάφορες χώρες όπου καταγράφεται. Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν πάρει το μήνυμα των αριθμών που κάθε μέρα δημοσιεύονται και αφορούν τις ηλικίες των ασθενών στις ΜΕΘ  κ.λπ. Πλέον οι μεγαλύτερες ηλικίες «προστατεύονται πολύ».

Ξεπερνώντας τα προφανή –δηλαδή ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, πόσο μάλλον που τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία εκκλησιάζονται συχνότερα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες–, πίσω από την ένταση του αιτήματος για λήψη μέτρων δείχνει να κρύβεται μία πολιτική στρέβλωση.

Κατ’ αρχάς, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κυβερνητική απόφαση για αυστηρότερα μέτρα στις λιτανείες και τις θείες λειτουργίες ενόψει Δεκαπενταύγουστου. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι είναι δύσκολο να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση του μέτρου της μάσκας, εκτός κι αν πιστεύουμε ότι η αστυνομία θα στέκεται έξω από τις εκκλησίες και θα κόβει πρόστιμα σε όσους δεν φορούν! Ας τονιστεί ότι αυτό το ζυγίζει η κυβέρνηση για τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης, σε συνεννόηση με την Εκκλησία.

Η πολιτική στρέβλωση αφορά την επιμονή ορισμένων να βάλλουν κατά της Εκκλησίας –εμμέσως πλην σαφώς με κάθε ευκαιρία– σε μία χώρα όπου το 80% των  Ελλήνων θεωρεί ότι η θρησκεία είναι σημαντική ή πολύ σημαντική στη ζωή του, όπως έδειξε η διεθνής έρευνα που διενήργησε το αμερικανικό Pew Research Center σε 34 χώρες (δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Κ» της περασμένης Κυριακής). Με το ποσοστό αυτό η  Ελλάδα κερδίζει την πρωτιά στην Ευρώπη.

Ξεφεύγοντας από το θέμα του κορωνοϊού, η εμμονή ορισμένων να επικρίνουν πολιτικά την Εκκλησία ως τον προνομιακό συνομιλητή των κυβερνήσεων είναι άστοχη, καθώς Εκκλησία και πίστη δεν συνδέονται απαραίτητα για όλους τους πιστούς. Και εντέλει, όσοι κουνούν το δάκτυλο για μάσκα στους ναούς ας φορέσουν πρώτα τη δική τους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή