Δικαίωμα στη γιορτή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί κανείς να γράψει για τη χθεσινή απόφαση χωρίς να διολισθήσει σε κλισέ; Αποφεύγοντας λέξεις όπως «μόρφωμα», «ιστορική», «νίκη» ή «δημοκρατία»; Να αναφερθεί στην μπρεχτική φιγούρα της Μάγδας Φύσσα χωρίς να ανακαλέσει τη φωνή της «Γιε μου, τα κατάφερες»; Δύσκολα. 

Μπορούμε όμως, υπό την επήρεια μιας στιγμής απέραντης εθνικής ανακούφισης, να πούμε γιατί η εξέλιξη είναι τόσο σημαντική. Γιατί αυτό που ξεκίνησε με το διακομματικό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» πριν από μία βδομάδα συνεχίστηκε χθες: Ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επικεφαλής όλων των κομμάτων σχημάτισαν, έστω καθυστερημένα, ένα κοινό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής. Είδαν στη χθεσινή καταδίκη της ηγεσίας της την απόλυτη κυριαρχία του συνταγματικού τόξου. Οποιος αμφισβητεί το πολίτευμα, λειτουργώντας ως συμμορία, δεν έχει θέση σε αυτό, είπαν όλοι μαζί. «Η χούντα τελείωσε το… ’73» (εντάξει, το ’74) και η ελληνική καρικατούρα του ναζισμού το 2020. 

Την ίδια στιγμή, η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται ελαφρά τη καρδία. Παρά τις προσπάθειες κάποιων να προκαταλάβουν την απόφαση, προβλέποντας αθώωση από τον συντηρητικό (sic) θεσμό, η χθεσινή απόφαση ήταν υποδειγματική. Για άλλη μια φορά, όπως συνήθως συμβαίνει σε τόσο κρίσιμες υποθέσεις, οι δικαστές ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. 

Λειτούργησαν υπό πίεση λόγω του συγκεντρωμένου κόσμου έξω από το εφετείο; Πιστεύω ότι οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν ήταν υπερβολικές. Η Δικαιοσύνη δεν αποφασίζει ερήμην της κοινωνίας. Είναι δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, να διεκδικούν και τελικά να πανηγυρίζουν. Οι προσπάθειες των πολιτικών να χειραγωγήσουν τέτοιου είδους συγκυρίες, από την άλλη, είναι λιγότερο αποδεκτές. Κρίνονται όμως: αποδοκιμάζονται επιτόπου ή στην κάλπη. 

Εχουν δικαίωμα στη γιορτή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας, τα κόμματα που έκαναν κοινοβουλευτική αριθμητική με τη Χ.Α. ή εκείνα που άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας, όσα συνταξίδεψαν με τους πρώην βουλευτές της ή ψάρεψαν από τις ίδιες δεξαμενές ψηφοφόρων; Εχουν δικαίωμα στη γιορτή όσοι ψήφισαν το κόμμα και μετά το μετάνιωσαν; Τα ΜΜΕ που υποβάθμισαν την απειλή, πραγματοποιώντας ανώδυνες συνεντεύξεις και business as usual ρεπορτάζ; 

Ναι, έχουν – η χθεσινή απόφαση λειτουργεί συσπειρωτικά. Αλλωστε αύριο αρχίζει μια καινούργια μέρα. Για περισυλλογή, αυτομαστίγωμα και μικροεμφυλίους μεταξύ «συνοδοιπόρων» και επαγγελματιών του αντιφασισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή